Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Απρ-2012 10:11

  Συνελήφθη ο Άκης Τσοχατζόπουλος - τρεις ακόμη συλλήψεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 19:10


  Του Παναγιώτη Στάθη

  Στον ανακριτή μεταφέρθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο οποίος λίγο νωρίτερα (γύρω στις 18.00) και χωρίς να φοράει χειροπέδες είχε οδηγηθεί από ισχυρή αστυνομική δύναμη στον εισαγγελέα. Αν και ο πρώην υπουργός ήθελε να κάνει δηλώσεις οι αστυνομικοί δεν του το επέτρεψαν. Ωστόσο, βγαίνοντας από το γραφείο του εισαγγελέα δημοσιογράφοι τον ρώτησαν "το πιστεύατε ότι θα φτάσει μέχρι εδώ η κατάσταση;" Ο κ. Τσοχατζόπουλος συμπλήρωσε: "Πίστευα ότι έχουν βάλει μυαλό. Ξέρετε ποιους εννοώ".

  Ο πρώην υπουργός συνελήφθη σήμερα το πρωί στις 11.00 για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μετά από  ένταλμα που εκδόθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση για την περιουσιακή του κατάσταση και της προϊσταμένης της εισαγγελίας Ελένης Ράικου και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. 

  Προσερχόμενος στον Εισαγγελέα ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε «θα κάνω δήλωση μετά». Κατά την είσοδο του πρώην υπουργού, μια κοπέλα κρατούμενη που ήταν στον προθάλαμο και φορούσε χειροπέδες φώναξε: «βάλτε και σε αυτόν χειροπέδες για να είμαστε όλοι ίσοι επιτέλους». 

  Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε νωρίτερα το Capital.gr πριν τη σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου, αστυνομικοί τον αναζητούσαν καθώς σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση φέρεται να στοιχειοθετούνταν το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. 

  Άλλη ομάδα αστυνομικών με εισαγγελέα πραγματοποίησε έρευνα σε δυο σπίτια της κόρης του πρώην υπουργού, ο οποίος κατηγορείται ήδη για ανακριβή δήλωση του πόθεν έσχες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την έρευνα στα σπίτια της Αρετής Τσοχατζοπούλου (στο Κολωνάκι και στο Π. Ψυχικό) βρέθηκαν 10 μικρές πλάκες χρυσού και μερικές χρυσές λίρες. Επίσης, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, κατά την ίδια έρευνα φέρεται να βρέθηκαν πολύ σημαντικά έγγραφα, κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ κατασχέθηκε κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

  Κι άλλες συλλήψεις 

  Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν τρεις ακόμη συλλήψεις (συνολικά, έχουν εκδοθεί 5 εντάλματα σύλληψης) για την υπόθεση του Α. Τσοχατζόπουλου. Ειδικότερα, συνελήφθη ο επιχειρηματίας Γεώργιος Σαχπατζίδης, ο εξάδερφος του πρώην υπουργού Νικόλαος Παύλος Ζήγρας, η λογίστρια του Α. Τσοχατζόπουλου Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ενώ διαφεύγει τη σύλληψη ο Αστέριος Οικονομίδης ο οποίος φέρεται να είχε δηλώσει ψευδή διεύθυνση.

  Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο αποκτήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Τσοχατζόπουλου και δη το σπίτι της οδού Αρεοπαγίτου. Την έρευνα διενεργούσαν οι εισαγγελείς Κυβέλου και Σίσκου οι οποίες μετά την ολοκλήρωσή της απήγγειλαν κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος και παρέπεμψαν την υπόθεση σε ειδικό ανακριτή. Αμέσως μετά ο ανακριτής σε συμφωνία με την προϊσταμένη της Εισαγγελίας, κα. Ράικου, εξέδωσε εντάλματα σύλληψης καθώς κρίθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είναι ύποπτοι φυγής.

  Οι κατηγορίες αφορούν τουλάχιστον 10 άτομα από το στενό οικογενειακό κύκλο του Α. Τσοχατζόπουλου, για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα, κατ’ εξακολούθηση και κατά συναυτουργία.

  Βρέθηκαν χρήματα

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην έκδοση των ενταλμάτων οδήγησαν σοβαρά στοιχεία που εντοπίστηκαν από την έρευνα, πιθανότατα η ύπαρξη χρημάτων σε τραπεζικούς λογαριασμούς που είτε είχαν ακολουθήσει ύποπτες διαδρομές είτε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Όπως έλεγε στο Capital.gr ανώτερη πηγή "αν δεν υπήρχαν σοβαρά στοιχεία δεν θα εκδιδόταν ένταλμα σύλληψης".

  Ο κ. Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στην ασφάλεια και στη συνέχεια θα παραπεμφθεί άμεσα στον εισαγγελέα και στον ανακριτή που θα αποφασίσουν για την προφυλάκισή του ή όχι.

  Να σημειωθεί πως έχει ενεργοποιηθεί ο νόμος 4022 του 2010 περί ταχείας εκκαθάρισης υποθέσεων διαφθοράς πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων που προβλέπει ότι η ανάκριση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες.

  Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε την παραπομπή του Άκη Τσοχατζόπουλου σε δίκη γιατί δεν είχε συμπεριλάβει στο πόθεν έσχες του 2010 (χρήση του 2009) το σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

  Πως φτάσαμε στα εντάλματα 

  Η Εισαγγελία Πρωτοδικών συσχέτισε όλες τις δικογραφίες που είχαν σχηματιστεί εις βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου σε μια στοχευμένη έρευνα προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Έτσι, από τις δικογραφίες που αφορούσαν την υπόθεση των υποβρυχίων, καθώς και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα (TOR-Μ1), αντλήθηκαν στοιχεία τα οποία σχηματοποιούν ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της δωροδοκίας το οποίο όμως, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι παραγεγραμμένο. 

  Βρέθηκε όμως η νομική φόρμουλα ώστε έχοντας ως βασικό αδίκημα τη δωροδοκία η Eισαγγελία να πατήσει πάνω σε αυτό και να ασκήσει δίωξη για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, το οποίο είναι διαρκές αδίκημα. Έτσι, οι δυο εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση άσκησαν ποινική δίωξη και υπέβαλαν τη δικογραφία στον Πρόεδρο Πρωτοδικών, Γαβριήλ Μαλλή, ο οποίος μετά από μελέτη αρκετών ημερών ζήτησε να εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης για τους  5 από τους τουλάχιστον 10 κατηγορούμενους. Όπως εξηγούσαν εισαγγελικές πηγές τα εντάλματα εκδόθηκαν λόγω της σοβαρότητας των στοιχείων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. 

  Πέραν του Άκη Τσοχατζόπουλου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι παρένθετα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονταν στην κίνηση μαύρου χρήματος που σύμφωνα με την κατηγορία κατέληξε στην απόκτηση πολλών περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού. Κατηγορούμενοι θα είναι επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόσωπα του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος τα οποία είχαν στο όνομά τους συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία τα οποία ελέγχθηκαν από τον εισαγγελέα. 

  Διαβάστε ακόμη: 

  *
  Αντιδράσεις για τη σύλληψη του Τσοχατζόπουλου 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ