Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Ιουλ-2010 09:55

  Ιαπωνία: Πολιτικό αδιέξοδο μετά την εκλογική ήττα της κυβέρνησης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Πολιτικό αδιέξοδο στην Ιαπωνία μετά την ήττα του κυβερνόντος κόμματος στις εκλογές της Κυριακής. Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ναότο Καν έχασε τον έλεγχο της Άνω Βουλής, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες εξυγίανσης της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα απειλείται ακόμη και η θέση του ίδιου του πρωθυπουργού.

  Πιο αναλυτικά, το "Δημοκρατικό Κόμμα" έλαβε 44 έδρες, πολύ λιγότερες από τον στόχο των 54 εδρών, ενώ το μικρό κόμμα «People’s New Party» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό δεν έλαβε καμία έδρα. Οι Δημοκρατικοί συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο της πανίσχυρης Κάτω Βουλής, ωστόσο θα χρειαστούν τη βοήθεια και άλλων κομμάτων για να περάσουν νομοσχέδια από την Άνω Βουλή.

  Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Ναότο Καν δήλωσε προς τους βουλευτές του κόμματος του ότι θα παραμείνει στη θέση του παρά το εκλογικό αποτέλεσμα. Από την πλευρά του ο επικεφαλής του κόμματος "Το Κόμμα Σας" της αντιπολίτευσης , Γιοσίμι Ουτανάμπε δήλωσε ότι το δικό του μεταρρυθμιστικό κόμμα δεν πρόκειται να μετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό.

  «Ακόμη και στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και καταφέρουν να έχουν μία ενιαία, ισχυρή ηγεσία το εμπόδιο της πλειοψηφίας που πλέον δεν κατέχουν ίσως αποδειχθεί αξεπέραστο», εκτιμά στο CNBC ο Jesper Koll, αναλυτής της JP Morgan Securities Japan. «Είναι πιθανό να βρεθούμε για ακόμη δύο χρόνια σε κοινοβουλευτικό αδιέξοδο χωρίς δράση».

  Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ναότο Καν βρίσκεται στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και στην εξουσία μόλις ένα μήνα και βλέπει τη θέση του να απειλείται, ενώ είναι ήδη ο πέμπτος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας σε διάστημα τριών ετών.

  S&P: Η πολιτική κρίση στην Ιαπωνία εμπόδιο για τη δημοσιονομική εξυγίανση

  Η σταθεροποίηση του πολιτικού περιβάλλοντος αποτελεί βασική πρόκληση για την Ιαπωνία (AA/Negative/A-1+) προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα ουσιαστικό και διατηρήσιμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής σχολιάζει σε έκθεση της η Standard & Poor΄s Ratings Services μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές της Κυριακής (11/7).

  Ως αποτέλεσμα των εκλογών, σχολιάζει η S&P, αναμένεται ότι κανένα κόμμα δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε τον έλεγχο της Άνω Βουλής.

  Η Standard & Poor΄s πιστεύει ότι μια ισχυρή και σταθερή πολιτική βάση είναι απαραίτητη στην Ιαπωνία για την εφαρμογή ουσιαστικής και βιώσιμης δημοσιονομικής εξυγίανσης, ενώ το τελευταίο θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα για τη διατήρηση της αξιολόγησης "AA".

  Ο οίκος σημειώνει εξάλλου ότι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο μέτρων για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των εξόδων με στόχο τη δημοσιονομική εξυγίανση αποτελεί βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της υφιστάμενης αξιολόγησης.
   
  Συνολικά, η Standard & Poor΄s εκτιμά ότι τα ιαπωνικά κόμματα και αρκετοί πολιτικοί δεν συμμερίζονται την αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση.

  Ως αποτέλεσμα, σημειώνει ο οίκος, παραμένει αβέβαιο κατά πόσο η επίτευξη πρωτογενών αποτελεσμάτων μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούνιο του 2010, θα είναι αρκετή για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να αποτραπεί μια νέα κρίση.

  Ο οίκος σημειώνει ταυτόχρονα ότι η εμπιστοσύνη των αγορών βασίζεται επίσης σε παράγοντες που περιλαμβάνουν την κατάσταση στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, τις χρηματοοικονομικές αγορές και το καθεστώς του πληθωρισμού (ή αποπληθωρισμού).

  Σε γενικές γραμμές, προσθέτει η S&P, όσο περισσότερο η ιαπωνική κυβέρνηση καθυστερεί την ανάληψη αποφασιστικής δράσης για τη δημοσιονομική εξυγίανση τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ