Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Ιουν-2014 16:13

  Για πολιτική συμφωνία ΕΛΚ, S&D και ALDE κάνει λόγο το Agence Europe

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Για συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Σοσιαλδημοκρατών (S&D) και Φιλελευθέρων (ALDE) για μία σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο το έντυπο ενημέρωσης Agence Europe το οποίο αναφέρει ότι συμφωνήθηκε ανεπίσημα ποιες θέσεις θα λάβει το ALDE – θέσεις Αντιπροέδρων και θέσεις σε κοινοβουλευτικές επιτροπές - σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του κόμματος σε αρκετές σημαντικές αποφάσεις.

  Η πρώτη από αυτές τις σημαντικές αποφάσεις είναι η εκλογή του Γιούνκερ ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - η οποία θεωρητικά έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιουλίου στο Στρασβούργο υπό την προϋπόθεση ότι τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν συμφωνήσει για τον ορισμό του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

  Η άλλη βασική απόφαση είναι η εκλογή του Μάρτιν Σουλτς ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου στο Στρασβούργο. Ωστόσο αυτή η συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελεύθερων δεν προβλέπει, να αναλάβει ο Γκι Φερχόφστατ - του οποίου η Ομάδα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2017, όπως δήλωσε η ομάδα του ΕΛΚ, σε απάντηση φημών που κυκλοφόρησαν στο Twitter.

  «Ανοίξαμε το παιχνίδι στη συμμετοχή του ALDE ναι, αλλά το να μοιραστούμε την προεδρία δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας» δήλωσε το γραφείο τύπου του ΕΛΚ. «Η συμφωνία για την κατανομή της προεδρίας μεταξύ του ΕΛΚ και του S & D εξακολουθεί να ισχύει», πρόσθεσε.

  Από τη δική της πλευρά η ομάδα ALDE σημείωσε ότι «Η συμφωνία της 24ης Ιουνίου μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών σχετικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για τις βασικές θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα πρέπει τώρα να επεκταθεί στην ομάδα ALDE, εξασφαλίζοντας μια ευρύτερη βάση για την οικοδόμηση μιας σταθερής πλειοψηφίας για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

  Παρ ΄όλα αυτά, μεταξύ των Φιλελευθέρων εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τους όρους αυτής της συμφωνίας, όπως δήλωσε μία πηγή. Η Ομάδα ALDE φέρεται να υποστήριξε χθες στις διαπραγματεύσεις ότι δεν θα μπορούσε να στηρίξει την εκλογή του Σουλτς ως προέδρου στο Κοινοβούλιο, καθιστώντας έτσι εύθραυστη τη συνολική συμφωνία μεταξύ του ΕΛΚ και των Σοσιαλδημοκρατών.
   
  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων