Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Δεκ-2012 01:12

  Η κάλπη της Προανακριτικής... και τα μυστήρια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:12

  Της Μαρίνας Μάνη

  Οπως ακριβώς αναμενόταν, τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα κατέθεσαν στη Βουλή την κοινή πρότασή τους να συσταθεί Προανακριτική επιτροπή μόνο για τις τυχόν ευθύνες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην «υπόθεση λίστα Λαγκάρντ».

  Στο οκτασέλιδο κείμενο ο πρώην υπουργός Οικονομικών «κατηγορείται» για τα αδικήματα της «νόθευσης εγγράφων» και «παράβασης καθήκοντος», ενώ γίνεται εκτενής περιγραφή του τρόπου με τον οποίον έφτασε στη χώρα εκ Παρισίων η περίφημη λίστα. 

  Η αντίστοιχη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμη κατατεθεί, ωστόσο αναμένεται ότι θα ζητείται διερεύνηση ευθυνών και άλλων προσώπων – κυρίως του Ευ. Βενιζέλου, δεδομένου ότι όταν ξέσπασε η υπόθεση τον Σεπτέμβριο, δήλωσε ότι όταν διαδέχθηκε τον κ. Παπακωνσταντίνου παρέλαβε μεν τη λίστα, αλλά την «ξέχασε» στο γραφείο του.

  Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου άλλωστε, αφού δήλωσε την Παρασκευή πως δεν θα γίνει “εξιλαστήριο θύμα”, άφησε ευθέως να εννοηθεί ότι η παραποίηση της λίστας έγινε από τρίτο χέρι, καθώς το περίφημο CD… που έγινε στικάκι άλλαξε πολλά χέρια.

  Κατά τις πληροφορίες, στο πρόσωπο (και) του κ.Βενιζέλου θα εστιάσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

  Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν είναι... τι θα βγάλει η κάλπη που θα στηθεί στην Ολομέλεια, καθώς η ψηφοφορία για σύσταση Προανακριτικής είναι μυστική. 

  Για την παραπομπή ενός προσώπου στην Προανακριτική (σ.σ. επισήμως αποκαλείται πλέον Προκαταρκτική επιτροπή) απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.

  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ αριθμούν 166 βουλευτές, με την αντιπολίτευση να διαθέτει 119 και τους ανεξάρτητους να ανέρχονται στους 15.

  Το άρθρο 86 της παραγραφής

  Το άλλο αγκάθι, αφορά στη συζήτηση που ήδη άνοιξε και θα ανάψει το επόμενο διάστημα για το αν η “υπόθεση” έχει παραγραφεί. Οι συνταγματολόγοι ερίζουν για το εάν οι δύο όλες κι όλες ημέρες της “λειτουργίας” της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου συνιστούν “Σύνοδο” ή όχι.

  Το άρθρο 86 του Συντάγματος ορίζει ότι «η Βουλή μπορεί να ασκήσει την αρμοδιότητά της (σ.σ. τη δίωξη πρώην ή νυν κυβερνητικού μέλους) μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος”.

  Η Βουλή της 6ης Μαΐου βεβαίως δεν είχε... ούτε πρώτη ούτε δεύτερη Σύνοδο, καθώς “διήρκεσε” μόλις δύο ημέρες – ορκίσθηκε δηλαδή στις 17 Μαΐου και διαλύθηκε στις 18 που προκηρύχθηκαν οι νέες εκλογές του Ιουνίου.

  Σ΄ αυτή τη “λεπτομέρεια” ποντάρουν έγκριτοι Συνταγματολόγοι για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως αφού δεν νοείται κανονική Σύνοδος Βουλής, η υπόθεση δεν έχει παραγραφεί...

  Αναζητείται τρόπος παράκαμψης

  Όσο κι αν φαίνονται γραφειογραφικά όλα αυτά, θεωρείται βέβαιο ότι θα κυριαρχήσουν στη δημόσια συζήτηση των επόμενων ημερών. Κι αυτό διότι, ακόμη κι αν η Βουλή ψηφίσει τη σύσταση της Προανακριτικής, το Δικαστικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφανθεί για τα της παραγραφής.

  Πολιτικά, και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αντιλαμβάνονται τον σάλο που θα ξεσηκώσει στην κοινή γνώμη τυχόν απόφαση για παραγραφή.

  Για τον λόγο αυτό, πολιτικοί και νομικοί κύκλοι αναζητούν (και) άλλες οδούς παράκαμψης της Συνταγματικής επιταγής – επικαλούνται μάλιστα την υπόθεση  Τσοχατζόπουλου που βρέθηκε κατηγορούμενος αν και είχαν περάσει πολλά χρόνια (και πολλές… Σύνοδοι της Βουλής) από την εποχή της υπουργίας του.

  Γ. Παπακωνσταντίνου: Η πρόταση για προανακριτική επιτροπή βρίθει ανακριβειών

  «Η σημερινή πρόταση παραπομπής μου σε Προανακριτική Επιτροπή βρίθει ανακριβειών και με θεωρεί εκ προοιμίου ένοχο για αλλοίωση από εμένα ηλεκτρονικών αρχείων που άλλοι είχαν στην κατοχή τους τους τελευταίους 18 μήνες,» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
   
  «Πρόκειται για μία καταφανή προσπάθεια να κατασκευαστούν ένοχοι.Δεν έχω καμία σχέση με το αδίκημα το οποίο θίγει κατεξοχήν εμένα, καθώς πρόκειται για μια αλλοίωση που δεν είχα κανένα κίνητρο να κάνω,» προσθέτει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
   
  «Είμαι προφανώς στη διάθεση της Βουλής, η οποία οφείλει να κάνει άμεσα τα πάντα για να ερευνήσει αυτή τη σκευωρία. Δεν έχω τίποτα να κρύψω και δεν θα γίνω η πρόθυμη Ιφιγένεια κανενός,» καταλήγει ο πρώην υπουργός.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ