Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Φεβ-2011 18:19

  ΟΕΚ: Με μειωμένο προϋπολογισμό, ξεπαγώνει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με μειωμένο προϋπολογισμό, ξεκινά από τις 28 Μαρτίου το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, μετά από 9 και πλέον μήνες αναστολής όλων των προγραμμάτων του ΟΕΚ, εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, μέσα στο Μάρτιο, ξεκινούν δύο προγράμματα:

  Το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου 2011 που έχει έτος αναφοράς το 2009 με διάστημα υποβολής αιτήσεων από την 28η Μαρτίου 2011 έως την 1η Ιουλίου 2011. 

  Το κατασκευαστικό και μελετητικό πρόγραμμα με έναρξη δημοπρατήσεων από τον Μάρτιο 2011.

  Η προτεραιότητα στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου καθορίστηκε από την ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων στρωμάτων των δικαιούχων που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση.  
   
  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η επεξεργασία αλλαγής του κανονισμού, καθώς και όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων, συνεχίζεται παράλληλα με την αξιολόγηση προτάσεων για νέα προγράμματα και συνεργασίες με πιστωτικούς οργανισμούς.

  Η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και σε κάθε περίπτωση θα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες αποφάσεις μέχρι την 30η Ιουνίου 2011 για την έναρξη των δανειοδοτικών προγραμμάτων.

  Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών: 

  Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το επόμενο διάστημα θα ενημερωθούν με επιστολή του Οργανισμού όλοι οι δικαιούχοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2011 από δάνεια ή κατοικίες που έχει χορηγήσει ο ΟΕΚ και για τις προϋποθέσεις ρύθμισής τους. 

  Ειδικότερα για το πρόγραμμα της επιδότησης ενοικίου

  Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται στα 110 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είναι   μειωμένο σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, ωστόσο, το ποσό αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, εξαντλεί τα οικονομικά όρια του ΟΕΚ όσον αφορά στην επιδότηση ενοικίου, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονα κάποια κατηγορία δικαιούχου.
  Αναμορφώθηκαν τα κριτήρια έτσι ώστε να δοθεί προτεραιότητα και να στηριχθούν εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη, συνταξιούχοι, μακροχρόνια άνεργοι, νέα ζευγάρια και ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, εργαζόμενοι με προστατευόμενα μέλη.

  Τηρήθηκε το γενικό εισοδηματικό κριτήριο μέχρι 12.000€ για την ένταξη στο πρόγραμμα, με αυξημένο ποσό επιδότησης για εισοδήματα μέχρι 6.000€ και από 6.001€ έως 9.000€. Π.χ., για δικαιούχο παντρεμένο χωρίς παιδιά με εισόδημα α) έως 6.000€ το επίδομα ανέρχεται στα 125,00€ ανά μήνα, β) από 6.001€ έως 9.000€ 105,00€ ανά μήνα και γ) από 9.001€ - 12.000€ 85,00€ το μήνα. Τα όρια εισοδήματος προσαυξάνονται κατά 2.000€ και το ποσό της επιδότησης κατά 25,00€ ανά προστατευόμενο μέλος. 

  Άλλαξαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις

  Επανακαθορίστηκαν τα δικαιολογητικά και καθιερώνεται διαδικασία διασταύρωσης των στοιχείων με συναρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να αποκλειστούν οι μη δικαιούχοι από το πρόγραμμα της επιδότησης. Π.χ. ζητούνται, εκτός από θεωρημένο από αρμόδια Δ.Ο.Υ. ενοικιαστήριο, πλήρη στοιχεία όχι μόνο του ιδιοκτήτη ή νομέα, αλλά και για την ίδια την κατοικία που μισθώνεται (αριθμός λογαριασμού ΔΕΗ, όροφος κλπ).

  Ρ.Σ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ