Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Απρ-2013 16:50

  Ελεύθερος με εγγύηση €60.000 ο Ν. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη 
   
  Ελεύθερος με εγγύηση 60.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκε μετά την απολογία του για το κακούργημα της συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία σε βάρος της ΔΕΗ καθώς και το αδίκημα της απάτης, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος.

  Επίσης, ελεύθερος επίσης με εγγύηση όμως 20.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου αφέθηκε και ο πρώην γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ευαγ. Μπουζούλας, ενώ νέα προθεσμία ζήτησε και πήρε ο –επίσης– συνδικαλιστής Κων/νος Κατσαρός.

  Η ζημία σε βάρος της ΔΕΗ υπολογίζεται σε άνω του εκατομμυρίου ευρώ, καθώς σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ειδικός Ανακριτής Διαφθοράς Χρήστο Παπακώστας:

  - ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ ζήτησε και πήρε δάνειο 500.000 ευρώ το 2010 (επί προεδρίας Αρ. Ζερβού) από τη ΔΕΗ ΑΕ για τις ανάγκες της ΓΕΝΟΠ, το οποίο όμως δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα

  - Παράλληλα κατηγορείται ότι έλαβε από τη ΔΕΗ χρηματικό ποσό 300.000 ευρώ (επί προεδρίας Τ. Αθανασόπουλου) για λογαριασμό της ΓΕΝΟΠ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί μελέτη για την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ που δεν έγινε ποτέ.

  - Κατηγορείται επίσης για απάτη, καθώς φέρεται να πήρε εκ μέρους της ΓΕΝΟΠ από 312.000 ευρώ για δυο ταξίδια που δεν έγιναν.

  Στην απολογία του υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως αφενός η χρηματοδότηση είναι σύννομη αφετέρου η μελέτη που είχε ανατεθεί στη ΔΕΗ έγινε και αφορούσε τελικά άλλο αντικείμενο. Οσον αφορά στο δάνειο υποστήριξε πώς αποπληρώνεται κανονικά.  

  Τι λέει το υπόμνημα

  Στο υπόμνημά του ανέφερε δε πως «δεν εξαπατήσαμε τη ΔΕΗ καθώς αποδεκτά και νόμιμα ήταν όχι μόνο τα εκπαιδευτικά ταξίδια αλλά και κάθε άλλο ταξίδι που θα προωθούσε την ανάπτυξη των σχέσεων των μελών της ομοσπονδίας μας με συναδέλφους άλλων χωρών. Όλα τα ταξίδια έγιναν για εκπαιδευτικούς και συνδικαλιστικούς σκοπούς. Οι παροχές προς την ομοσπονδίας ήταν απολύτως νόμιμες ως προβλεπόμενες από τις Εθνικες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας».

  Τα μισά από τους προέδρους 

  Για τα ίδια αδικήματα, κατηγορούνται πέραν των συνδικαλιστών και το 15μελές ΔΣ της εταιρείας (περίοδος 2008-10), ενώ ήδη ως συνεργοί απολογήθηκαν οι κ.κ. Π. Αθανασόπουλος και Αρθούρος Ζερβος, πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της ΔΕΗ, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 30.000 ευρώ έκαστος, τα μισά δηλαδή απ΄ όσα επιβλήθηκαν στον κ. Φωτόπουλο. 

  Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε το 2011 μετά από πόρισμα του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, κι αφού είχε προηγηθεί εντολή της τότε υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη. Στο πόρισμά του ο κ.Ρακιντζής μεταξύ άλλων ανέφερε πως δεν επιτρέπεται από το νόμο χρηματοδότηση δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ