Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 12:10

  Θα έχει ζωή πέραν της Παρασκευής η εκεχειρία στην Ουκρανία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Κώστα Ράπτη

  Η απόφαση του Vladimir Putin να ζητήσει από την Άνω Βουλή της Ρωσικής Ομοσπονδίας την ανάκληση του ψηφίσματος της 1ης Μαρτίου με την οποία αυτή τον εξουσιοδοτούσε να διατάξει, εάν χρειασθεί, τη χρήση στρατιωτικής βίας για την υπεράσπιση των Ρωσόφωνων πληθυσμών στην (ανατολική) Ουκρανία αποτελεί ασφαλώς το πέρασμα σε ένα νέο κεφάλαιο της ουκρανικής κρίσης. Όχι, όμως, απαραίτητα ειρηνικό...

  Καταρχήν, η κίνηση του Putin έχει χαρακτήρα καθαρά συμβολικό, χωρίς ιδιαίτερο θεσμικό ή επιχειρησιακό βάρος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας παραμένει πάντοτε ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων χωρίς τα “χέρια του να δένονται” από την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του ενός ή του άλλου ψηφίσματος.

  Επιπλέον, όπως ο ίδιος φρόντισε να προσθέσει, και μάλιστα από αυστριακού εδάφους, η Ρωσία δεν “εγκαταλείπει” τους ομοεθνείς της στη γειτονική πρώην σοβιετική δημοκρατία. Άλλωστε, αν η επιδίωξη πολλών στη Ούασιγκτον και το Κίεβο ήταν ακριβώς να σύρουν την Μόσχα σε μια στρατιωτική περιπέτεια στην Ουκρανία η υποτιθέμενη αναδίπλωση του Putin απλώς επιβεβαιώνει ότι η δική του προτεραιότητα είναι να αποφύγει την παγίδα της εμφανούς στρατιωτικής εμπλοκής.

  Κάτι τέτοιο, όμως, δεν εγγυάται τίποτε από την άποψη της αφανούς εμπλοκής (στήριξη των αυτονομιστών με στρατιωτικό υλικό και πληροφορίες, εισροή στην ανατολική Ουκρανία Ρώσων εθελοντών και ενδεχομένως πρακτόρων κ.ο.κ.) που ούτως ή άλλως υφίσταται και πιθανότατα θα συνεχισθεί. Άλλωστε το ειδικό briefing του State Department την Παρασκευή σχετικά με τις ροές ρωσικού οπλισμού στην Ουκρανία, προφανώς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην παράδοξη διαδοχή γεγονότων της τελευταίας εβδομάδας που οδήγησε από μια εικόνα ανεξέλεγκτης κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε θεαματικές χειρονομίες εκτόνωσης.

  Το ότι την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ πολλαπλασίασαν τα μηνύματα (προφανώς και στην τηλεφωνική επικολινωνία Obama-Putin τη Δευτέρα) ότι επίκεινται οι “χειρουργικές κυρώσεις” που θα κινδύνευαν να αποκόψουν από το διεθνές σύστημα τον ρωσικό χρηματοπιστωτικό τομέα, κατέδειξε την πραγματική αχίλλειο πτέρνα του Κρεμλίνου που ο Putin επιχειρεί να προφυλάξει.

  Δεν είναι άλλωστε όλοι οι μεγάλοι παίκτες της Δύσης εναρμονισμένοι στην επιδίωξη μιας νεοψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία. Το γεγονός ότι οι Francois Hollande και Angela Merkel αφιέρωσαν τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με τον Putin και τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko, ώστε να στηρίξουν (ακόμη και μετά την κατάρριψη ουκρανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου με 9 επιβαίνοντες) το σχέδιο μονομερούς εκεχειρίας του τελευταίου είναι πολύ χαρακτηριστικό.

  Μένει να αποδειχθεί αν η επαναδραστηριοποίηση αυτή της ευρωπαϊκής διπλωματίας, την ίδια ώρα που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ συνεχίζουν τις απειλές για επιβολή κυρώσεων, αποτελεί αυθεντική απόκλιση ή “παιχνίδι ρόλων”. Άλλωστε, το “σχέδιο Poroshenko” δεν αποτελεί στην πραγματικότητα παρά ενός είδους τελεσίγραφο, χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις προς την πλευρά των αυτονομιστών – όσο και αν η Μόσχα δράττεται της ευκαιρίας για να προτείνει παράταση της εκεχειρίας, ώστε να υπάρξει “πραγματική διαπραγμάτευση”.

  Οι περισσότερο απαισιόδοξοι (ή καχύποπτοι) αναλυτές, πάντως εκτιμούν ότι η διάρκεια ζωής της εκεχειρίας πρακτικά εξαντλείται την Παρασκευή, οπότε και ο Poroshenko θα συνυπογράψει, στη Σύνοδο Κορυφής των “28” στις Βρυξέλλες την πλήρη Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας Ε.Ε. Κατόπιν, εκλείπουν οι επικοινωνιακοί λόγοι για επίδειξη διαλλακτικότητας, ενώ ο ουκρανικός στρατός θα έχει καταφέρει να έχει ανασυνταχθεί από τις βαριές του απώλειες των τελευταίων ημερών.

  Ακόμη όμως και αν οι προθέσεις του ίδιου του Ουκρανού προέδρου είναι αγαθές, στην χώρα του κυκλοφορούν αρκετές χιλιάδες ένοπλοι και αποφασισμένοι για όλα ακροδεξιοί με απλόχερη στήριξη από ολιγάρχες όπως ο (και κυβερνήτης της επαρχίας Ντνιεπροπετρόφσκ) Benny Kolomoisky. Το ποιός θα μπορούσε να τους χαλιναγωγήσει είναι το ερώτημα που αποφεύγει όλη η διεθνής σκηνή.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων