Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 21:22

  Ο υφ. Εξωτερικών εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφης της SEECP

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEECP), η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα στο Βουκουρέστι, υπό ρουμανική προεδρία, την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.
   
  Το θέμα της ένταξης των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ συζητήθηκε στη Σύνοδο και ο κ.Γεροντόπουλος τόνισε ότι «η Ελλάδα υπήρξε πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ένταξης των κρατών της Βαλκανικής στην Ε.Ε. Κάτι που παρέμεινε προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας, με πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιήθηκε υπουργική σύνοδος στην Θεσσαλονίκη στις 8 Μαΐου, όπου η Ε.Ε επιβεβαίωσε την ισχυρή δέσμευση στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτό όμως θα γίνει λαμβάνοντας πάντα υπόψη τα προαπαιτούμενα κριτήρια των υποψήφιων κρατών-μελών, καθώς και όσων επιθυμούν να ενταχθούν στην διαδικασία».
   
  Η ΠΓΔΜ επιχείρησε να περάσει στο τελικό κείμενο της Συνόδου το θέμα της ενταξιακής πορείας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που απετράπη με παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου με αποτέλεσμα στο τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής να μην υπάρχει καμιά αναφορά στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε.
   
  Στην παρέμβαση του, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεροντόπουλος αναφερόμενος στην Ελληνική Προεδρία επισήμανε ότι η χώρα μας ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο εξάμηνο του 2014, «είχε ως κύριο μέλημα της να προωθήσει την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Ακόμα, να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, πετυχαίνοντας σημαντική πρόοδο στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της εναρμόνισης των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών μελών της» και σημείωσε ότι η ελληνική προεδρία «παρήγαγε σημαντικά αποτελέσματα σε κρίσιμους τομείς, όπως η μετανάστευση, η διαχείριση των συνόρων και η ναυτιλιακή πολιτική, δίνοντας έμφαση στο θέμα της ενέργειας και των μεταφορών, και κυρίως στον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ».
   
  Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης την συμπαράσταση της χώρας μας στις πληγείσες από τις πλημμύρες χώρες των Βαλκανίων εκφράζοντας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες που έπληξαν πριν λίγο καιρό την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Σερβία, την Κροατία και την Βουλγαρία. «Στις ανάγκες των δοκιμαζόμενων λαών τους» είπε «η χώρα μας ανταποκρίθηκε με ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουμε το θέμα της επιπλέον βοήθειας στις πληγείσες περιοχές".
   
  Σχετικά με τη Διαδικασία Συνεργασίας Χωρών Ν.Α.Ευρώπης, ανέφερε την ελληνική θέση ότι «αυτή δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε έναν περιφερειακό, θεσμοθετημένο και ανεξάρτητο οργανισμό όπως ζητούν ορισμένες χώρες, διότι η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού θα επικαλύπτει άλλους περιφερειακούς οργανισμούς, όπως είναι ο ΟΣΕΠ».
  «Κατά την άποψη μας» είπε «η διαδικασία αυτή πρέπει να παραμείνει προσανατολισμένη στην περιοχή της Ν.Α.Ευρώπης, να προωθεί την περιφερειακή συνεργασία και να επικεντρώνει τις δράσεις στον στρατηγικό στόχο που δεν είναι άλλος από την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής. Με την ευκαιρία μάλιστα της ανάληψης της Προεδρίας του SEECP από την Αλβανία, η Ελλάδα θα την στηρίξει και θα είναι στο πλευρό της».
   
  Με την ευκαιρία της παρουσίας του στην Ρουμανία, ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε τις Ελληνικές Κοινότητες στο Πλοϊέστι και το Μπρασόβ, όπου είχε συναντήσεις και συζήτησε με τους Έλληνες που ζουν στις δύο αυτές περιοχές. Παράλληλα επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της πόλης Πλοϊέστι, μετά από πρόσκληση του πρύτανη και της Συγκλήτου, συνοδευόμενος από τον ομογενή βουλευτή Ντράγκος Ζησόπουλο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων