Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 10:19

  ΕΟΠΥΥ: "Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την ώρα που οι επιχειρήσεις της Υγείας – φαρμακευτικές, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα- ζητούν αύξηση των κονδυλίων του ΕΟΠΥΥ για τη δημόσια περίθαλψη, νέο «ψαλίδι» περιμένει τον προϋπολογισμό του Οργανισμού τη χρονιά που έρχεται. Σύμφωνα με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, ο προϋπολογισμός για το 2015 θα είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ επιπλέον και θα φτάσει τα 5,19 δισ. ευρώ από 5,49 δισ. που είναι σήμερα. Στην ουσία αυτό σημαίνει πως δεν αναμένεται να διατεθούν μεγαλύτερα κονδύλια για φάρμακο, νοσήλια και εξετάσεις, γεγονός που βάζει τέλος και στις «ελπίδες» των παρόχων για ενίσχυση της ρευστότητάς τους και επενδύσεις.

  Δεδομένου πως τα περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης από τον κλάδο του φαρμάκου είναι πλέον οριακά (το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης έχει οριστεί για φέτος στα 2 δισ. ευρώ, μειωμένο  κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι), η διοίκηση του Οργανισμού θα πρέπει να αναζητήσει από πού θα προκύψει η επιπλέον περιστολή δαπανών. Επειδή και τα κονδύλια για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις, όπως επίσης και για ιατρικές πράξεις στις κλινικές, έχουν πέσει σχεδόν στο μισό, ο νέος στόχος του περιορισμού της δαπάνης δείχνει από τώρα σχεδόν αδύνατος.

  Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και για άλλον ένα λόγο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ παλεύει να καλύψει για ακόμη μια φορά τα ελλείμματα που δημιουργούν οι μειωμένες αποδόσεις εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού, αυτή τη στιγμή υπάρχει «τρύπα» ύψους 650 εκατ. ευρώ, που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τρίτους. Τα πραγματικά χρέη του ΕΟΠΥΥ όμως είναι ακόμη μεγαλύτερα, αφού από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις της Υγείας θα παρακρατηθούν συνολικά 553 εκατ. ευρώ (ως επιστροφή), ποσό που αντιστοιχεί στις υπερβάλλουσες δαπάνες πέραν του αρχικού περσινού προϋπολογισμού για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων.

  Η διοίκηση εντούτοις του Οργανισμού επιμένει πως οι οφειλές είναι ελεγχόμενες και πως το 2014 θα κλείσει χωρίς νέα ελλείμματα, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί μη βιωσιμότητας.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων