Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 20:33

  Η στρατηγική για την ενεργειακή απόδοση και ασφάλεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  «Οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να ζητήσουν μια πρώτη πρόταση για την ενεργειακή απόδοση», αναφέρει δημοσίευμα στη διαδικτυακή πύλη European Voice το οποίο επισημαίνει ότι επτά κράτη μέλη επιδιώκουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καλέσει την Επιτροπή να υποβάλει πρόταση μέσα στον επόμενο μήνα σχετικά με έναν δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση ως το 2030.

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι συναντώνται σήμερα και αύριο, είναι πιθανό να συμφωνήσουν επί μιας στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, αναφέρεται.

  Η στρατηγική ζητήθηκε από τα κράτη μέλη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το Μάρτιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία. Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίσει την προέλευση της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τρόπους μείωσης των εισαγωγών από τη Ρωσία. Η Επιτροπή δημοσίευσε την αξιολόγησή της νωρίτερα αυτό το μήνα, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

  Τα ενδιαφερόμενα μέρη αναμένουν ωστόσο τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ώστε να διευκρινιστεί αν οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν την Επιτροπή να υποβάλει ένα δεσμευτικό στόχο για την ενεργειακή απόδοση μέσα στον Ιούλιο, ώστε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να έχει τη δυνατότητα έγκρισής του. Η πρωτοβουλία για ένα δεσμευτικό στόχο ελήφθη την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπουργοί Ενέργειας της Γερμανίας, της Δανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και του Λουξεμβούργου έστειλαν σχετική επιστολή στην Επιτροπή. Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη μέλη, όπως η Πολωνία και η Βρετανία, που εμφανίζονται να τηρούν επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα της πρότασης αυτής.

  Ιδιαίτερα η Πολωνία είναι αντίθετη με τη διασύνδεση της σημερινής συζήτησης για την ενεργειακή ασφάλεια με τους στόχους για το κλίμα. «Αν συνδέσουμε τα δύο αυτά θέματα θα χάσουμε τη δυναμική και θα παρεμποδίσουμε τη συζήτηση και των δύο θεμάτων», δήλωσε Πολωνός διπλωμάτης. «Εμείς δε θα δεχτούμε οποιαδήποτε διατύπωση στα συμπεράσματα που θα αναφέρει ότι υπήρξε πρόοδος [στις συζητήσεις για το κλίμα], επειδή δεν υπήρξε πρόοδος».

  Υπάρχουν όμως και άλλα κράτη μέλη θέλουν να δουν τις συζητήσεις για την ενεργειακή απόδοση να προχωρούν πιο γρήγορα και πιστεύουν ότι η σύνδεση με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας θα βοηθήσει προς το σκοπό αυτό.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων