Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Μαϊ-2013 14:15

  Σάλος από έγγραφο του ΟΗΕ για το Κυπριακό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επιστολή στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, στην οποία διατυπώνει έντονες παρατηρήσεις για τον ειδικό σύμβουλό του, Αλεξάντερ Ντάουνερ, που «επιχειρεί να προσδώσει πολιτικό περιεχόμενο στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντερβίς Έρογλου στις 29 Μαΐου», απέστειλε το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

  Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της επιστολής τού κοινοποιήθηκε το πρωί.

  Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, ο κ. Αναστασιάδης, στην επιστολή του, καταγγέλλει ότι ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του με τον τρόπο που ενεργούν προσπαθούν να υποσκάψουν την αξιοπιστία του. Επίσης, καλεί τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ να παρέμβει και να δώσει διαβεβαιώσεις ότι πρόκειται για συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου, αλλιώς, υπάρχει ενδεχόμενο ο Κύπριος Πρόεδρος να μην παραστεί στο δείπνο.

  Σχολιάζοντας το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών με τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στο Κυπριακό, ο κ. Ομήρου προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος «οι υποχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας διαπραγματεύσεις να διεκδικηθούν από την τουρκική ως οριστικές, και το έγγραφο να θεωρηθεί ως ενδιάμεση συμφωνία».

  Ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τον κ. Αναστασιάδη να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, ότι δεν θα αποδεχθεί τις υποχωρήσεις αυτές και διερωτήθηκε, εάν θα συνεχιστεί η διαδικασία ως να μην συνέβη τίποτε, και εάν θα διατηρηθεί η ανεπαρκής, όπως ανέφερε, διαπραγματευτική βάση.

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, δήλωσε πως ήταν γνωστό ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρούσαν σε κωδικοποίηση των συγκλίσεων και των αποκλίσεων. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Κατσουρίδης συνέδεσε την επίδοση του εγγράφου με το επικείμενο δείπνο Αναστασιάδη- Έρογλου.

  Ο κ. Κατσουρίδης ρώτησε για τη χρονική στιγμή που έγινε η κίνηση από πλευράς Ηνωμένων Εθνών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα εκδηλωθεί κάποια πρωτοβουλία πριν το φθινόπωρο. Ταυτόχρονα, συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι εικασίες μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις και οι επιδιώξεις του ΟΗΕ.

  Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και των συνεργατών του.

  Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν, προειδοποίησε ότι «επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του Κυπριακού» προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες» προσφορές Χριστόφια. Παράλληλα, κάλεσε τη γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ, και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος του Διεθνούς Οργανισμού, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απωλέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας.

  Ο κ. Καρογιάν υπενθύμισε το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το Κυπριακό, που συμφώνησε το ΔΗΚΟ με τον κ. Αναστασιάδη, και εισηγήθηκε την επεξεργασία και την κατάρτιση συνολικού πλαισίου προτάσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση του Κυπριακού στον κατάλληλο χρόνο.

  Επίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης Αναστασιάδη- Έρολγου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμη και να αναβληθεί, εάν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν με τον ίδιο τρόπο.

  Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ), Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε ότι αν δεν απομακρυνθεί ο κ. Ντάουνερ, δεν πρόκειται να λυθεί το Κυπριακό.

  Σχολιάζοντας το έγγραφο συγκλίσεων για το Κυπριακό ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι με τον τρόπο που συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από τον κ. Ντάουνερ «επιχειρείται να θεωρηθεί ως νέο τετελεσμένο γεγονός». Επίσης, σημείωσε ότι όλες οι ενέργειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ επιδιώκουν να εγκλωβίσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μία διαδικασία, το χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η άσκηση πιέσεων.

  «Εμείς δεν θα συναινέσουμε ποτέ στην έναρξη συνομιλιών και να υπάρχουν στο τραπέζι οι απαράδεκτες και επικίνδυνες υποχωρήσεις Χριστόφια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης.

  Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι το έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών προκαλεί ανησυχία, γεννά εύλογα ερωτηματικά και θέτει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω με τη σημερινή επιστολή του κ. Αναστασιάδη, με την οποία καταγγέλλει τον κ. Ντάουνερ ότι προσπαθεί να παρουσιάσει το δείπνο με τον Ντερβίς Έρογλου ως γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας.

  Διαβάστε το 77 σέλιδο έγγραφο Ντάουνερ με τις συγκλίσεις όπως δημοσιεύεται στην Καθημερινή της Κύπρου στη δεξιά στήη "Σχετικά Αρχεία".

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ