Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 12:30

  Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας: Τηλεφορτώστε την εφαρμογή!

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ετοιμάζεστε για ταξίδι ανά την ΕΕ; Προμηθευτείτε – δωρεάν – την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης ασθένειας, αλλά και τηλεφορτώστε την εφαρμογή που δίδει πλέον η Κομισιόν.

  Όπως εξηγεί, αν ταξιδέψετε σε άλλο κράτος – μέλος θα έχετε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κάρτα, τους αριθμούς τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης, τις καλυπτόμενες ιατρικές αγωγές και το σχετικό κόστος, τον τρόπο επιστροφής των δαπανών, καθώς και τους αρμόδιους επικοινωνίας σε περίπτωση απώλειας της κάρτας.

  Η εφαρμογή καλύπτει 28 κράτη μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Διατίθεται σε 25 γλώσσες, αλλά  προσοχή: Η εφαρμογή δεν υποκαθιστά την ΕΚΑΑ.

  Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι η κάρτα εκδίδεται δωρεάν από τον εθνικό ασφαλιστικό φορέα της χώρας προέλευσής τους, χωρίς να χρειάζεται η καταβολή τελών σε ενδιάμεσους φορείς που προσφέρουν βοήθεια για την υποβολή της σχετικής αίτησης, όπως έχει αναφερθεί ότι συμβαίνει σε ορισμένες χώρες. Οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν αυτές τις περιπτώσεις στον εθνικό φορέα ασφάλισης υγείας.

  Όσο για την ΕΚΑΑ, σχεδόν 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι την έχουν ήδη προμηθευτεί. Το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το 50% και αυξάνεται σταθερά.

  Η ΕΚΑΑ, η οποία εκδίδεται δωρεάν, εξασφαλίζει ότι ο πολίτης, κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής του στο εξωτερικό, έχει το δικαίωμα να λάβει την αναγκαία ιατρική περίθαλψη από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής με τους ίδιους όρους και με το ίδιο κόστος που αυτή συνεπάγεται για τους υπηκόους αυτής της χώρας. Η ΕΚΑΑ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη προγραμματισμένης ιατρικής περίθαλψης σε άλλη χώρα.

  Τα νοσοκομεία που παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν την ΕΚΑΑ. Πράγματι, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς που επιδεικνύουν την ΕΚΑΑ λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι σχετικές δαπάνες που πραγματοποιούν τους επιστρέφονται χωρίς κανένα πρόβλημα.

  Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις απόρριψης, οι οποίες προέκυψαν, γενικά, λόγω της ελλιπούς πληροφόρησης των παρόχων ιατρικής περίθαλψης.  Σε περίπτωση που η ΕΚΑΑ δεν γίνει δεκτή, οι ασθενείς θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αρμόδια αρχή υγείας της χώρας την οποία επισκέπτονται.

  Οι αριθμοί τηλεφώνου έκτακτης ανάγκης είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω της εφαρμογής ΕΚΑΑ για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) και ταμπλέτες. Σε περίπτωση νέας απόρριψης, οι ασθενείς θα πρέπει να ζητήσουν την υποστήριξη των αρχών υγείας της χώρας καταγωγής τους.

  Τέλος, αν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να επικοινωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει την αρμοδιότητα να εξετάσει τους ισχυρισμούς και να θέσει το ζήτημα στις αρχές της οικείας χώρας. Η Επιτροπή διερευνά τέτοιες περιπτώσεις και, αν κριθεί σκόπιμο, κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους δεν εφαρμόζει το δίκαιο της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση της EΚΑΑ.

  Τηλεφορτώστε την κάρτα στην διεύθυνση:
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=el
  Πληροφορίες για την Κάρτα
  http://www.ggka.gr/e111_main.htm

  Δ
  . Καδδά

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων