Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Μαρ-2013 12:27

  Κρίσιμη συζήτηση στο ΣτΕ για τους ομολογιούχους

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στην κρίση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας τίθεται την Παρασκευή το περίφημο PSI που κούρεψε τα ομόλογα  εκατοντάδων ομολογιούχων το 2012. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει με αιτήσεις ακύρωσης οι ομολογιούχοι κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί το «κούρεμα» (PSI) ομολόγων δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

  Στο θέμα παρενέβη ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Παξινός ο οποίος υποστηρίζει πώς «κατά παράβαση βασικών αρχών του Συντάγματος, αλλά και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.) τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση Παπαδήμου «κούρεψε» κατά 53,5% όλα τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και τα αντικατέστησε με νέους τίτλους ομολόγων οι οποίοι θα αποπληρωθούν μέχρι  το 2042, ανεβάζοντας έτσι τις απώλειες των ομολογιούχων στο 75%. 

  Με τις καθ’ υπαγόρευση των τροϊκανών ενέργειες της Τριανδρίας εύρωστα ασφαλιστικά Ταμεία οδηγήθηκαν στο Καιάδα, ενώ μικροεπενδυτές έχασαν το αποκούμπι των γερατειών τους, αφού είχαν εναποθέσει για ασφάλεια τις οικονομίες και το εφάπαξ τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου. Την ίδια στιγμή χάθηκε η πίστη τόσο των απλών πολιτών όσο και των επενδυτών, αφού απροκάλυπτα το Ελληνικό Δημόσιο τους εξαπάτησε βάζοντας το χέρι του στην τσέπη τους.

  Οι δικαστές του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστούν ότι ο ελληνικός λαός,  μετά την τεράστια ανοχή που έδειξε στην επιβολή των σκληρών οικονομικών μέτρων του πρώτου Μνημονίου που κρίθηκαν συνταγματικά και νόμιμα, δεν αντέχει άλλη οικονομική, ηθική και ψυχολογική καταρράκωση. Παράλληλα, οι δικαστές πρέπει να αναλογιστούν ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανοχών τους προς κάθε κατεύθυνση. Κύριοι δικαστές, η κοινωνία προσβλέπει σε εσάς».

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ