Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Μαϊ-2012 17:53

  Οι επίσημες ανακοινώσεις για Δράση - Δημιουργία Ξανά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου  Του Αιμίλιου Περδικάρη

  Τη συνεργασία της Δράσης με τη Δημιουργία Ξανά, διατηρώντας την κομματική τους αυτοτέλεια, ανακοίνωσαν και επίσημα σε συνέντευξη Τύπου οι επικεφαλής των δύο σχηματισμών, Στ. Μάνος και Θ. Τζήμερος. 

  Οι συνδυασμοί θα καταρτιστούν με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει προβάδισμα για τους υποψηφίους της Δημιουργίας Ξανά (σ.σ.: είχε συγκεντρώσει 2,1% έναντι 1,8% της Δράσης) και η εκπροσώπηση θα είναι αναλογική. Όπως είπε,  μάλιστα, ο κ. Μάνος -ο οποίος δέχθηκε μαζί με τον κ. Τζήμερο επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις για την υποψηφιότητα του Γρ. Βαλλιανάτου - η συμφωνία προβλέπει τη διατήρηση της συνεργασίας της Δράσης με τη Φιλελεύθερη Συμμαχία, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει και εκείνη αναλογική εκπροσώπηση στις λίστες. «Το θέμα που δημιουργήθηκε είναι άνευ αντικειμένου και θα τακτοποιηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μάνος.

  Κεντρικό σημείο στις ομιλίες και των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ελπίδα και προοπτική στο λαό. Όπως τόνισε ο κ. Τζήμερος, η Δημιουργία Ξανά και η Δράση θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιαδήποτε κυβέρνηση με ευρωπαϊκή προοπτική, ενώ ζήτησε να ξεπεραστούν οι ιδεολογίες, οι αγκυλώσεις και η κουλτούρα των μη συνεργασιών. Έκανε λόγο δε για «ενδιαφέρον πείραμα, το οποίο δεν ξέρουμε πού θα πάει, αλλά στο χέρι μας είναι», όπως είπε, «να δούμε τι θέλουμε να βγει». Απαντώντας δε στην κριτική που δέχεται για την απόφασή του να συνεργαστεί με τον κ. Μάνο, δήλωσε ότι «είμαστε έτσι όπως ξεκινήσαμε, χωρίς παλαιούς πολιτικούς, όπως έτσι είναι και η Δράση, με επικεφαλής μόνο έναν έμπειρο, παλαιό πολιτικό».

  Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο κ. Μάνος, ζητώντας ένα νέο, εγχώριο Μνημόνιο μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «χωρίς καμία προετοιμασία βρεθήκαμε να συμφωνούμε με τον κ. Τζήμερο. Λέμε τα ίδια εδώ και πολλά χρόνια, σχεδόν σαν να αντέγραφε αυτά που έλεγα εδώ εδώ και χρόνια», κατέληξε ο επικεφαλής της Δράσης, θέτοντας ως εκλογικό στόχο τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. «Είδατε πόσο αποσταθεροποιητικό ήταν αυτό που αναδείχθηκε από τις εκλογές», είπε ο κ. Μάνος, για να προσθέσει ο κ. Τζήμερος ότι «χρειάζεται να μπουν μεταρρυθμιστικές φωνές στη Βουλή». 

  Ο επικεφαλής της Δημιουργίας Ξανά άσκησε μάλιστα σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τον «εκτός πραγματικότητας» και εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «θα ξεφουσκώσει». Αναλόγως, ο κ. Μάνος άσκησε κριτική
  στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Βενιζέλο, λέγοντας για τα περί αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου ότι «έκανε κάτι ως υπουργός Οικονομικών και τώρα ζητεί από το διάδοχό του να πάει και να το αναιρέσει».

  Σε ερώτηση, τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο η παρουσία του συνεργατικού σχήματος στη Βουλή να «κόψει» από τη Ν.Δ. την αυτοδυναμία, ο κ. Τζήμερος υποστήριξε ότι το κόμμα του κ. Σαμαρά θα είναι πρώτο, αλλά δεν θα μπορέσει να πετύχει μεταρρυθμίσεις ούτε καν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, διότι - όπως εκτίμησε - έχουν μείνει με τα υπολείμματα του σκληρού κομματικού τους πυρήνα. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ