Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 19:52

  Συζήτηση για το Κυπριακό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Συζήτηση για το Κυπριακό έγινε την Πέμπτη στη Βουλή των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό, με όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, να επικρίνουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

  Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, που άνοιξε τη συζήτηση, ανέφερε πως θέση του κόμματος του είναι ότι εάν υπάρξει ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά θα πρέπει να προωθηθεί το τρίπτυχο προτάσεων που κατέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και διαλαμβάνει ταυτόχρονη συζήτηση περισσότερων του ενός θεμάτων, όπως του εδαφικού και του θέματος των περιουσιών.

  "Το τρίπτυχο δημιουργεί προϋποθέσεις να επισπευσθεί η διαδικασία αλλά και να επιταχυνθεί η συζήτηση σε ότι αφορά την ουσία", είπε ο κ. Κυπριανού. 

  Ο κ. Κυπριανού υπεραμύνθηκε των χειρισμών του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό αναφέροντας ότι δημιουργούν προοπτικές για λύση εφ΄ όσον η τουρκική πλευρά επιδείξει ανάλογη καλή θέληση.

  Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ απέρριψε επίσης την εισήγηση για διεύρυνση των συνομιλιών με συμμετοχή της Τουρκίας, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί κινδύνους μεταφοράς της συζήτησης του Κυπριακού σε διεθνή διάσκεψη και καθορισμού χρονοδιαγραμμάτων.

  Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε κατά τη συζήτηση ότι η κυβέρνηση παρέλειψε να εμπλέξει και να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στο κυπριακό, στο βαθμό που έπρεπε, και παρέλειψε τη συστηματική ενημέρωση των κρατών μελών, γεγονός που δεν επέτρεψε την αποκάλυψη των αδιάλλακτων προσεγγίσεων της Τουρκίας.

  Ο κύριος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΑΚΕΛ να κάνουν αυτοκριτική για το πως ξεκίνησαν το 2008 και που βρίσκονται σήμερα. 

  "Αρχικά ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τη στήριξη τριών κομμάτων πέραν του ΑΚΕΛ και μια υπεύθυνη αντιπολίτευση, που παραμερίζοντας ιδεολογικές διαφορές, έδωσε πίστωση χρόνου και ήταν έτοιμη να συμβάλει στη λήψη κοινών αποφάσεων αλλά και να επιμεριστεί ευθύνες. Τρία χρόνια, μετά κατόρθωσαν να προκαλέσουν τέτοια ρήγματα στο εσωτερικό μέτωπο και να παραμείνουν στην ουσία μόνοι", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

  Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επανέλαβε την ανάγκη της ενεργού εμπλοκής της Ελλάδας σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα, θα πρέπει ο ανασχεδιασμός της εξωτερικής πολιτικής να μην παραγνωρίζει τα νέα γεω-στρατηγικά, γεω-πολιτικά δεδομένα και ενεργειακά δεδομένα που έχουν προκύψει στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.

  Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε την ετοιμότητα του Δημοκρατικού Συναγερμού για συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αποτραπούν οι τουρκικοί σχεδιασμοί και να επιτευχθεί η προσδοκόμενη λύση. 

  Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέας Αγγελίδης είπε ότι η πορεία του Κυπριακού διαφαίνεται πλέον ξεκάθαρη και είναι αδιέξοδη.

  Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει λάθη από την ελληνοκυπριακή πλευρά και ανέδειξε ως το μεγαλύτερο και διαρκέστερο των σφαλμάτων την έλλειψη ενότητας στο εσωτερικό.

  Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε επίσης ότι η άνευ όρων και ενστάσεων μονομερής συνέχιση της αυτοδέσμευσης στον λεγόμενο "ιστορικό συμβιβασμό" της ομοσπονδίας εξακολουθεί να συντελεί ώστε η Τουρκία να εκμεταλλεύεται τη διαχρονική καλή θέληση και συνέπεια της ελληνοκυπριακής πλευράς.

  "Με δεδομένη και την εξαγγελθείσα από την Άγκυρα πολιτική περί δύο κρατών, λαών, γλωσσών και θρησκειών στην Κύπρο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να προκύψει ένα νέο κρατικό μόρφωμα, με αβέβαιο μέλλον και με μόνη βεβαιότητα την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας", ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

  Πρόσθεσε πως οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων, δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για βιώσιμη, λειτουργική και -ακόμη περισσότερο- δίκαιη λύση.

  Υπέδειξε επίσης την ανάγκη να αναζητηθεί συνθετικά και ομόφωνα άλλη πορεία λύσης, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο που να περιλαμβάνει συμμετοχή στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη".

  Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε αυταπάτη τη θεωρία της κυπριακής λύσης, και την πολιτική "της λεγόμενης ευελιξίας που δήθεν θα μας έβγαζε από το αδιέξοδο".

  Ο κ. Ομήρου διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι συνομιλίες για το Κυπριακό οδηγούνται σε αδιέξοδο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επίρριψης ισόβαθμων ευθυνών και η δρομολόγηση πορείας αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

  "Επιβάλλεται η αναδιαμόρφωση τακτικής στις διαπραγματεύσεις και της συνολικής στρατηγικής στη διαχείριση του Κυπριακού. Τώρα πρέπει να καταγγελθεί η τουρκική στάση, τόσο στα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και να διασαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται η Κύπρος να επιτρέψει άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στον ενταξιακό διάλογο με την Τουρκία, εάν η Άγκυρα εξακολουθήσει να αρνείται την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της", είπε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

  Επίσης κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποσύρει τις "απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές προτάσεις του" για εκ περιτροπής προεδρία, σταθμισμένη ψήφο και παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων.

  Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό είπε ότι με τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια "οδηγούμαστε σε διεθνή διάσκεψη με έξωθεν επιβολή λύσης".

  Πρόσθεσε ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις εξελίξεις στην περιοχή, ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είπε ότι το κόμμα του θα ετοιμάσει συγκεκριμένο σχέδιο προς τις Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου το οποίο θα προτείνει για συζήτηση σε διακομματικό επίπεδο.

  Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμβάλει καταλυτικά και αποτελεσματικά στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτικής προς τη Μέση Ανατολή με την πρωτοβουλία Ελλάδας- Κύπρου για ανάπτυξη πολιτικών δράσεων. 

  Επίσης κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι μπήκε στις συνομιλίες χωρίς κοινή βάση με τη ψευδαίσθηση της λύσης των Κυπρίων για τους Κύπριους και τη "ρομαντική προσέγγιση της συντροφικότητας και της κομματικής συγγένειας".

  Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε κατά τη συζήτηση ότι, παρά τις συνεπείς, έστω και αμφιλεγόμενες στο εσωτερικό, κινήσεις του προέδρου Χριστόφια, η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται και πάλι υπό απειλή.

  Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην προώθηση του λεγόμενου κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, τη σχεδιαζόμενη εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης θεμάτων ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκής Ένωσης με παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο σύγκλησης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό από το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

  Πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι εισηγούνται, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση των προτάσεων για εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη ψήφο, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τεχνικό επίπεδο στις απευθείας διαπραγματεύσεις, την πρόταξη του θέματος των εποίκων, την αποτροπή το κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και την προώθηση της πρότασης για απευθείας διαπραγμάτευση Κύπρου-Τουρκίας.

  Πηγή: www.athina984.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων