Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 19:47

  Κατεδαφίζονται όλα τα αυθαίρετα στον Υμηττό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Του Παναγιώτη Στάθη

  Συνταγματικό και νόμιμο έκρινε το αποκαλούμενο οικολογικό Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ το προεδρικό διάταγμα με το οποίο ορίζεται πλέον ο ορεινός όγκος του Υμηττού ως απολύτως προστατευμένη ζώνη. Με το διάταγμα εντός 8χταμήνου καλούνται νομαρχίες και περιφέρεια να στείλουν στην υπηρεσία Κατεδάφισης κατάλογο με τα αυθαίρετα κτίσματα ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατεδάφισή τους. Όμως, οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν θα εκτελεστούν και μάλιστα μπορούν να αναθεωρούνται χωρίς όμως να είναι δυνατή η αύξηση του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης του οικοπέδου.

  Το προεδρικό διάταγμα χωρίζει τον Υμηττό σε πέντε ζώνες με αυστηρό καθορισμό επιτρεπόμενων και μη επιτρεπόμενων ενεργειών σε κάθε ζώνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυξάνεται η ζώνη απόλυτης προστασίας (πλήρης απαγόρευση δόμησης ), ενώ θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η ύπαρξη λατομείων τα οποία θεωρούνται «ανενεργά» και καλούνται να αποκαταστήσουν το φυσικό περιβάλλον εντός τριετίας. Το Προεδρικό Διάταγμα θέτει φραγμούς στην οικοδόμηση του Υμηττού, επεκτείνοντας κατά 25% τα όρια της ζώνης απόλυτης προστασίας του, ενώ παράλληλα προβλέπει την ίδρυση των μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή (1.000 στρέμματα) και Ιλισίων (2.000 στρέμματα).

  Οι κεραίες

  Ειδικά για το δάσος κεραιών τηλεόρασης και ραδιοφώνου οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι είναι «ανεκτή» η ρύθμιση του διατάγματος που προβλέπει την κατασκευή μόνο δύο ιστών (κεραιών) και τη συγκέντρωση των εγκαταστάσεων κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και των συνοδευτικών τους εγκαταστάσεων.

  Και αυτό γιατί στόχος είναι η απομάκρυνση των αυθαιρέτων κεραιών από την θέση Εύζωνας και την αποκατάσταση του τοπίου ενώ ταυτόχρονα θέτει περιορισμό ως προς τον αριθμό των ιστών και το ανώτατο όριο του αναγκαίου εξοπλισμού, των οποίων επιτρέπεται η εγκατάσταση. Συστήνουν όμως αναδιατύπωση της διάταξης διότι η θέση πρέπει να επιλεγεί σε σημείο που ευνοείται η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια των πτήσεων

  Κατεδαφίζεται το κέντρο Μπάντμιντον
  Επίσης:
  -Κατεδαφίζεται το κτίριο του Ολυμπιακού Κέντρου Μπάντμιντον (Γουδή) μετά τη λήξη της σύμβασης που έχει με τον ανάδοχο.

  -Επιτρέπει τη χωροθέτηση του Κεντρικού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων (ΚΣΜΑ) στη θέση του πρώην εργοταξίου της Αττικής Οδού στο Γουδή.

  -Τα κτίρια που υπάρχουν ήδη μπορούν να παραμείνουν και να επισκευάζονται χωρίς επεκτάσεις.

  -Σε όλες τις ζώνες απαγορεύεται το κυνήγι, η ανάρτηση υπαίθριων διαφημίσεων, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, ενώ όσα νέα κτίρια ανεγερθούν πρέπει να τηρούν τους όρους της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

  -Οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί και ισχύουν θα εκτελεστούν και μάλιστα μπορούν να αναθεωρούνται χωρίς όμως να είναι δυνατή η αύξηση του συντελεστή δόμησης και της κάλυψης του οικοπέδου.                 

  Οι πέντε ζώνες προστασίας:
  1η ΖΩΝΗ: Καταλαμβάνει το 88,5% του όρους , αυξήθηκε δηλαδή ο όγκος της  προστατευόμενης έκτασης από 76.000 σε 93.000 επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων. Πρόκειται για έκταση απόλυτης προστασίας στην οποία δεν επιτρέπεται οποιασδήποτε μορφής δόμηση. Επιτρέπεται η επισκευή και αναστήλωση (χωρίς επέκταση)νόμιμων κτισμάτων.

  2η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η γεωργία, η ανέγερση γεωργικών αποθηκών, εκπαιδευτηρίων, υπαίθριων χώρων αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού. Ως ελάχιστο εμβαδό αρτιότητας καθορίζονται τα 40 στρέμματα, με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 15%. Επίσης, στους Δήμους Βάρης, Κρωπίας, Παιανίας και Γλυκών Νερών επιτρέπεται ανά δήμο η δημιουργία βιοκλιματικού κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Το ΣτΕ πάντως ζητεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος να διευκρινίσει με σαφήνεια εάν είναι επιτρεπτή η εγκατάσταση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στη ζώνη αυτή.

  3η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει περιοχές αρχαιολογικής προστασίας και επιτρέπει μόνο τη γεωργική χρήση και την ανέγερση αποθηκών μέχρι 30 τ.μ.

  4η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και το Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων. Οι δικαστές αναφέρουν πάντως ότι η ανάθεση της διαχείρισης και προστασίας των πάρκων μόνο προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα στον Οργανισμό της Αθήνας. Για το λόγο αυτό- προσθέτουν «επιβάλλεται να συσταθεί το ταχύτερο δυνατόν, ο προβλεπόμενος για τη διαχείρισή τους φορέας».      

  5η ΖΩΝΗ: Περιλαμβάνει χώρους στους οποίους επιτρέπει μόνο τη λειτουργία των κοιμητηρίων που υπάρχουν ήδη τα οποία ουσιαστικά  νομιμοποιεί.

  Η προστασία του Υμηττού απλώνεται μέχρι τους Δήμους Αγ. Παρασκευής, Χολαργού, Παπάγου, Αθηναίων, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Κορωπίου, Παιανίας και Γλυκών Νερών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων