Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 24-Ιουλ-2012 14:55

  Παρέμβαση του εισαγγελέα για το Κορυδαλλός "Resort"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Την παρέμβαση του εισαγγελέα Πειραιά προκάλεσε η υπόθεση του αποκαλούμενου «Κορυδαλλός-Resort», της κατασκευής δηλαδή υδάτινης υποδοχής νερού στο προαύλιο του Ψυχιατρείου Κρατουμένων του Κορυδαλλού, «πισίνας» κατά την εφημερίδα Πρώτο Θέμα που αποκάλυψε τις φωτογραφίες ή «καλλωπιστικών έργων» όπως επιμένουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Την ίδια στιγμή μετά το πόρισμα του επιτόπιου ελέγχου, οι ειδικοί αποφάνθηκαν πώς μεν δεν πρόκειται για πισίνα, αλλά ουδεμία έγκριση εγκατάστασης υπήρξε αφενός, και αφετέρου διατάσσεται ουσιαστικά το «ξήλωμα τους». 

  Μπορεί λοιπόν, κατά την εκτίμηση όλων των αρμοδίων να μην καταβλήθηκε ούτε ευρώ από το δημόσιο , παρά μόνον από «χορηγίες» και το ταμείο των σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά η νομιμότητα της κατασκευής ελέγχεται πλέον από εισαγγελέα. Η παρέμβαση έγινε- όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης- αφού «διαβιβάσθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα έγγραφα των υπηρεσιών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα οποία προκύπτει ότι ποτέ δεν είχε ζητηθεί άδεια ή είχε γίνει ενημέρωση για την κατασκευή του εν λόγω έργου, ούτε είχε εγκριθεί σχετική πίστωση». Σε κάθε περίπτωση ανοίγει το εύρος της έρευνας καθώς πέραν των προφανών (νομιμότητα κατασκευής ή άλλων τυπικών παραλείψεων όπως μη ενημέρωση των αρμοδίων φορέων κλπ) στο μείζον ζήτημα που πρέπει να απαντηθεί: Γινόταν χρήση με αμοιβή, όπως φοβούνται κάποιοι, του υδάτινου χώρου; Ο αρχιφύλακας του Ψυχιατρείου Αντώνης Αραβαντινός, πήγε το πρωί στον εισαγγελέα και ήδη δημόσια έχει αρνηθεί πως αυτή η κατασκευή λειτουργούσε ως πισίνα αφού όπως ξεκάθαρα φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσιοποιήθηκαν δεν υπάρχει σύστημα καθαρισμού στην υποδοχή. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πώς ο χώρος λειτουργούσε ως «ποτίστρα ζώων», ενώ δεν αποκλείεται να υπήρχε ακόμα στο χώρο κι ένας κροκόδειλος!!! 

  ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ 

  Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων περιγράφει ως εξης τις κατασκευές: «Στην είσοδο του προαυλίου υπάρχει διακοσμητικός βράχος εν είδει καταρράκτη από τον οποίο ξεκινά ροή νερού που μέσω ενός διαμορφωμένου αύλακα επενδεδυμένου με πέτρα, οδηγείται σε κατασκευή συλλογής νερού ορθογωνικού σχήματος, εξωτερικών διαστάσεων 7,38 Χ 4,17, εσωτερικά επενδεδυμένη με πλακίδια και με εσωτερικά επιτοίχιο φωτισμό. Το βάθος είναι κλιμακωτό και συγκεκριμένα 2 μ. σε τμήμα εσωτερικού εμβαδού 3,28 Χ 4,17, ενώ η υπόλοιπη επιφάνεια χωρίζεται σε δύο αναβαθμούς βάθους 1,25 και 0,70 αντίστοιχα. Στον έναν αναβαθμό έχει τοποθετηθεί αντλία, η οποία μεταφέρει το νερό στον υπερκείμενο διακοσμητικό βράχο και το νερό επανέρχεται με φυσική ροή.

  Κατά την αυτοψία δεν διαπιστώθηκε στην παραπάνω κατασκευή να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία κολυμβητικής δεξαμενής, όπως πρόσβαση, μηχανισμός καθαρισμού, περιμετρική αποστράγγιση υπερχείλισης κλπ.
  Στο χώρο επίσης έχει τοποθετηθεί προκατασκευασμένη ψησταριά πλησίον του εσωτερικού φράχτη. Ακόμη περιμετρικά του κήπου έχουν κατασκευασθεί κλουβιά με διάφορα είδηπτηνών και σε ένα τμήμα του κήπου υπάρχει ένα μικρό περιβόλι». 

  ΞΗΛΩΜΑ 

  Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαβίβασε το πόρισμα στον εισαγγελέα ενώ είναι προφανές ότι προκύπτουν και πεθαρχικές ευθύνες αφού όλα έγιναν χωρίς την έγκριση του υπουργείου. Ήδη μάλιστα ουσιαστικά διέταξε το ξήλωμα των εγκαταστάσεων: «Η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τη Διεύθυνση του Καταστήματος σε συνεργασία με τη «Θέμις Κατασκευαστική» και την τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου να προβεί στην άμεση αφαίρεση κτισμάτων που δεν συνάδουν με τη λειτουργία του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης και την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας προς αποφυγή τυχόν ατυχημάτων».

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων