Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Φεβ-2014 16:39

  "Όργιο" διαφθοράς στον ΟΚΑΝΑ δείχνει το πόρισμα των ελεγκτών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  «Μαργαριτάρια» για τη διαχείριση κονδυλίων στον ΟΚΑΝΑ έβγαλε η έκθεση του αρμοδίου Ελεγκτικού Σώματος (ΣΕΥΥΠ), η οποία αναμένεται να παραδοθεί αύριο από την υφυπουργό Ζέττα Μακρή  στον  εισαγγελέα που διεξάγει την εν λόγω έρευνα.

  Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα στην οικονομική και διοικητική διαχείριση των χρημάτων από τον Οργανισμό και διαπιστώνει πολύ ισχυρά οικονομικά στοιχεία μη χρηστής διαχείρισης και απόλυτη αδυναμία του ΟΚΑΝΑ  να τεκμηριώσει το που και πως διατέθηκαν τα χρήματα.
   
  Η έρευνα έδειξε πως ο ΟΚΑΝΑ δεν προχώρησε σε νέες προσλήψεις για τη στελέχωση των προβλεπόμενων θεραπευτικών μονάδων, ενώ βρέθηκαν ποσά ενταλμάτων που δεν συνάδουν με τα ποσά των παραστατικών. Επιπλέον λείπουν συνοδευτικά στοιχεία των δαπανών (συμβάσεις, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κ.α.). Υπάρχει ακόμη «τρύπα» 2,4 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αναφερόταν σε μισθοδοσία υπαλλήλων. Όπως τονίζει το πόρισμα του ΣΕΥΥΠ «η έγγραφη απάντηση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για το που δαπανήθηκε το παραπάνω ποσό που είχε προβλεφθεί ως ανελαστική δαπάνη από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό είναι ασαφής και δεν απαντάει στα εύλογα ερωτήματα». 

  Σε κάποιες περιπτώσεις βρέθηκαν τιμολόγια χωρίς εντάλματα, αποδείξεις πληρωμής επισυναπτόμενες σε διαφορετικά εντάλματα, σημειώσεις ιδιοχείρως σε τιμολόγιo και άλλα ευρήματα κ.ά. Τέλος, κατόπιν ελέγχου σε μισθοδοτικές καταστάσεις που απεστάλησαν στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τους εργαζόμενους στις Θ.Μ.Υ. (κατ’ αντιστοιχία μονάδας), συγκριτικά με τις εκδιδόμενες από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. μισθοδοτικές καταστάσεις του προσωπικού του, προέκυψε ένας αριθμός υπαλλήλων (32 στον αριθμό), που δεν ταυτίζεται στις δύο καταστάσεις.

  Οι ελεγκτές προτείνουν τη διενέργεια ειδικού – διαχειριστικού οικονομικού ελέγχου συνολικής οικονομικής διαχείρισης του Ο.ΚΑ.ΝΑ. για τα έτη 2011-2012- (ενδελεχής έλεγχος των διαδικασιών ανάληψης υποχρέωσης, προκηρύξεων διαγωνισμών, συμβάσεων, παραδοτέων, αναδόχων κ.λπ.)»- καθώς μεταξύ και άλλων ο ΟΚΑΝΑ κατέθετε τα χρηματικά ποσά από επιχορηγήσεις (Υπουργείο Υγείας, Δωρεές, Προγραμματική Σύμβαση ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. – Ο.Κ.Α.Ν.Α., στον ίδιο μοναδικό τροφοδοτικό λογαριασμό Τραπέζης και όχι σε διαφορετικούς λογαριασμούς, ανάλογα με το σκοπό της επιχορήγησης, όπως λειτουργικά και λογιστικά απαιτείται.
   
  Η κ. Μακρή θα ζητήσει επίσης τη δικαστική διερεύνηση μιας νέας υπόθεσης που αφορά στην υλοποίηση «του υποέργου 1: Οργάνωση και λειτουργία θεραπευτικής μονάδας χορήγησης υποκαταστάτων στις φυλακές Κορυδαλλού και Πάτρας για κρατούμενους παραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών (υπόδικους-κατάδικους) και προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ, με ίδια μέσα».

  Η έναρξη του προγράμματος τεκμηριώνεται με το πρακτικό της με αριθμ. 24 συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ στις 31-8-2011 με την οποία εγκρίθηκε η έναρξη υλοποίησης του υποέργου, χωρίς ποτέ και πουθενά να αναφερθεί ότι προϋπόθεση για την υλοποίηση του είναι η έκδοση ΚΥΑ από τα Υπουργεία Υγείας και Δικαιοσύνης για την πρόσβαση των στελεχών του ΟΚΑΝΑ στις φυλακές. Ο ΟΚΑΝΑ έλαβε μάλιστα και κονδύλια για δαπάνες που είχαν κριθεί επιλέξιμες ενώ η πράξη δεν λειτουργούσε. 

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Κυκλοφορεί ΕΚΤΑΚΤΩΣ

  ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ
  29 Απριλίου 2021