Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 19:18

  Αντιδράσεις Ρουμανίας, Βουλγαρίας στο σχόλιο του Επιτρόπου διεύρυνησης της Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της διεύρυνσης της ΕΕ, αναφέρει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurActiv ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Στέφαν Φίλε.

  Το σύνολο της συνέντευξης επικεντρώνεται στην ουκρανική κρίση και στις σχέσεις με τη Ρωσία. Σε ερώτηση σχετικά με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ και τις αλλαγές στον τομέα αυτό κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Επίτροπος απαντά:

  «[Έχουν αλλάξει] πολλά πράγματα. Τόσο τα κράτη μέλη όσο και οι υποψήφιες χώρες κουράστηκαν από τις αργές διαδικασίες διεύρυνσης. Πρωτίστως η τελευταία διεύρυνση με τη Ρουμανία και της Βουλγαρία δημιούργησε πολλά ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της όλης διαδικασίας, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η ΕΕ αποφάσισε να θεσπίσει ένα ειδικό Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης (Cooperation and Verification Mechanism) σε ήδη ενταγμένα στην ΕΕ κράτη. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να επιστρέψει η χαμένη αξιοπιστία της διαδικασίας διεύρυνσης, γεγονός που μας αναγκάζει να επεκτείνουμε και να ενισχύσουμε τα προαπαιτούμενα. Τα υποψήφια κράτη θα πρέπει να αποδείξουν ότι η νομοθεσία ενσωμάτωσης του κοινοτικού κεκτημένου λειτουργεί».

  Σε συνέχεια της αναφοράς αυτής, δημοσιεύεται στη διαδικτυακή πύλη EurActiv άρθρο υπό τον τίτλο «Η Βουλγαρία εκφράζει τη λύπη της για το σχόλιο του Επιτρόπου διεύρυνσης της ΕΕ». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας την Πέμπτη (26 Ιουνίου) εξέδωσε ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη του για τις δηλώσεις του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Φίλε οι οποίες «ρίχνουν μια σκιά» στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του EurActiv, η Ρουμανία έχει επίσης διαμαρτυρηθεί για το σχόλιο του Επιτρόπου.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων