Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 25-Σεπ-2012 18:01

  Καλείται σε απολογία η πρώην σύζυγός του Α. Τσοχατζόπουλου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Η Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου, πρώην σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου και ένα ακόμα πολιτικό πρόσωπο από τον στενό πυρήνα συνεργατών του πρώην υπουργού, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, είναι μεταξύ των πέντε νέων κατηγορουμένων για την υπόθεση του αποκαλούμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» που φέρονται κατά το κατηγορητήριο να συμμετείχαν «στην εγκληματική οργάνωση» που είχε συσταθεί. 

  Ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής, ήδη απέστειλε κλήσεις προς απολογία πέραν των πέντε νέων προσώπων και στους ήδη 16 κατηγορουμένους (μεταξύ των οποίων και οι 7 προσωρινά κρατούμενοι) που θα δώσουν συμπληρωτικές απολογίες με βάσει κυρίως όσα ενοχοποιητικά είπε στην απολογία του ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Νίκος Ζήγρας. Οι 7 προσωρινά κρατούμενοι (μεταξύ αυτών ο Άκης Τσοχατζόπουλος, η Βίκυ Σταμάτη και η Αρετή Τσοχατζοπούλου) θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να πάρουν προθεσμίες, όπως και οι υπόλοιποι 9 που θα κληθούν εντός της άλλης βδομάδας. Προθεσμίες αναμένεται να ζητήσουν και οι πέντε νέοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της νομιμοποίησης μεγάλων χρηματικών ποσών που φέρονται να μοιράστηκαν ως «δώρα» για προμήθειες όπλων από το υπουργείο Άμυνας. 

  ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ 

  Οι νέοι κατηγορούμενοι είναι οι Ι. Σμπώκος, Γκούντρουν Μολντενάουερ-Τσοχατζοπούλου, Γιώργος Κωνσταντάτος, Νίκος Καρατζάς και Φώτης Αρβανίτης. 

  Ο Νίκος Καρατζάς, είναι ιδιοκτήτης του γνωστού βιβλιοπωλείου Ιανός, για το οποίο αναφέρεται ότι είχαν τοποθετηθεί χρήματα από τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Ο ίδιος ο κ. Καρατζάς φέρεται να έχει αρνηθεί οποιαδήποτε έκνομη εμπλοκή ή γνώση έκνομης συμπεριφοράς. Οι κ.κ. Κωνσταντάτος και Αρβανίτης, φέρονται ως εμπλεκόμενοι σε αγοραπωλησίες ακινήτων. 

  Η εμπλοκή τους, πέραν των άλλω,ν αποδίδεται και σε πόρισμα του ειδικού πραγματογνώμονα που μελέτησε εξονυχιστικά τα οικονομικά δεδομένα της υπόθεσης και κυριολεκτικά ακολούθησε βήμα-βήμα τις διαδρομές του χρήματος. Από αυτά, φέρεται σύμφωνα με δικαστικές πηγές, να προκύπτουν στοιχεία για την πρώην σύζυγο αλλά και την κόρη του πρώην υπουργού, ενώ περίπου ως «βάση δεδομένων» για τον ανακριτή λειτούργησε και η απολογία του Νικ. Ζήγρα ο οποίος πρόσθεσε σειρά ενοχοποιητικών στοιχείων για τους περισσότερους κε των κατηγορουμένων στην υπόθεση. 

  Όσον αφορά στον Γιάννη Σμπώκο, ο οποίος φέρεται να αναφέρεται στις σημειώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου ως «βοσκός» απ΄τον οποίο ζητεί επιτακτικά να του επιστρέψει χρήματα είναι ποινικά ελεγκτέος από τους ανακριτές τόσο για τα ποσά που φέρονται να δόθηκαν ως δώρα για την προμήθεια των υποβρυχίων, με όλες τις σχετικές συμβάσεις αλλά και για την προμήθεια των TOR M1. 

  ΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ 

  Στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις για τα υποβρύχια, προμήθεια δύο νέων και εκσυγχρονισμού άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρείας FEROSTAAL, και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε Ελβετική τράπεζα. 

  Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγές Λιβεριανών υπεράκτιων εταιριών. Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρείες που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας και ήταν ιδιοκτησίας, κατά τις δικαστικές αρχές, του ίδιου του υπουργού.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ