Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Φεβ-2013 08:09

  Αντιμέτωπη με το φάσμα της ακυβερνησίας η Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:31

  Μπροστά στο φάσμα της ακυβερνησίας βρίσκεται η Ιταλία μετά τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που χαρακτηρίσθηκαν από την εκρηκτική άνοδο ενός πρώην κωμικού, ανέδειξαν κεντροαριστερή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μία Γερουσία χωρίς κυβερνητική πλειοψηφία και προκαλούν την έντονη ανησυχία των ευρωπαίων εταίρων της χώρας.

  "Η χώρα αντιμετωπίζει μία δύσκολη κατάσταση", σχολίασε το βράδυ ο Pier Luigi Bersani, ηγέτης της ιταλικής αριστεράς. Ο συνασπισμός του εξασφάλισε την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου, αλλά την πλειοψηφία των εδρών μόνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία, την πλειοψηφία των εδρών εξασφαλίζει η κεντροδεξιά. Και το κυριότερο, δεν αναδεικνύεται με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

  Ειδικότερα, ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός του Pier Luigi Bersani κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές στην κάτω βουλή, κερδίζοντας το 29,55% των ψήφων έναντι του 29,18% που έλαβε ο συνασπισμός του Berlusconi. Με βάση τον εκλογικό νόμο, η κεντρο-αριστερά παίρνει μια ισχυρή πλειοψηφία στην κάτω βουλή (παρά το ισχνό προβάδισμα σύμφωνα με τις ψήφους), αλλά χωρίς τη Γερουσία, δεν θα είναι σε θέση να περνάει νόμους.

  Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, οι υπολογισμοί του ιταλικού κέντρου εκλογικών μελετών (τμήμα του Πανεπιστημίου LUISS στη Ρώμη), δίνουν 121 έδρες στο συνασπισμό του Bersani, 117 έδρες στον Berlusconi, 54 στον Grillo και 22 στον συνασπισμό του Monti. Αυτό σημαίνει ότι κανένα κόμμα ή πιθανή συμμαχία δεν έχει την πλειοψηφία των 158 εδρών που χρειάζεται ώστε να "ελέγχει" τη Γερουσία.

  "Εκλογές σοκ που μάς δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της Corriere della Sera, όπως τονίζει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

  "Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά", σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου, είτε μόνο για τη Γερουσία.

  Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να "γοητεύσει" τους ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.

  Ο λαϊκιστής πρώην κωμικός πόνταρε στη δυσαρέσκεια σε μία χώρα βυθισμένη στην ύφεση, ψαρεύοντας ψήφους τόσο από την αριστερά , όσο και από τη δεξιά, προτείνοντας τον τερματισμό της δημόσιας χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ευρώ.

  Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα εξασφάλισε το 25% των ψήφων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και έγινε τρίτη πολιτική δύναμη στη χώρα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  "Εχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...

  Ο απερχόμενος τεχνοκράτης πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έχασε το στοίχημα για τη διαμόρφωση μίας μεγάλης δύναμης του ιταλικού κέντρου, καθώς ο συνασπισμός του οποίου ηγείται περιορίσθηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. "Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα", δήλωσε ωστόσο ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι ο συνασπισμός του ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο μήνες. Ο "Προφεσόρε" ευχήθηκε η νέα ιταλική κυβέρνηση να τα καταφέρει καλύτερα από τη δική του, χωρίς να πετάξει τις θυσίες των Ιταλών για την εξυγίανση της οικονομάις της χώρας.

  Οσο για τον Μπερλουσκόνι, κάνει μία θεαματική επιστροφή. "Οσοι νόμιζαν ότι ο Μπερλουσκόνι ήταν τελειωμένος, πρέπει να το ξανασκεφτούν", δήλωσε ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Κόμματος του Λαού της Ελευθερίας.

  "Ανοιχτός" σε συμμαχία με την κεντροαριστερά δήλωσε ο Berlusconi

  Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε σήμερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ότι είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία ανάμεσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό του και την κεντροαριστερά, η οποία εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στο ιταλικό Κοινοβούλιο.

  "Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε", τόνισε ο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτική συνέντευξή του όταν ρωτήθηκε εάν είναι ανοιχτός σε μια συμμαχία με την κεντροαριστερά.

  Ο Καβαλιέρε υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να κάνουν κάποια θυσία για το κοινό όφελος.

  Ωστόσο, ο Μπερλουσκόνι απέκλεισε κατηγορηματικά ένα συνασπισμό με τον Μάριο Μόντι και τόνισε ότι η πολιτική λιτότητας που εφάρμοσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός βύθισαν την Ιταλία στην ύφεση.

  Ο Μπερλουσκόνι πρόσθεσε ότι δεν ανησυχεί για αρνητική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των εκλογών ή για την πιθανή αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας.

  Η διαδικασία προς το σχηματισμό κυβέρνησης

  Όπως επισημαίνει στο Capital.gr ο Alberto Nardelli, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος των tweetminster.co.uk και electionista.com, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες 20 ημέρες, και θα χρειαστεί να εκλέξει πρόεδρο για κάθε ένα από τα δύο κοινοβούλιο (άνω και κάτω) καθώς και να σχηματιστούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

  Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Μαρτίου συγκαλούνται τα σώματα του νέου κοινοβουλίου (Βουλή και Γερουσία) για να εκλέξουν τους προέδρους τους. Μετά από αυτό, ξεκινούν οι επίσημες συνομιλίες του Ιταλού Προέδρου της Δημοκρατίας Giorgio Napolitano με τους αρχηγούς των κομμάτων.

  Ο Πρόεδρος τότε διαβουλεύεται με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη: με τους προέδρους της άνω και της κάτω βουλής, τα κόμματα και τις κοινοβουλευτικές ομάδες. Με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, ο πρόεδρος δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε αυτόν που θεωρεί ότι θα έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

  Αυτός που λαμβάνει την εντολή, οδηγεί την πιθανή κυβέρνηση στο κοινοβούλιο ώστε να διαπιστωθεί εάν πραγματικά έχει πλειοψηφία, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης. Εάν αυτό πετύχει, η διαδικασία τελειώνει εδώ. Εάν όχι, ο πρόεδρος προχωρά σε περαιτέρω διαβουλεύσεις κ.ο.κ.

  Ωστόσο, η κατάσταση στην Ιταλία είναι ακόμη πιο περίπλοκη, τονίζει ο Alberto Nardelli. Συγκεκριμένα, εάν δεν υπάρξει πλειοψηφία και παραστεί ανάγκη για νέες εκλογές, υπάρχει ένα πρόβλημα: μόνο ο πρόεδρος μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές, αλλά αυτό δεν μπορεί (από το Σύνταγμα) να γίνει στους έξι τελευταίους μήνες της θητείας του.

  Ο Napolitano διανύει αυτή τη στιγμή το τελευταίο εξάμηνο της θητείας του. Με άλλα λόγια, αυτή η βουλή θα πρέπει επίσης να εκλέξει και νέο πρόεδρο. Και ακόμη και εάν σχηματιζόταν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα χρειαζόταν τη στήριξη του κοινοβουλίου.
  Διαβάστε ακόμη:

  *Τα τελικά αποτελέσματα των ιταλικών εκλογών

  *CDU: Καλεί την Ιταλία να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του M. Monti

  * O. Rehn: Ανάγκη άμεσου σχηματισμού λειτουργικής κυβέρνησης στην Ιταλία

  *Rompuy: Η Ιταλία δεν έχει εναλλακτική πέραν της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων

  *Ιταλία: Ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού "βλέπει" η Goldman Sachs

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ