Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 27-Φεβ-2011 10:46

  Περιορίζεται η επιρροή του Καντάφι

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:27

  Ηγέτες της αντιπολίτευσης με έδρα την ανατολική Λιβύη δημιούργησαν ένα Εθνικό Λιβυκό Συμβούλιο, το οποίο θα εκπροσωπεί τις πόλεις που έχουν περιέλθει στον έλεγχο των αντικυβερνητικών δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή εκπρόσωπος του συμβουλίου. Οι αντίπαλοι του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι έχουν υπό τον έλεγχό τους την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μιζουράτα, όπως μετέδωσε την Κυριακή το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα."Η δημιουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε σε όλες τις πόλεις της Λιβύης που έχουν απελευθερωθεί", δήλωσε ο Αμπντελχαφέζ Γόκα σε συνέντευξη Τύπου από τη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και προπύργιο της εξέγερσης. 

  Το συμβούλιο είναι "το πρόσωπο της Λιβύης στη διάρκεια της μετάβασης", επεσήμανε προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλέυσεις με θέμα τη σύνθεση και τις λειτουργίες του νέου αυτού οργάνου. 

  Πάντως επεσήμανε ότι "δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε μεταβατική κυβέρνηση. Είναι ένα εθνικό συμβούλιο", ενώ απέρριψε την πιθανότητα διαπραγματεύσεων με τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι δηλώνοντας: "Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις". 

  Τα κυβερνητικά στρατεύματα και οι δυνάμεις ασφαλείας που ήταν πιστές στον Καντάφι έχουν εγκαταλείψει τη Μιζουράτα, που βρίκσεται περίπου 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης στο αλ Τζαζίρα. 

  Υπάρχουν αναφορές ότι 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν οι άνδρες ασφαλείας που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι εξαπόλυσαν επίθεση εναντίον του αεροδρομίου της πόλης. 

  Σύμφωνα με την εφημερίδα Άσαρκ αλ Αουσάτ, που έχει την έδρα της στο Λονδίνο, οι δυνάμεις του Καντάφι ελέγχουν πλέον μόνη τη μισή Τρίπολη, μία ημέρα αφού αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι οι οπαδοί του λίβυου ηγέτη είχαν στήσει οδοφράγματα γύρω από την πρωτεύουσα για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές που έρχονταν από άλλες πόλεις της Λιβύης. 

  Η περιοχή της Τρίπολης Μπαμπ αλ-Αζιζία, όπου διαμένει ο Καντάφι, προστατεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα, εκτοξευτήρες πυραύλων και τανκς. Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες τη νύχτα του Σαββάτου στη Ζαουίγια, πόλη όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με κάτοικό της. Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στην πόλη, περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσα, είπε ο μάρτυρας. Είπε ότι μια ‘δύναμη μισθοφόρων΄ χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό για να πλήξει την Πλατεία των Μαρτύρων και αιχμαλώτισε τουλάχιστον 30 άμαχους, που μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία. Εν τω μεταξύ, υπάλληλοι στην λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία Arabian Gulf Oil Co (Agoco) προσχώρησαν στην εξέγερση εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και συνεχίζουν τη λειτουργία της αφότου ξεκίνησε η αναταραχή, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.

  Ομόφωνη απόφαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για κυρώσεις στη Λιβύη

  Σκληραίνει τη στάση της η διεθνής κοινότητα απέναντι στο καθεστώς Καντάφι. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση να παραπεμφθεί άμεσα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης το ζήτημα των δυνητικών εγκλημάτων που καταγγέλλεται ότι διεπράχθησαν στη Λιβύη, ώστε να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι - επίσης επεβλήθησαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και οικονομικές κυρώσεις στο Λίβυο ηγέτη, μέλη της οικογένειάς του και στελέχη του στενού του κύκλου.

  Οι κυρώσεις που επέβαλε το ΣΑ του ΟΗΕ, περιλαμβάνουν αυστηρό εμπάργκο όπλων, "πάγωμα" πόρων του Καντάφι, συγγενών του και στελεχών της κυβέρνησής του, ταξιδιωτικές απαγορεύσεις στα ίδια πρόσωπα καθώς και την παραπομπή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη των δολοφονιών αμάχων στο πλαίσιο της καταστολής των αντικαθεστωτικών κινητοποιήσεων που διαρκούν δύο εβδομάδες.

  Το ΣΑ ψήφισε 15-0 υπέρ της απόφασης, η οποία αναφέρεται ρητώς στο Κεφάλαιο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, το οποίο επιτρέπει τη χρήση βίας για την εφαρμογή των κυρώσεων κι έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ειρηνευτικών αποστολών και τη χρήση στρατιωτικής ισχύος στο Ιράκ και στη Σομαλία.

  Το ζήτημα της παραπομπής στο ΔΠΔ των "εκτεταμένων και συστηματικών" επιθέσεων εναντίον αμάχων, που το ΣΑ του ΟΗΕ θεωρεί ότι αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, προκάλεσε διενέξεις νωρίτερα, με την Κίνα και άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου να εκφράζουν επιφυλάξεις, κάτι που καθυστέρησε την διαδικασία. Διπλωμάτες επισήμαναν ότι ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε ήταν να συμπεριληφθεί στο κείμενο η παραπομπή στο ΔΠΔ, αλλά χωρίς να αναφέρεται ότι η διαδικασία θα αρχίσει άμεσα.

  Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από 2.000 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων την 15η Φεβρουαρίου, στον απόηχο των εξεγέρσεων στην Τυνησία και στην Αίγυπτο που απέβησαν στην ανατροπή προέδρων οι οποίοι βρίσκονταν στην εξουσία επί δεκαετίες.

  Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί τον ‘άμεσο τερματισμό της βίας και να γίνουν βήματα για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα του πληθυσμού΄ στη Λιβύη. Καλεί τις λιβυκές αρχές να ενεργήσουν ‘με αυτοσυγκράτηση, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο΄ και να διευκολύνουν την άμεση πρόσβαση διεθνών παρατηρητών στη χώρα. Καλεί επίσης να αρθούν αμέσως οι περιορισμοί ‘σε όλων των ειδών τα μέσα ενημέρωσης΄, να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των ξένων υπηκόων και διευκολύνσεις όσον αφορά την αναχώρησή τους. 

  Μεταβατική κυβέρνηση 

  Το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με έδρα τη Βεγγάζη, ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουστάφα Μοχάμεντ Άμπουντ Ατζλέιλ. Ο πρεσβευτής της Λιβύης στις Ηνωμένες Πολιτείες Άλι Αουτζάλι δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς το Σάββατο ότι υποστηρίζει την μεταβατική κυβέρνηση.

  "Υποστηρίζω τη νέα προσωρινή κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση ολόκληρης της Λιβύης", δήλωσε ο Αουτζάλι, που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα είχε ανακοινώσει ότι δεν εκπροσωπεί πλέον την κυβέρνηση Καντάφι. "Υποστηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση ως μεταβατική κυβέρνηση ως την απελευθέρωση όλης της Λιβύης, η οποία ελπίζω θα συμβεί πολύ σύντομα", πρόσθεσε. 

  Η εξουσία του Καντάφι, που διαρκεί 41 χρόνια, έμοιαζε να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο χθες καθώς η εξέγερση εξαπλώνεται στη χώρα. Στελέχη του κρατικού μηχανισμού εγκαταλείπουν την κυβέρνηση Καντάφι τις τελευταίες ημέρες και ορισμένοι παρατηρητές εκτιμούν ότι δεν του απομένει πολύς χρόνος.

  Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεφώνημα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πως ο Λίβυος ηγέτης πρέπει να παραιτηθεί. "Ο πρόεδρος δήλωσε πως όταν τα μόνα μέσα ενός ηγέτη για να παραμείνει στην εξουσία είναι να χρησιμοποιήσει μαζική βία εναντίον του ίδιου του λαού του, έχει χάσει τη νομιμοποίηση να κυβερνά και πρέπει να κάνει αυτό που είναι σωστό για τη χώρα του φεύγοντας τώρα", ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση για το τηλεφώνημα.

  Νέες συγκρούσεις με νεκρούς

  Δυνάμεις πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι ενεπλάκησαν σε σφοδρές μάχες με αντάρτες τη νύχτα του Σαββάτου στη Ζαουίγια, πόλη όπου υπάρχουν διυλιστήρια πετρελαίου, δυτικά της Τρίπολης, σύμφωνα με κάτοικό της. Τουλάχιστον 50 άμαχοι σκοτώθηκαν και ισάριθμοι τραυματίστηκαν σοβαρά από τις συγκρούσεις στην πόλη, περίπου 50 χλμ. από την πρωτεύουσα, είπε ο μάρτυρας. Είπε ότι μια ‘δύναμη μισθοφόρων΄ χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό για να πλήξει την Πλατεία των Μαρτύρων και αιχμαλώτισε τουλάχιστον 30 άμαχους, που μετέφερε σε άγνωστη τοποθεσία. Εν τω μεταξύ, υπάλληλοι στην λιβυκή πετρελαϊκή εταιρία Arabian Gulf Oil Co (Agoco) προσχώρησαν στην εξέγερση εναντίον του ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και συνεχίζουν τη λειτουργία της αφότου ξεκίνησε η αναταραχή, ανέφερε η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Quryna.

  Πηγή: www.athina984.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων