Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Μαϊ-2013 17:01

  Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου κατά του ρατσισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Διατάξεις που αυστηροποιούν το νομικό πλαίσιο για τους υπέρμαχους του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, οι οποίοι ουσιαστικά παροτρύνουν και οδηγούν σε βιαιοπραγίες κατά συγκεκριμένων ομάδων, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για την "καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας», το οποίο απέστειλε επισήμως πλέον χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή στην γραμματεία της Κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.
   
  Το περιώνυμο νομοσχέδιο, που τελικά "πέρασε" από την τρικομματική κυβέρνηση χωρίς "εκπτώσεις", θεωρείται ουσιαστικά "φωτογραφικό" για τη Χρυσή Αυγή και τις - κατά τους καταγγέλοντες- δράσεις της, αφού ο δημόσιος εγκωμιασμός πράξεων γενοκτονίας (ναζισμός κλπ) από επικεφαλής νομικού προσώπου μπορεί να προκαλέσει ανάκληση άδειας και κόψιμο κρατικής επιχορήγησης, πρόστιμο έως 200.000 ευρώ με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ όταν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο που ανήκει όμως σε ομάδα, μπορεί να επιβληθεί και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 5 χρόνια (π.χ Βουλευτής αν αρθεί η ασυλία του και οδηγηθεί σε δίκη).
   
  Στοιχείο που δεν είχε γίνει γνωστό είναι και αυτό που αναφέρει πώς η ρύθμιση αυτή αφορά και ΜΜΕ τα οποία μπορεί να φιλοξενούν τέτοιες απόψεις  ή προφανώς πρόσωπα που εκφράζουν τέτοιες απόψεις. Κι αυτός -πιθανόν- είναι ένας έμμεσος τρόπος για να μην φιλοξενούνται στα ΜΜΕ υμνητές τέτοιων φαινομένων και να εκπαραθυρωθεί η δημόσια τοποθέτηση τέτοιων προσώπων αφού το ΕΣΡ θα έχει δικαίωμα να ανακαλεί άδειες λειτουργίας κλπ.

  "Εκτός νόμου"

  Οι διατάξεις αυτές, που παρουσιάζει αναλυτικά το capital.gr , είναι - σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι πιο κοντά στην νομική εκπαραθύρωση της Χρυσής Αυγής ,εντός όμως των περιθωρίων που δίνει η  Συνταγματική τάξη , γι’ αυτό και τελικά υπερίσχυσε εντός της κυβέρνησης η άποψη του Αντώνη Ρουπακιώτη. Το νομοσχέδιο απεστάλλει αρχικά την Παρασκευή 10 Μαΐου από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη προς ενημέρωση στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, τον Υπουργό Επικρατείας και τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ το σχέδιο νόμου.  Σήμερα απεστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, εκ νέου το σχέδιο, η αιτιολογική έκθεση και η έκθεση τροποποιούμενων –καταργούμενων διατάξεων. Ήδη το νομοσχέδιο παραδόθηκε στην ΚΕΝΕ (Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή) και ορίστηκε η 21η Μαΐου ως ημερομηνία αρχικής συζήτησης επ’ αυτού. Θα ακολουθήσει η ανάρτησή του στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
  Με τις νέες διατάξεις:

  *Τιμωρείται πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων ευρώ όποιος με πρόθεση, δημόσια παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το γενετήσιο προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου.
   
  *Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος παροτρύνει προκαλεί ή διεγείρει σε πράξεις φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα, ενώ όποιος συμμετέχει σε οργάνωση ή σε ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των παραπάνω πράξεων τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών. Η διάταξη αυτή αφορά προφανώς και μέλη οργανώσεων ή κομμάτων που δρούν ανεξέλεγκτα σε περιπτώσεις μεταναστών (π.χ επιδρομή σε πάγκους λαίκών αγορών)
   Δημόσιος εγκωμιασμός

  *Ίδιες ποινές προβλέπονται επίσης και για όποιον δημόσια  εγκωμιάζει, αρνείται κακόβουλα ή εκμηδενίζει τη σημασία εγκλημάτων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου, όπως  αυτά ορίζονται  από το Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Στρατοδικείου, καθώς και των εγκλημάτων του ναζισμού που στρέφονται κατά των προαναφερομένων προσώπων, κατά τρόπο που μπορεί να διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος. Τα παραπάνω εγκλήματα πρέπει όμως να έχουν αναγνωριστεί με αμετάκλητη απόφαση ελληνικού ή διεθνούς δικαστηρίου. Στον δράστη των προαναφερόμενων πράξεων αν επιβληθεί φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους  επιβάλλεται και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων από 1 έως 5 χρόνια.
   
  Ευθύνη νομικών προσώπων

  Η "φωτογραφική" διάταξη για τη Χρυσή Αυγή αναφέρει:

  *Αν κάποια από τις πιο πάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που ενεργεί είτε ατομικά είτε ως μέλος οργάνου του νομικού προσώπου και κατέχει διευθυντική θέση εντός αυτού με  απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, επιβάλλεται πρόστιμο από 15.000 έως 200.000  ευρώ, ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας έως έξι μήνες, καθώς και αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Αντίστοιχες κυρώσεις προβλέπονται ακόμη και αν οι αξιόποινες πράξεις έγιναν από κατώτερα στελέχη, εφόσον αποδειχθεί έλλειψη ελέγχου από τα  διευθυντικά στελέχη του νομικού προσώπου. Οι παραπάνω κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ εάν οι πράξεις έχουν  τελεστεί σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική.
   
  Προστασία θυμάτων και ουσιωδών μαρτύρων

  Δεν απελαύνονται τα θύματα ρατσιστικής βίας και ουσιώδεις μάρτυρες συγκεκριμένων εγκλημάτων εφόσον έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των δραστών μέχρις ότου εκδοθεί απόφαση από το ποινικό δικαστήριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ