Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 28-Αυγ-2013 09:44

  Το "πατριωτικό ΠΑΣΟΚ" του ΣΥΡΙΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Αιμίλιου Περδικάρη

  Η πρώτη θεσμοθετημένη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από την απόφαση του συνεδρίου του Ιουλίου για κατάργηση των συνιστωσών, είναι αυτή των λεγόμενων «πασοκογενών».

  Οι βουλευτές Π. Κουρουμπλής, Αλ. Μητρόπουλος, Δ. Τσουκαλάς, ο πρώην συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αντ. Κοτσακάς και ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ (και νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ…) βουλευτής, Γ. Μιχελογιαννάκης είναι οι επικεφαλής της «Σοσιαλιστικής Τάσης», όπως ονομάζουν την κίνησή τους.

  Αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «πατριωτική τάση» που παραπέμπει στο λεγόμενο «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» της δεκαετίας του ’80, δεν αρνούνται ότι έχουν ως στόχο να συσπειρώσουν γύρω τους στελέχη και ψηφοφόρους που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ. Κάτι που φαινομενικά, τουλάχιστον, ευνοεί τις επιδιώξεις της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και εκτονώνει την ένταση που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος, με τα παραδοσιακά στελέχη της Κουμουνδούρου να αντιμετωπίζουν από επιφυλακτικά έως επιθετικά τους λεγόμενους «πασοκογενείς», όπως συνέβη κατά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής στο συνέδριο.

  Στη χθεσινή εκδήλωση για την παρουσίαση της «Σοσιαλιστικής Τάσης», άλλωστε, παραβρέθηκαν ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας και ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Ν. Βούτσης. Γεγονός που ερμηνεύεται ως προσπάθεια της ηγεσίας να προσεγγίσει και να… κλείσει το μάτι στη συγκεκριμένη τάση.

  Λογικό είναι, άλλωστε, να επιδιώκει στενότερη επαφή μαζί της και να την ενθαρρύνει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που επιθυμεί την προσέγγιση στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Πολλώ δε μάλλον, να την έχει ως συνομιλητή αντί της «Αριστερής Πλατφόρμας» που αναστέλλει την προσπάθεια να καταδείξει κεντρώο και ηγετικό προφίλ ο κ. Τσίπρας.

  Προς τούτο, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τον ίδιο δρόμο – αυτόν, δηλαδή, της θεσμοθέτησής της ως τάση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ –θα επιλέξει το προσεχές χρονικό διάστημα και η «Πλατφόρμα 2010» των Δ. Παπαδημούλη, Ρένας Δούρου, Γ. Μπαλάφα και άλλων στελεχών του κόμματος, οι οποίοι αποτελούν βασικούς συνομιλητές του κ. Τσίπρα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ