Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 19:15

  Γ. Μπουτάρης: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τις κλοπές ανακυκλώσιμων υλικών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε μεγάλο "πονοκέφαλο" έχει εξελιχτεί όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας η υπόθεση της “πειρατείας” των μπλε κάδων, με τους επιτήδειους να κλέβουν καθημερινά τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και στη συνέχεια να τα πωλούν.

  Σε μια προσπάθεια να μπει "φρένο" στο δυσάρεστο αυτό φαινόμενο ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπεύθυνου στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την κλοπή ανακυκλώσιμου υλικού από τους μπλε κάδους.

  Ωστόσο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, Γιάννης Ραζής, "πρόκειται για συνέπεια της κρίσης, που έχει ενταθεί σε μέγιστο βαθμό κυρίως σε αστικές περιοχές και ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το 2013 εκτιμάται ότι από τους μπλε κάδους αφαιρέθηκαν περίπου 30.000 τόνοι υλικών".

  Μάλιστα ο κ.Ραζής, ο οποίος στηρίζει την ενέργεια του κ.Μπουτάρη να καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου, προσθέτει: "Κατά τη γνώμη μας αυτό που κρίνεται σημαντικότερο είναι η διερεύνηση, από τις Αρχές, της διαδρομής κατά την περαιτέρω διακίνηση και εμπορία των αφαιρούμενων υλικών και όχι κυρίως κατά τη φάση της αφαίρεσης, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο πρόκειται για περιβαλλοντικά ορθή και οικονομικά/φορολογικά σύννομη πρακτική και να ληφθούν τα ανάλογα, κατά περίπτωση, μέτρα".

  Σύμφωνα με τη μήνυση που κατέθεσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ζητείται η τιμωρία των υπευθύνων, ομάδων ατόμων που τελούν διακεκριμένες κλοπές κατ΄ εξακολούθηση, κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια, ενώ παράλληλα προκαλούν καταστροφές και βλάβες στους κάδους ανακύκλωσης.

  "Είναι μεγάλο πρόβλημα και πρέπει να λυθεί σε εθνικό επίπεδο, σε επίπεδο αστυνομίας, ΣΔΟΕ και εισαγγελίας. Είναι Βουλγαρόγυφτοι, Αλβανοί και Έλληνες που κλέβουν χαρτί και μέταλλα και στη συνέχεια τα πηγαίνουν και τα πωλούν σε επιχειρήσεις εντός της Θεσσαλονίκης", ανέφερε από την πλευρά του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ανακύκλωσης και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς.

  Η κλοπή των ανακυκλώσιμων υλικών, εκτός από τεράστια οικονομική ζημιά για τον κεντρικό Δήμο, προκαλεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία εξαιτίας της δράσης των συγκεκριμένων κυκλωμάτων. Όπως επισημαίνεται στη μήνυση, τα ανακυκλώσιμα υλικά που αφαιρούνται παράνομα από τους κάδους αποθηκεύονται σε διαμερίσματα ή καταστήματα τα οποία μετατρέπονται σε ανθυγιεινές εστίες, χωρίς να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας.

  "Δεν είναι μόνο η οικονομική ζημιά που προκαλούν στο Δήμο και κατ΄ επέκταση από τους κατοίκους που αντλούν ωφέλεια από την ανακύκλωση των προϊόντων. Είναι θέμα λειτουργικό και αισθητικό, καθώς δίπλα σε κάθε κάδο βλέπεις και από έναν να κλέβει. Στη συνέχεια, πετά ότι δεν του χρειάζεται βρομίζοντας όλο τον τόπο", πρόσθεσε ο κ.Παππάς.

  Η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης εδώ και καιρό, με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας, επιδίδεται σε ένα "σαφάρι" ελέγχων σε ημιυπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα, αλλά και σε υπαίθριους χώρους στάθμευσης, στην προσπάθεια να περιοριστεί η δράση των ομάδων που κλέβουν τα ανακυκλώσιμα υλικά.

  Υπενθυμίζεται πως ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει συνάψει από τις 9 Μαΐου 2011 σύμβαση συνεργασίας για την εναλλακτική διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας με την ανώνυμη εταιρία με την επωνυμία "Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης - Ανακύκλωσης ΑΕ".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ