Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Φεβ-2011 14:30

  Υποψίες για μυστικό πυρηνικό κέντρο στη Συρία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Δυτικές υπηρεσίες Πληροφοριών υποψιάζονται ότι η Συρία είναι πιθανόν να έχει κατασκευάσει μυστικό πυρηνικό κέντρο κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, την Πέμπτη.

  Εάν επιβεβαιωθούν, οι πληροφορίες αυτές θα ενισχύσουν τις διεθνείς ανησυχίες για ύπαρξη μυστικών δραστηριοτήτων στον πυρηνικό τομέα και τις πιέσεις προς τη διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας να αναλάβει δράση.

  Για περισσότερο από δύο χρόνια η Συρία έχει αρνηθεί να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επισκεφθούν μία μονάδα που βομβαρδίσθηκε από το Ισραήλ το 2007, και στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ήταν υπό κατασκευήν βορειοκορεατικής σχεδίασης πυρηνικός αντιδραστήρας με αποστολή την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου για μη ειρηνικούς σκοπούς.

  Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Suddeutsche Zeitung έχει στην κατοχή της φωτογραφίες οι οποίες ελήφθησαν από το εσωτερικό δύο κτιρίων σε άλλη τοποθεσία, που βρίσκεται σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων ανατολικά της Δαμασκού και που βρίσκεται δίπλα σε στρατιωτικό κέντρο. Δεν είναι γνωστό πότε έχουν ληφθεί οι φωτογραφίες αυτές.

  "Αλλά, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες, επιτρέπουν για πρώτη φορά την αξιόπιστη διαμόρφωση υποψιών ότι η Συρία βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής κέντρου επεξεργασίας ουρανίου", αναφέρεται στο δημοσίευμα.

  Σύμφωνα με το αμερικανικό Institute for Science and International Security (ISIS), το κέντρο κοντά στην πόλη Μαρζ ας Σουλτάν μπορεί να συνδέεται με το κέντρο Ντάιρ Αλζούρ, γνωστό επίσης και ως αλ-Κιμπάρ, το οποίο βομβαρδίσθηκε από το Ισραήλ το 2007.

  "Αυτό το κέντρο είναι πιθανόν ότι συνδεόταν με τη διαδικασία της παραγωγής καυσίμου για τον υπό κατασκευήν αντιδραστήρα στο Αλ-Κιμπάρ", σύμφωνα με το ISIS.

  Η Συρία, σύμμαχος του Ιράν, αρνείται ότι διαθέτει πρόγραμμα για την κατασκευή ατομικής βόμβας και επιμένει ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας θα πρέπει να επικεντρωθεί στο Ισραήλ, εξαιτίας του άδηλου πυρηνικού του οπλοστασίου και του γεγονότος ότι δεν προσχώρησε ποτέ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPT).

  Η αντιπροσωπεία της Συρίας στην IAEA δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung.

  Σύμφωνα με το ISIS, η επιχειρησιακή κατάσταση του κέντρου κοντά στο Μαρζ ας Σουλτάν είναι άγνωστη. Ωστόσο, εξέφρασε υποψίες ότι η Συρία είναι πιθανόν ότι εκκένωσε τα κτίρια λίγα χρόνια πριν και έλαβε μέτρα για την κάλυψη των εκεί δραστηριοτήτων της.

  Δορυφορικές εικόνες της 25ης Ιουλίου 2008 έδειξαν σημαντική δραστηριότητα στο κέντρο. "Αυτή η δραστηριότητα είναι πιθανόν να αντιπροσωπεύει μία προσπάθεια οικοδόμησης νέων κατασκευών από τσιμέντο ή άσφαλτο γύρω από το κτίριο".

  Σύμφωνα με την Suddeutsche Zeitung, πλούσιοι Σύροι φαίνεται ότι ζουν στην περιοχή. "Στις δορυφορικές φωτογραφίες εμφανίζονται επαύλεις και πισίνες σχεδόν σε κάθε κήπο. Και αντίθετα με το αλ-Κιμπάρ, τα ύποπτα κτίρια παραμένουν στη θέση τους και περικλείονταν από τείχος, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια".

  Η Συρία έχει απορρίψει τα αιτήματα της IAEA για διαρκή πρόσβαση στο Ντάιρ Αλζούρ και σε κέντρα που συνδέονται με αυτό, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για μη πυρηνικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

  Η IAEA θα δώσει στη δημοσιότητα τις τετραμηνιαίες εκθέσεις της για το Ιράν και τη Συρία κατά τη διάρκεια της συνόδου των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενεργείας από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου στη Βιένη.

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει ότι είναι πιθανόν η IAEA να χρειασθεί να προσφύγει στον ειδικό μηχανισμό επιθεώρησης ώστε να δοθεί η άδεια για την πραγματοποίηση ελέγχων όπου είναι απαραίτητο στη Συρία με βραχυχρόνια προειδοποίηση.

  "Απουσία ουσιαστικής συνεργασίας με τη Συρία, ο γενικός διευθυντής της IAEA θα πρέπει να συμπεράνει ότι η Συρία πρέπει να έχει κατάφωρα παραβιάσει την εγγυητική συμφωνία και να ζητήσει ειδική επιθεώρηση, σύμφωνα με το ISIS.

  Πηγή: www.athina984.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων