Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 19:41

  Μ. Ροκάρ: Αναγκαία η καταπολέμιση του λαϊκισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η καταπολέμηση της αύξησης του λαϊκισμού είναι αναγκαία, αλλά πρέπει να γίνει μέσω της καταπολέμησης των αιτίων της ανάδειξής του, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ σε ομιλία του στο περιθώριο της συνόδου της ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

  Αναφερόμενος στην άνοδο του λαϊκισμού ο Ροκάρ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να αναλυθεί πολύ περισσότερο υπό το πρίσμα των εθνικών κοινωνικοοικονομικών συνθηκών παρά υπό το πρίσμα του «μίσους για την Ευρώπη». Αυτό ισχύει για τη Γαλλία, η οποία «δεν πηγαίνει καλά», όπως είπε, ισχύει και για τη Βρετανία όπου «η εργασιακή ανασφάλεια είναι η μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ευρώπη» ενώ και η Δανία βιώνει μια παρόμοια κατάσταση.

  Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Ροκάρ, η Ευρώπη είναι «σχεδόν ο ιδανικός αποδιοπομπαίος τράγος» για τους λαϊκιστές, ενώ η υπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν έχει παρουσιαστεί και υποστηριχθεί αρκετά από τα παραδοσιακά κόμματα, ιδίως στη Βρετανία.

  Η θέση της Ευρώπης έχει αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο γιατί δεν έχει κατορθώσει να παράσχει «τρόπους για την καταπολέμηση της ανεργίας, της αβεβαιότητας και της έλλειψης ανάπτυξης», τόνισε ο Ροκάρ.

  Όσον αφορά την οικονομική κρίση, ο Ροκάρ τόνισε ότι έχει προκαλέσει τη διακοπή της ανάπτυξης, την έκρηξη της ανεργίας και την ανάπτυξη μιας ανασφάλειας που πλήττει σήμερα το 30% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών.

  Σε αυτή την κρίση, η τύχη της Ευρώπης έγκειται στο ότι είχε δύο «θαυματουργούς» προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τους Ζαν-Κλοντ Τρισέ και Μάριο Ντράγκι που κατόρθωσαν και περιόρισαν τη ζημιά και επέκτειναν τις αρμοδιότητες της τράπεζας, υποστήριξε ο ίδιος.

  Ωστόσο, σχολίασε, τίποτα δεν έχει ακόμα τελειώσει και η πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΕ είναι να αποφύγει τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας και την υποαπασχόληση.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ