Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Μαϊ-2018 13:40

  Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε το ρεύμα

  Ήρθε η ώρα να αλλάξετε τον τρόπο που σκέφτεστε το ρεύμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ανταγωνισµός στην ενεργειακή αγορά έφερε περισσότερους παίκτες, νέα προϊόντα και υπηρεσίες. Και, κυρίως, έφερε χαµηλότερες τιµές. Το στοίχηµα συνεχίζεται. Η αύρα της απελευθέρωσης µετατρέπεται σε κύµα αλλαγών. Σε λίγα χρόνια τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Το υγιές άνοιγµα της αγοράς θα διαφοροποιήσει πλήρως το τοπίο στην προµήθεια ενέργειας και θα έχει έναν µεγάλο κερδισµένο, τον καταναλωτή.

  Οι νέοι καταλύτες για το άνοιγµα της αγοράς

  Οι εξελίξεις που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισµό και θα µειώσουν τα κόστη της ηλεκτρικής ενέργειας

  Στο πρώτο δίµηνο του έτους το µερίδιο αγοράς της ΔΕΗ είχε πέσει στο 84%, µε τους ιδιώτες παρόχους να µοιράζονται το υπόλοιπο 16%. Οι µεγαλύτεροι ιδιωτικοί πάροχοι έχουν µερίδια της τάξης του 3,5%, ενώ οι µικρότεροι παίκτες κυµαίνονται από 0,5% έως 1,4%. Σε σύνολο 7,15 εκατ. µετρητών, οι ιδιώτες πάροχοι πλέον προµηθεύουν µε ρεύµα περί τους 355.000 πελάτες.  Ο ρυθµός ανοίγµατος της αγοράς παραµένει χαµηλός και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στις δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των δανειστών. Αργά ή γρήγορα, πάντως, το µερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει κάτω από το όριο του 50% και στο όχι πολύ µακρινό µέλλον η αγορά δεν θα έχει καµία σχέση µε αυτό που γνωρίζουµε σήµερα. 

  Μέσα στο αµέσως επόµενο διάστηµα, πάντως, αναµένεται να έχουµε σηµαντικές εξελίξεις, που πιθανόν να αποτελέσουν τον καταλύτη για το πραγµατικό άνοιγµα της αγοράς και την ενίσχυση των ωφελειών που θα φέρει για τους καταναλωτές. Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις;

  1. Αποεπένδυση λιγνιτών

  Μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισµός και µέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η µεταβίβαση των µονάδων που αντιπροσωπεύουν το 40% του λιγνιτικού δυναµικού της ΔΕΗ (Μελίτη, Μεγαλόπολη 3 και 4). Με τις πωλήσεις αυτές, νέοι παίκτες θα αποκτήσουν πρόσβαση στην παραγωγή λιγνίτη, φέρνοντας τα πλεονεκτήµατα του ανταγωνισµού και σε αυτό το κοµµάτι που µέχρι σήµερα ήταν αποκλειστικό προνόµιο της ΔΕΗ. Το δοµικό άνοιγµα της αγοράς µέσω του λιγνίτη αναµένεται να εξορθολογίσει τα κόστη παραγωγής και να δώσει τη δυνατότητα για ακόµα χαµηλότερες τιµές ρεύµατος.

  2. Δηµοπρασίες ΝΟΜΕ

  Καθώς έχουµε αποτύχει να επιτύχουµε τους ετήσιους στόχους για µείωση των µεριδίων της ΔΕΗ, οι όγκοι ενέργειας που δηµοπρατούνται για τους ιδιωτικούς παρόχους θα αυξηθούν. Αυτό ενδέχεται να φέρει χαµηλότερες τιµές. Ενδεικτικά να σηµειωθεί ότι για το 2018 αναµένεται να δηµοπρατηθούν πάνω από 1.500 Mwh/h, όταν το 2017 βγήκαν συνολικά 1.153 MWh/h.

  3. Target model - Χρηµατιστήριο Ενέργειας

  Αν και ο τρόπος που λειτουργεί η χονδρεµπορική αγορά δεν αφορά άµεσα τους τελικούς πελάτες, εντούτοις το νέο µοντέλο λειτουργίας (target model) και η έναρξη του Χρηµατιστηρίου της Ενέργειας αναµένεται να φέρουν αλλαγές που θα επηρεάσουν συνολικά την αγορά. Διµερή συµβόλαια, αλλαγή των τιµών σε πραγµατικό χρόνο ανάλογα µε την προσφορά και τη ζήτηση, καλύτερη και αντικειµενικότερη αποτύπωση του κόστους είναι µερικές από τις αλλαγές που σε πρώτη φάση θα επηρεάσουν παραγωγούς και προµηθευτές, σε βάθος χρόνου, ωστόσο, θα φτάσουν και στους καταναλωτές.

  4. Έξυπνοι µετρητές

  Για να αλλάξει πραγµατικά η αγορά, θα πρέπει να βοηθηθεί από την τεχνολογική καινοτοµία, όπως συνέβη και στις τηλεπικοινωνίες. Εδώ η βασική αλλαγή-καταλύτης είναι οι έξυπνοι µετρητές, που, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας της παροχής, θα δώσουν σε πελάτες και προµηθευτές τη δυνατότητα για διαφορετικού τύπου χρεώσεις, µε επιβραβεύσεις και penalties. Με τους έξυπνους µετρητές θα γίνεται καλύτερη διαχείριση της ζήτησης, η οποία θα µπορεί να συµµετάσχει ακόµα και στην προσφορά, µε αµειβόµενες υπηρεσίες (κατά το πρότυπο του παλιού νυχτερινού ρεύµατος σε πιο εξελιγµένη µορφή).

  5. Διασυνδέσεις

  Η αρχή έγινε µε τη διασύνδεση των Κυκλάδων, η οποία σε ετήσια βάση ελαφραίνει τα κόστη του ηλεκτρικού συστήµατος κατά 80 εκατ. ευρώ. Θα ακολουθήσει η β' φάση των Κυκλάδων και οι διασυνδέσεις της Κρήτης, που µπορούν να εκτινάξουν το ετήσιο όφελος κοντά στα 400 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα µειώσει τα κόστη των λογαριασµών όχι στο ανταγωνιστικό σκέλος, αλλά στις ρυθµιζόµενες χρεώσεις (ΥΚΩ). Παράλληλα, οι διασυνδέσεις θα εντείνουν τον ανταγωνισµό των παρόχων στα νησιά που µέχρι τώρα παραµένουν στην πράξη κλειστά. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων