Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Φεβ-2011 22:20

  Παρέμβαση Μουν για Ακτή Ελεφαντοστού

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, "με σθένος εξέφρασε τη λύπη του" σήμερα αναφορικά με τις "απειλές", που διατυπώνονται από την πλευρά του απερχόμενου προέδρου στην Ακτή του Ελεφαντοστού "εναντίον της δύναμης του ΟΗΕ στη δυτικοαφρικανική χώρα, της Onuci", απαιτώντας συγχρόνως ο γγ του ΟΗΕ "οι απειλές αυτές να τερματιστούν αμέσως".

  Ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, ο Μάρτιν Νεζίρκι, διερμήνευσε σήμερα στη Νέα Υόρκη "με τρόπο σθεναρό την λύπη του γγ του ΟΗΕ αναφορικά με τις απειλές του στρατοπέδου του κυρίου Γκμπαγκμπό κατά του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της απειλής να παρεμποδίζονται, από σήμερα, στο Αμπιτζάν, οι κινήσεις των κυανόκρανων . Ο γγ απαιτεί να διακοπούν, αμέσως, οι απειλές και οι παρεμποδίσεις των δραστηριοτήτων των κυανόκρανων, δηλαδή των προσπαθειών τους με στόχο να προστατεύονται οι άμαχοι". 

  Οπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, "ο γγ του ΟΗΕ εκφράζει την πιό μεγάλη ανησυχία του απέναντι στην επιδείνωση της κατάστασης στην Ακτή του Ελεφαντοστού, συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων συγκρούσεων μέσα στο Αμπιτζάν, όπως και των μαχών στο δυτικό τομέα της Ακτής του Ελεφαντοστού, μεταξύ των Νέων δυνάμεων (του Ουαταρά) και των πιστών στον κύριο Γκμπαγκμπό δυνάμεων, που κλιμακώνουν την κατάσταση ανησυχητικά, ωθώντας την αφρικανική χώρα, ξανά, σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου (τη διετία ΄02-΄03 η χώρα πέρασε εμφύλιο)".

  "Θυμίζει ο γγ του ΟΗΕ", επισήμανε περαιτέρω ο εκπρόσωπός του, "ότι οι δράστες πράξεων βίας κατά των αμάχων ή των κυανόκρανων, ή και απλής παρακίνησης σε πράξεις βίας, πρόκειται να παραπεμφθούν να δικαστούν --γιά παραβιάσεις του διεθνούς νόμου".

  Σήμερα, οι ταραχές από τις συγκρούσεις των δυνάμεων των Γκμπαγκμπό- Ουαταρά έχουν πλέον επεκταθεί και στην οικονομική πρωτεύουσα της Ακτής του Ελεφαντοστού, το Γιαμασούκρο, με την πλευρά Γκμπαγκμπό να διακηρύσσει ότι "οι κυανόκρανοι, αφού υποστηρίζουν τους αντάρτες, να εμποδίζονται να κυκλοφορούν".

  Καθ΄όλες τις ενδείξεις, ο Γκμπαγκμπό την 28η Νοεμβρίου έχασε την προεδρική εκλογή (έγινε πολύ καθυστερημένα), ενώ την κέρδισε ο Ουαταρά. 

  Εντούτοις, ο Γκμπαγκμπό ποτέ δεν εγκατέλειψε, έκτοτε, το προεδρικό μέγαρο στο Αμπιτζάν. Η διεθνής κοινότητα, έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόεδρο τον Αλασάν Ουαταρά. 

  Τώρα, μετά από ένα τρίμηνο, η Ακτή του Ελεφαντοστού, όλο και περισσότερο κάθε μέρα που περνά, ΄βυθίζεται΄ στην πολιτική βία, με απολογισμό πολλές δεκάδες νεκρούς και πολλές εκατοντάδες τραυματίες.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων