Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 19:24

  Α. Λοβέρδος: Κανένα πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου λόγω των απολύσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, ακόμα και τα μικρότερα, θα επισκεφτεί μέσα στον επόμενο μήνα ο νέος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λοβέρδος, προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες, ώστε να δοθούν λύσεις πριν από την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

  Ο κ. Λοβέρδος, που βρέθηκε σήμερα στη Ρόδο στο πλαίσιο της συνόδου των πρυτάνεων που διεξάγεται στο νησί, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που έχει για την περιοχή, τονίζοντας ότι με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα επισκεφτεί όλα τα νησιά για να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης.

  Ο υπουργός, που συνοδευόταν από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Αθανάσιο Κυριαζή, και θα είχε συνάντηση με εκπροσώπους της ιεράς μητρόπολης Ρόδου και της περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης, απάντησε σε διάφορα ερωτήματα, γύρω από την κατάσταση στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, για την πολυσυζητημένη τράπεζα θεμάτων και φυσικά για το μέλλον και την πορεία της «Ελιάς» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

  Αναλυτικά και απαντώντας στην ερώτηση για την αναταραχή στα πανεπιστήμια λόγω των απολύσεων, δήλωσε τα εξής: «Το πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν το αφορά. Θα δείτε ότι η υπόθεση θα πάει πολύ καλά –και με τις 600 θέσεις που προκηρύχθηκαν αλλά και με την αξιολόγηση των διοικητικών αναγκών των πανεπιστημίων η οποία θα γίνει σε λίγες μέρες. Γιατί δεν πήραμε αυτή την απόφαση για να αναβάλουμε το θέμα αλλά αμέσως κάναμε την προκήρυξη και σε μία εβδομάδα θα έχουμε απόφαση.

  Η προθεσμία για την αξιολόγηση είναι 20 μέρες. Άρα γύρω στις 5 με 10 Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, εν τω μεταξύ δεν απολύεται κανείς και θεωρώ ότι η τελική έκβαση θα είναι μία χαρά. Περιμένω να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να ξέρω πού ακριβώς πηγαίνουμε. Κατανοώ την αγωνία, αυτό το έδειξα έμπρακτα από την πρώτη μέρα. Δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις με το μάτι ούτε μπορώ να κάνω την αξιολόγηση εγώ με τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Θα ήταν μία διαβλητή αξιολόγηση».

  Αναφορικά με το θέμα του μειωμένου αριθμού των αναπληρωτών ο κ. Λοβέρδος δήλωσε τα εξής: «Όταν ανέλαβα το υπουργείο με ενημέρωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος ότι για λόγους γραφειοκρατικούς καθυστέρησε για δύο μήνες η διαδικασία των μεταθέσεων. Εσείς ξέρετε καλά ότι για να είναι τα σχολεία γεμάτα πρέπει να γίνει η πρώτη φάση των μεταθέσεων. Έπεται η φάση των αποσπάσεων, των μετατάξεων και τέλος η αναπλήρωση. Φέτος τα κενά της αναπλήρωσης θα είναι πολύ περισσότερα γιατί αυξήθηκαν πάρα πολύ οι συνταξιοδοτήσεις. Και ενώ θα είναι τα κενά περισσότερα και αυξήθηκαν οι συνταξιοδοτήσεις, οι ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με μεγαλύτερη προσπάθεια, άρα έχουμε μπροστά μας ένα καλοκαίρι που δεν επιτρέπει διακοπές και θα προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όλα με τον καλύτερο τρόπο. Θα δω τον περιφερειακό διευθυντή, θα συνεννοηθώ και με τους διευθυντές για τις ανάγκες και μετά την επόμενη εβδομάδα που θα πάω στην Κρήτη έχω συνεννοηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να με διευκολύνει να πάω σε όλα τα μικρά νησιά, του νομού σας –για να δω ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες και για ποιες ανάγκες θα πρέπει να προετοιμαστώ.

  Γιατί όσο ακριτικότερο και μικρότερο το μέρος τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η φροντίδα μας. Πρέπει να αντιστρέψουμε το να λειτουργούμε αθηνοκεντρικά. Δεν γίνεται αυτό αλλά γίνονται προσπάθειες και αυτές πρέπει να πιάνουν τόπο. Σε 15 μέρες θα έχω περίπου μία ολοκληρωμένη εικόνα των νησιών σας».

  Επίσης αναφέρθηκε και στη χρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας λέγοντας τα εξής: «Έμφαση θα δοθεί στη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Σε φάση ύφεσης αυτό πρωτεύει. Για τα υπόλοιπα χρήματα από τον προϋπολογισμό, καταλαβαίνετε πού ακριβώς βρισκόμαστε. Σιγά σιγά γυρίζουμε σελίδα, βγαίνουμε από την κρίση αλλά δεν βγαίνουμε τόσο ώστε να αυξάνουμε τις χρηματοδοτήσεις στις κοινωνικές λειτουργίες της χώρας. Αυτό το ξέρουν οι πρυτάνεις. Κάνουν προσπάθειες με πολύ λίγα χρήματα. Όμως πάντα υπάρχουν μικρές λύσεις και με καλές σχέσεις ανάμεσα στην ηγεσία του υπουργείου και τους πρυτάνεις, ο διάλογος δείχνει ότι έχουμε περιθώρια να τα πάμε καλά. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα τα πάμε καλά με τα πανεπιστήμια. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι υπερβολές δεν μπορούν να γίνουν και το μόνο που απαιτείται είναι πολλή δουλειά και κατανόηση. Δεν ανησυχώ.

  Ανησυχώ για την κατάσταση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης λόγω έλλειψης χρημάτων, γι’ αυτό ανησυχώ. Αλλά σιγά εμπεδώνεται ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Και εγώ έγινα υπουργός Παιδείας για να το εκφράσω αυτό».

  Ερωτηθείς για το αν σκοπεύει να αλλάξει κάτι στο διδακτικό πλαίσιο απάντησε: «Όχι δεν σκοπεύω να αλλάξω τίποτα γιατί δεν γνωρίζω πόσο χρόνο έχω μπροστά μου. Είναι ορισμένες από το Σύνταγμα οι διαδικασίες για την εκλογή προέδρου το Φεβρουάριο του 2015. Αν δε βγει πρόεδρος, η χώρα πάει αμέσως σε εκλογές. Συνεπώς δεν μπορώ να σχεδιάσω μακρόπνοα πράγματα και βασίζομαι στις αλλαγές που έχουν γίνει από την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Αρβανιτόπουλο και θα προσπαθήσω να κάνω πολιτική εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Όπου η πράξη μας πιέζει για μία μικρή διόρθωση θα την κάνουμε».

  Αναφορικά με την τράπεζα θεμάτων, είπε: «Μας προβληματίζει στο υπουργείο. Δεν θα την αλλάξουμε όμως την τράπεζα θεμάτων. Βλέπουμε κάποια σχόλια, π.χ. για την άλγεβρα, αλλά μην πιστεύετε αυτές τις στατιστικές. Το ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής είχε προτείνει να μην εφαρμοστεί ο θεσμός από φέτος γιατί τα θέματα δόθηκαν την τελευταία στιγμή. Το υπουργείο όμως προχώρησε. Να τα προβλήματα όμως τώρα. Εμείς πιστεύουμε στο θεσμό και δεν πρόκειται να τον αλλάξουμε. Είναι καλός θεσμός, ένας δημοκρατικός θεσμός.

  Δεν θα ακυρώσουμε το θεσμό σε καμία περίπτωση αλλά θα δούμε ποιες τεχνικές παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε, αφού όμως βγουν οι βαθμολογίες».

  Ο κ. Λοβέρδος μίλησε και για το πολιτικό μέλλον της «Ελιάς» λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Πιστεύω ότι ανοίγονται προοπτικές να ξαναγίνουμε ένα κόμμα με διψήφιο αριθμό και στη συνέχεια ένα από τα δύο πρώτα κόμματα της ελληνικής βουλής. Είναι στο χέρι μας. Υπήρξε μία καθυστέρηση λίγων ημερών αλλά τώρα θα πάμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όλα τα συνιστώντα μέρη στο ποσοστό της “Ελιάς” κάνουν εσωτερικές διαδικασίες ή θα κάνουν εσωτερικές διαδικασίες. Εμείς αποδεχτήκαμε την πρόταση του κ. Βενιζέλου για ιδρυτικό συνέδριο το φθινόπωρο. Οι άλλες κινήσεις είναι στην ίδια λογική. Δεν υπήρχε διάθεση σύγκρουσης ή υπονόμευσης, όλες οι διαφωνίες που θα προκύψουν έχουν πεδίο να εκτονώνονται.

  Για να προχωρήσουμε όμως χρειαζόμαστε και άλλους. Και θα τους προτείνουμε κάτι συγκεκριμένο τις επόμενες μέρες. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε κάθε κόμμα και την κινητικότητα σε κάθε χώρο και θα απευθύνουμε προτάσεις.

  Εμείς παλεύουμε να έρθουν κάποιοι στην “Ελιά” και ο καταληκτικός χρόνος δεν μπορεί να είναι πέραν του φθινοπώρου. Η “Ελιά” θα αποκτήσει και ένα συντονιστικό όργανο με κορυφαία στελέχη, και αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν το διάλογο με την κεντροαριστερά.

  Τις επόμενες εκλογές τις κοιτάμε με μεγάλη αισιοδοξία. Είμαστε μία πολύ σοβαρή δύναμη, τα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά μας είναι ελκυστικά στον κόσμο.

  Σε ερώτηση αν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα στο ιδρυτικό συνέδριο είπε: «Η απάντηση σε ερωτήματα που αφορούν τις προθέσεις μας, οδηγεί σε πρόβλημα το χώρο και όχι σε λύση προβλημάτων. Θα τα δούμε όλα. Δεν είναι ώρα για φιλοδοξίες. Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα όμως δεν έχουμε δικαίωμα να πανηγυρίσουμε».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ