Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Νοε-2006 16:09

  Νέα διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Prestige

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ

  Αρχισε εκ νέου η διαρροή πετρελαίου από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο Prestige, το οποίο προκάλεσε την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ισπανία πριν από τέσσερα χρόνια,προκαλώντας στους ειδικούς φόβους για νέα ρύπανση,σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται σήμερα στον Τύπο.

  Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για διαρροή από το ναυάγιο,που βρίσκεται σε βάθος περίπου τεσσάρων χιλιάδων μέτρων στα ανοικτά της Γαλικίας στη βορειοδυτική Ισπανία.

  Στο ελληνικής πλοιοκτησίας δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περίπου 77.000 τόνους αργού πετρελαίου παρουσιάστηκε διαρροή στις 13 Νοεμβρίου 2002 και βυθίστηκε έξι ημέρες αργότερα αφού ρυμουλκήθηκε σε απόσταση 246 χιλιομέτρων από τις ακτές.

  Η περιοχή της Γαλικίας δεν έχει ακόμη ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματα που προκάλεσε η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που μόλυνε την θάλασσα και τις ακτές. Νέες πετρελαιοκηλίδες σχηματίζονται και πάλι στη θαλάσσια περιοχή όπου βυθίστηκε το Prestige. Ειδικοί είχαν εκτιμήσει τότε πως είχε ακόμη στις δεξαμενές του περίπου 37.000 τόνους αργού πετρελαίου.

  Η εταιρεία Repsol κάνοντας χρήση μέσων νέας τεχνολογίας κατόρθωσε να αντλήσει από τις δεξαμενές του βυθισμένου σκάφους ορισμένη ποσότητα πετρελαίου. Η τότε κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι μόνο 700 τόνοι πετρελαίου είχαν μείνει στο ναυάγιο,ενώ επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση υποστήριξαν ότι πριν από το 2025 είναι απίθανο να υπάρξει σημαντική διαρροή.Ομως μία άλλη ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει τώρα ότι στις δεξαμενές του βυθισμένου σκάφους μπορεί να υπάρχουν περίπου 23.000 τόνοι.

  Σύμφωνα με την εφημερίδα EL PAIS υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί αιφνιδίως μία μεγάλη διαρροή και να προκληθεί μία νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων