Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 15:35

  Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας: Επενδυτικές ευκαιρίες και νέο θεσµικό τοπίο στον χώρο της ενέργειας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ, οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια ανέρχονται κατά µέσο όρο σε 300 δισ. δολάρια ετησίως. Οι ΑΠΕ αποτελούν σήµερα τα 2/3 της νέας ετήσιας εγκατεστηµένης ισχύος, ενώ τα φωτοβολταϊκά απέκτησαν πλέον την πρωτοκαθεδρία. Παράλληλα, οι οικονοµίες κλίµακας και ο ανταγωνισµός έχουν οδηγήσει σε δραστική µείωση του κόστους αλλά και των απαραίτητων ενισχύσεων για τις ΑΠΕ. Oι ΑΠΕ θα παραµείνουν επενδύσεις χαµηλού ρίσκου, συγκρινόµενες πάντα µε συµβατικές τεχνολογίες, και η ανάπτυξή τους τα επόµενα χρόνια θεωρείται ότι θα είναι αλµατώδης. Από την άλλη πλευρά, µε δεδοµένο πως θα αυξηθούν ο ανταγωνισµός και η διαφάνεια, θετικά οφέλη αναµένεται να υπάρξουν και για τους µικρούς καταναλωτές. H διεθνής εµπειρία έχει δείξει πως, όπου έχει δηµιουργηθεί χρηµατιστήριο ενέργειας, υπήρξε µείωση του ενεργειακού κόστους, µε συνέπεια τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν καλύτερες τιµές.

  Η Τράπεζα Πειραιώς, πρωτοπόρος εδώ και πάνω από µία δεκαετία στον χώρο της "πράσινης τραπεζικής", όχι απλώς παρακολουθεί τις νέες εξελίξεις, αλλά παρέχει σειρά εξειδικευµένων τραπεζικών προϊόντων που εξυπηρετούν όσους επιθυµούν να επενδύσουν στην καθαρή ενέργεια και να αξιοποιήσουν τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

  Νέο θεσµικό πλαίσιο 

  Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ 2009/72/ΕΚ προέβλεπε τη διαµόρφωση ενός ενιαίου τρόπου λειτουργίας των επιµέρους αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ένα πρώτο βήµα στη δηµιουργία µιας ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς. 

  Η λειτουργία µιας τέτοιας αγοράς προϋποθέτει τη διαµόρφωση κοινών κανόνων συναλλαγής και την αποδοχή τους από όλες τις χώρες-µέλη της Ε.Ε. Επιπλέον, χρειάζεται να βρεθούν εγγυητές (φορείς κάλυψης) οι οποίοι θα διαθέτουν τεχνογνωσία και επαρκή κεφάλαια ώστε να µπορούν να εγγυηθούν την οµαλή διεξαγωγή των συναλλαγών. Αυτοί µπορούν να είναι τράπεζες ή κάποια χρηµατιστήρια.

  Στην πραγµατικότητα, η "ενιαία" ευρωπαϊκή αγορά αφορά τη λειτουργία ενός Χρηµατιστηρίου Ενέργειας (Χ.Ε.) στα πρότυπα αντίστοιχων φορέων που λειτουργούν εδώ και µία εικοσαετία σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

  Με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, δηµιουργήθηκε η ανάγκη µηχανισµών για την τιµολόγηση των συναλλαγών µεταξύ παραγωγών και προµηθευτών (εκπρόσωποι φορτίου) µέσω των οποίων θα πραγµατοποιούνται οι συµφωνίες για τη φυσική παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα.

  pin
  Μονάδα βιοαερίου ισχύος 1 MWe στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Η μονάδα λειτουργεί αξιοποιώντας ζωικά απόβλητα και φυτικά υποπροϊόντα με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας

   

  Δύο είναι τα βασικά µοντέλα αγοράς χονδρικής: τα συστήµατα υποχρεωτικής κοινοπραξίας συναλλαγών (Power Pools) και τα χρηµατιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας (Power Exchanges).

  1. Αγορά υποχρεωτικής κοινοπραξiας 
  (Power Pool)

  Το σύστηµα αυτό λειτουργεί στη χώρα µας τα τελευταία χρόνια και προσοµοιάζει στον τρόπο µε τον οποίο λειτουργούσε το σύστηµα τιµολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας πριν από την απελευθέρωση των αγορών. Στο σύστηµα αυτό όλη η διαθέσιµη ηλεκτρική ενέργεια από τις διάφορες µονάδες παραγωγής πινσυγκεντρώνεται σε µια "δεξαµενή" (pool) και, µε βάση τη ζήτηση για κάθε ώρα του 24ώρου, προσδιορίζεται η χονδρική τιµή, που είναι η Οριακή Τιµή Συστήµατος (ΟΤΣ). Η ΟΤΣ καθορίζει και το πρόγραµµα ένταξης των µονάδων στο σύστηµα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (πρόγραµµα κατανοµής), καθώς και τη φόρτιση των µονάδων αυτών.

  2. Το Χρηµατιστήριο Ενέργειας 
  (Power Exchange)

  Το Χρηµατιστήριο Ενέργειας έχει µια εντελώς διαφορετική δοµή. Κύριος στόχος του είναι η µείωση του επιχειρηµατικού ρίσκου των επενδυτών, το οποίο οφείλεται στη µεταβλητότητα των ενεργειακών τιµών, που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες και τις τιµές του πετρελαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Χρηµατιστήρια Ενέργειας λειτουργούν, κυρίως, ως αγορές παραγώγων (derivatives).

  Το EUTargetModel φέρνει ριζικές αλλαγές στη δοµή της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

  Με βάση τον σχεδιασµό, η αγορά της επόµενης ηµέρας του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας θα αποτελέσει το όχηµα για τη σύζευξη των ευρωπαϊκών ενεργειακών αγορών, µε σκοπό την άρση των εγχώριων στρεβλώσεων, οι οποίες στην περίπτωση της Ελλάδας δηµιουργούν πολλά και δυσεπίλυτα προβλήµατα.

  Επίσης, θεωρείται πως θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασµού και θα βελτιώσει τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στο ενεργειακό µείγµα, ενώ θα ανοίξει και τον δρόµο για να αυξηθεί το µερίδιο των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Συγκεκριµένα, µε την πλήρη εφαρµογή του νέου µοντέλου, οι παραγωγοί ΑΠΕ θα µπορούν να πωλούν στον "Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης" (έπειτα από διαγωνιστικές διαδικασίες), να συµµετέχουν στην ηµερήσια χονδρεµπορική αγορά (µέσω του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας) ή και να συνάπτουν διµερείς συµβάσεις απευθείας µε καταναλωτές (η τελευταία δυνατότητα γνωρίζει µεγάλη αύξηση σε άλλες χώρες). 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων