Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 01-Δεκ-2013 14:45

  Δέσμευση Χ. Αθανασίου για αυξήσεις στους Δικαστές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Δεύτερη, σε λίγες μέρες, δημόσια δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου για αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών λειτουργών, υπήρξε το πρωί στην 29η συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

  Ο υπουργός, και πρώην πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών, μετέφερε για δεύτερη φορά τη δέσμευση του πρωθυπουργού αλλά κι του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου για σύντομη αποκατάσταση των μισθολογικών περικοπών, που έχουν γίνει σε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς.

  Αλλωστε το θέμα αυτό κυριάρχησε στη συνέλευση ενώ αναφερόμενος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ο Χαράλαμπος Αθανασίου εξήγησε πως η Δικαιοσύνη κρίθηκε να το διαχειριστεί και να προστατέψει τη Δικαιοσύνη από τις ακρότητες και αυτό πρέπει να γίνει εντός των ορίων του Συντάγματος και των νόμων.

  "Δεν δίνω εντολές σε δικαστές"

  «Πρέπει να αντιμετωπίσει τους αμφισβητίες του δημοκρατικού ιδεώδους όχι με τα όπλα τους αλλά με τη δημοκρατική νομιμότητα», είπε και συνέχισε: «Η ελληνική δικαιοσύνη εκτελεί το έργο της με υπευθυνότητα και σθένος... και για να απαντήσω στους μη νομικούς επικριτές μου γιατί δεν παρεμβαίνω σε τί άλλωστε; τούς λέω: ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να ζητήσει από τους δικαστικούς λειτουργούς ταχύτατη απονομή της Δικαιοσύνης, μπορεί ωστόσο καμιά φορά να συστήσει ψυχραιμία και νηφαλιότητα αλλά δεν δίνει εντολές και ούτε οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται εντολές».

  Στο μέλλον το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλους

  Η Δικαιοσύνη είπε ο υπουργός έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στην πρόκληση του ρατσισμού και του ναζισμού γιατί είναι ανεξάρτητη. ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε επίσης πως θα υπάρξει πρόβλεψη για ρατσιστικές συμπεριφορές με θύματα ομόφυλους, ωστόσο αυτές οι διατάξεις δεν αφορούν στο σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς αυτό όπως είπε είναι θέμα που χρειάζεται συζήτηση.

  Οι καθυστερήσεις

  Το χρόνιο πρόβλημα της Δικαιοσύνης, που είναι η καθυστέρηση στην απονομή της, αποτέλεσε το κέντρο βάρους σχεδόν όλων των ομιλητών .

  Η συνέλευση έγινε παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου και εκπροσώπων των κομμάτων και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κων/νος Τζαβέλας και οι πρόεδροι των άλλων δικαστικών ενώσεων τόνισαν την ανάγκη να αλλάξουν οι συνθήκες, μέσα στις οποίες απονέμεται το δίκαιο στη χώρα μας, οι οποίες απέχουν κατά πολύ απ΄ όσα ισχύουν στις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι ο λαός απαιτεί ταχεία εκκαθάριση όλων των υποθέσεων δημοσίου ενδιαφέροντος χωρίς διακρίσεις σε υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροκλοπής για να ανατραπεί με αυτόν τον τρόπο η αίσθηση ατιμωρησίας που επικρατεί.

  Παράταση λειτουργίας Δικαστηρίων;

  Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη, αναφερόμενη σε μια σειρά προτάσεων για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα βραδύτητας της Δικαιοσύνης ζήτησε μεταξύ άλλων και την παράταση του ωραρίου συνεδριάσεων των ποινικών δικαστηρίων κατά δύο με τρεις ώρες.

  Η πρόταση αυτή έχει ξανα-υποβληθεί αλλά συναντά έντονες αντιδράσεις από δικηγόρους, δικαστικούς υπαλλήλους ενίοτε και δικαστές.  Ο πρόεδρος της ένωσης εισαγγελέων Ελλάδος ανακοίνωσε επίσης ότι θα γίνει πανδικαστική συγκέντρωση στις 11 Δεκεμβρίου στο εφετείο της Αθήνας.
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ