Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 19:55

  Ουκρανία: Ζητά από ΔΝΤ να λάβει υπόψιν τις αυξημένες δαπάνες λόγω των συγκρούσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε σήμερα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να λάβει υπόψη του το επιπρόσθετο οικονομικό βάρος το οποίο αντιμετωπίζει εξαιτίας των συγκρούσεων που μαίνονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

  Το ΔΝΤ πρόκειται σύντομα να καταλήξει σε μια απόφαση σχετικά με την εκταμίευση ενός επιπλέον ποσού περίπου 12, 5 δισεκατομμυρίων ευρώ (17 δισεκ. δολαρίων) στο πλαίσιο της συμφωνίας δανεισμού της Ουκρανίας.

  Το Κίεβο έλαβε μια πρώτη δόση περίπου 2,35 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,2 δισεκ. δολαρίων), προκειμένου να τονώσει τα εξασθενημένα αποθεματικά του σε ξένο συνάλλαγμα και παράλληλα να στηρίξει τον ουκρανικό κρατικό προϋπολογισμό.

  Ένα κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κίεβο για να αξιολογήσει τις επιδόσεις της χώρας σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμπεριλαμβάνονται στο μνημόνιο δανεισμού, πριν από την καταβολή της δεύτερης δόσης.

  Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσενιούκ, δήλωσε σήμερα ότι έχει «αρκετές ελπίδες» πως η χώρα θα λάβει τη δεύτερη δόση, διότι η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που της ζητούνται.

  Όμως πρόσθεσε πως ελπίζει ότι το ΔΝΤ θα αναγνωρίσει και θα λάβει υπόψη το πλήγμα που έχει υποστεί ο κρατικός προϋπολογισμός εξαιτίας των έκτακτων δαπανών που συνεπάγονται οι συγκρούσεις των ουκρανικών δυνάμεων με φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίες μαίνονται τους τελευταίους μήνες στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

  «Όταν άρχιζαν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ. . . κανείς δεν ανέμενε μια τόσο μεγάλη αύξηση στις δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια», ανέφερε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης.

  «Οι εταίροι μας στο ΔΝΤ θα λάβουν υπόψη τους τις νέες προκλήσεις και δυσκολίες που έχουν προκύψει στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

  Οι δύο περιοχές όπου έχει ξεσπάσει η εξέγερση των φιλορώσων, το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ, αντιπροσωπεύουν μαζί σχεδόν το 18% του ουκρανικού Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

  Προκειμένου να εξασφαλίσει το πακέτο δανεισμού από το ΔΝΤ, το Κίεβο είχε συμφωνήσει να συμμορφωθεί με διάφορους όρους δημοσιονομικού χαρακτήρα—μείωση του ελλείμματος, αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία, να επιτραπεί η μεγαλύτερη διακύμανση του εθνικού νομίσματος γρίβνα κ.ά.

  «Έχω ελπίδες. Πληρούμε όλα τα κριτήρια, παρ΄ όλες τις δυσκολίες», δήλωσε ο Γιατσενιούκ.

  Το κλιμάκιο του ΔΝΤ, που πρόκειται να παραμείνει στην Ουκρανία έως την 3η Ιουλίου, θα κάνει μια πρώτη αξιολόγηση της εκτέλεσης του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της χώρας και των μέτρων για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων για το Κίεβο.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων