Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Μαϊ-2013 17:15

  Ελεύθεροι με εγγύηση Γιώργος και Ανδρέας Κουρής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  TEΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:27

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Ελεύθεροι μετά από σχεδόν 45 μέρες προσωρινής κράτησης αφέθηκαν μετά από απόφαση του Συμβούλιου Πλημμελειοδικών Αθηνών (με πρόεδρο τον Μανώλη Φουκαράκη) οι εκδότες Γιώργος και Ανδρέας Κουρής που είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, μετά την απολογία τους στον ανακριτή, για χρέη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΤΕΡ του οποίου είναι βασικοί μέτοχοι.

  Το συμβούλιο έκανε δεκτή την προσφυγή τους και αντικατέστησε την προσωρινή τους κράτηση με περιοριστικούς όρους.

  Συγκεκριμένα, επέβαλε εγγύηση ύψους 200.000 ευρώ στον Γιώργο Κουρή και 100.000 ευρώ στον Ανδρέα Κουρή και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και στους δυο.

  Οι συνήγοροί τους Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Θέμης Σοφός δήλωσαν ότι, "η απόφαση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη δικαιοσύνη καθώς διόρθωσε τα λάθη που έκαναν εκείνοι που τους προφυλάκισαν».

  Επισημαίνεται πάντως ότι ο εισαγγελέας είχε υποβάλει αντίθετη πρόταση ζητώντας να παραμείνουν οι δυο κατηγορούμενοι στη φυλακή, άλλωστε έιχε γνωμοδοτήσει εξ αρχής υπέρ της προσωρινής τους κράτησης.

  Νομικές αντιρρήσεις

  Η προφυλάκιση του εκδότη Γιώργου Κουρή και του γιού του Ανδρέα για το αδίκημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ του τηλεοπτικού σταθμού ALTER, από  την 11η τακτική ανακρίτρια είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις καθώς και οι δυο δεν ήταν εκτελεστικά μέλη του ΔΣ.

  Οι δυο εκδότες, ως μέλος του ΔΣ του τηλεοπτικού σταθμού ο πρώτος και ως αντιπρόεδρος ο δεύτερος, κατηγορούνται μαζί με 5 ακόμα άτομα πως δεν κατέβαλλαν τον συγκεκριμένο φόρο για την περίοδο 1 Φεβρουαρίου 2011- 30 Σεπτεμβρίου 2011. Συγκεκριμένα κατηγορούνται για ηθική αυτουργία σε μη καταβολή ΦΜΥ,  πως δηλαδή έπεισαν τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο και κατηγορούμενο Κώστα Γιαννίκο να μην καταβάλλει τον φόρο.


  Μη εκτελεστικά μέλη

  Οι κατηγορίες σε βάρος τους στηρίχτηκαν σε καταθέσεις μαρτύρων που ισχυρίζονταν πώς «έκαναν κουμάντο στον τηλεοπτικό σταθμό, τον οποίο έτρεχαν και έπαιρναν αποφάσεις αφού κατείχαν ποσοστό άνω του 50%». Μάλιστα ανάλογο ισχυρισμό φέρεται να προέβαλλε και ο Κώστας Γιαννίκος, υποστηρίζοντας πως την επίμαχη περίοδο δεν ασκούσε ο ίδιος ουσιαστική διοίκηση. Η απόφαση πάντως ξεσήκωσε αντιδράσεις καθώς πολύ θεώρησαν πώς ουσιαστικά ποινικοποιείται η συμμετοχή μη εκτελεστικών μελών σε ΔΣ. Κι αυτό γιατί στη δικογραφία υπήρχαν τουλάχιστον 30 ένορκες  καταθέσεις που αποτελούν και ισχυρισμό των δυο εκδοτών.  Δηλαδή στην  απολογία τους φέρονται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες και να ισχυρίστηκαν πως δεν ασκούσαν διαχείριση στον τηλεοπτικό σταθμό, αφού δεν ήταν καν εκτελεστικά μελή του ΔΣ (δεν είχαν δικαίωμα υπογραφής), αλλά αυτή την ασκούσε ο Κώστας Γιαννίκος. Ο τελευταίος που είχε ήδη προφυλακιστεί για τα χρέη του Alter, κρίθηκε εκ νέου προσωρινά κρατούμενος και για αυτή την υπόθεση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ