Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 22:48

  Πορτογαλία: Μείωση προστίμου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη επικύρωσε μια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Πορτογαλίας διότι η χώρα δεν τήρησε μια διαδικασία που αφορά την καθολική υπηρεσία τηλεπικοινωνιών, όμως μείωσε το πρόστιμο που της είχε επιβάλει, λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυσχέρειες της χώρας, που πλήττεται από την κρίση.

  Σε απόφαση του που δημοσιεύτηκε σήμερα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασε την Πορτογαλία και της επέβαλε να καταβάλει πρόστιμο 3 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα, καθώς δεν όρισε τους προμηθευτές της καθολικής υπηρεσίας (ΚΥ) τηλεπικοινωνιών, που αποτελούσε για πολύ καιρό κατά παραχώρηση αποκλειστικό προνόμιο της Portugal Telecom.

  Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ είχε προθεσμία μέχρι το 2003 προκειμένου να επιλέξει διάφορους πάροχους της καθολικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών, κάτι που η Λισαβόνα δεν έκανε, αφήνοντας την «αποκλειστική οικονομική εκμετάλλευση» της ΚΥ στην Portugal Telecom, τον παλιό δημόσιο πάροχο.

  Έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε το 2013 σε μια προσφυγή στην ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, τη δεύτερη κατά σειρά, προκειμένου η Λισαβόνα να συμμορφωθεί προς το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο.

  Το Δικαστήριο δικαίωσε την Κομισιόν καθώς έκρινε ότι πρόκειται για μια σοβαρή παράβαση με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις εταιρείες που πιθανόν ενδιαφέρονταν για την προμήθεια μιας καθολικής υπηρεσίας.

  Η Λισαβόνα προκήρυξε μια διαδικασία υποβολής προσφορών στα τέλη του 2012 για σε μια προσπάθεια να επανορθώσει την κατάσταση, γεγονός που έλαβε υπόψη το δικαστήριο. Η ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη επίσης υπογράμμισε ότι «η ικανότητα καταβολής (του προστίμου) της Πορτογαλίας έχει μειωθεί στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης».

  Ο ορισμός ενός προμηθευτή της καθολικής υπηρεσίας τηλεπικοινωνιών «ήταν ένα από τα μέτρα που προβλέπονταν από τα πρόγραμμα βοήθειας στην Πορτογαλία και εφαρμόστηκε» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σέρζιο Μοντέιρο. Την υπηρεσία αυτή δεν προσφέρει πια η Portugal Telecom αλλά ο πάροχος Nos από 1ης Ιουνίου 2014.

  «Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η επιβολή των κυρώσεων να μην εφαρμοστεί. Στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούμε να ασκήσουμε έφεση, όμως διεξάγουμε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» προσέθεσε ο Μοντέιρο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις ενέργειες της Λισαβόνας απέναντι στις Βρυξέλλες. 

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων