Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 15:09

  Ενέργεια: Οι ανατροπές στην προµήθεια ρεύµατος και η µάχη για τη ΔΕΠΑ

  Ενέργεια: Οι ανατροπές στην προµήθεια ρεύµατος και η µάχη για τη ΔΕΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα ηχηρά ονόματα, που κονταροχτυπιούνται στον ηλεκτρισμό, συγκρούονται και στο φυσικό αέριο με φόντο την αποκρατικοποιήση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το ξεκίνημα της εποχής της απολιγνιτοποίησης και τα νέα mega projects στις ΑΠΕ. 

   

  Σε ρυθµούς ενεργειακής µετάβασης κινείται η εγχώρια αγορά ηλεκτρισµού, µε το φυσικό αέριο και τις ΑΠΕ να πρωταγωνιστούν στο µείγµα της παραγωγής. 

  Την ίδια στιγµή, στην προµήθεια ο ανταγωνισµός φουντώνει όλο και περισσότερο, µε τη ΔΕΗ να χάνει µήνα µε τον µήνα µερίδιο της κυρίαρχης θέσης της και τις ανεξάρτητες εταιρείες να ανεβάζουν το πελατολόγιό τους. Η απόσταση, όµως, ανάµεσα στη δηµόσια επιχείρηση και τους ιδιώτες παραµένει µεγάλη. 

  Τα ίδια ηχηρά ονόµατα που κονταροχτυπιούνται στον ηλεκτρισµό έχουν βρει πεδίο και στην αγορά του φυσικού αερίου. Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εµπορίας µπήκε στην τελική ευθεία και η µάχη για τη διεκδίκηση του τελευταίου κρατικού ενεργειακού µονοπωλίου ξεκινά...

  Ανατροπές στο µείγµα

  Η εποχή της απολιγνιτοποίησης ξεκίνησε πριν καλά-καλά η ΔΕΗ κλείσει τις λιγνιτικές της µονάδες. 

  Η περίοδος του lockdown εξαιτίας της COVID-19 συνοδεύτηκε µε ανατροπές στο µείγµα της ηλεκτροπαραγωγής. 

  Όπως προκύπτει από τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου Ενέργειας για τον µήνα Μάιο, το φυσικό αέριο και οι ΑΠΕ ήταν οι κύριες πηγές παραγωγής ρεύµατος. Το µερίδιο του πρώτου καυσίµου για τον συγκεκριµένο µήνα ανήλθε στο 50,1%, ενώ οι ανανεώσιµες ήταν στο 38,54%. Εντυπωσιακή ήταν η µείωση της λιγνιτικής παραγωγής. Η ΔΕΗ, προφανώς και για λόγους εξοικονόµησης δαπανών, σχεδόν έσβησε τις µονάδες της, αφού η παραγωγή κατρακύλησε κατά 87% σε σχέση µε πέρυσι και το µερίδιό της συρρικνώθηκε στο 3,46%. Αντίθετα, το φυσικό αέριο, σε σχέση µε τον Μάιο του 2019, ανέβηκε κατά 29% και οι ΑΠΕ 30%. Οι υδροηλεκτρικοί σταθµοί κατέλαβαν το 7,9%.

  Η παραγωγή µονάδων φυσικού αερίου κάλυψε το 38,5% του φορτίου, η παραγωγή των ΑΠΕ το 29,62%, η έγχυση ενέργειας από εισαγωγές το 23,14%, η υδροηλεκτρική παραγωγή το 6,07% και η παραγωγή των λιγνιτικών µονάδων το 2,66%.

  Σε ό,τι αφορά την παραγωγή των ΑΠΕ, η ανάλυση ανά τεχνολογία διαµορφώνεται ως εξής: αιολικά 49,82%, φωτοβολταϊκά 40%, ΜΥΗΣ 4,68%, βιοµάζα-βιοαέριο 3,68% και ΣΗΘΥΑ 1,81%.

  Νέες µονάδες φυσικού αερίου

  Η προαναφερόµενη εικόνα, και ιδίως η µεγάλη πτώση της λιγνιτικής παραγωγής, καταδεικνύει και τη σηµασία που θα παίξουν στην εγχώρια αγορά οι νέες επενδύσεις που δροµολογούν οι µεγάλοι καθετοποιηµένοι όµιλοι σε σταθµούς ηλεκτρισµού µε καύσιµο το φυσικό αέριο. 

  Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κατασκευή από τη Mytilineos της νέας υπερσύγχρονης µονάδας φυσικού αερίου 826 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Θα είναι σε θέση να λειτουργήσει στο τελευταίο τρίµηνο του 2021. Στο προσεχές διάστηµα αναµένονται και οι επενδυτικές αποφάσεις της ΓΕΚ Τέρνα για τη µονάδα ισχύος 660 MW στη ΒΙΠΕ Κοµοτηνής, όπως και της Elpedison (826 ΜW) στη Θεσσαλονίκη. Σε αντίστοιχη απόφαση οδηγείται και ο όµιλος Κοπελούζου, µε µονάδα φυσικού αερίου ισχύος 660 MW στην Αλεξανδρούπολη.

  Οι επενδυτές βλέπουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται µπροστά τους λόγω του κλεισίµατος των λιγνιτικών σταθµών µέχρι το 2023, αλλά κυρίως και το γεγονός ότι µε το target model θα είναι σε θέση να πωλούν την ενέργειά τους και στα γειτονικά κράτη. 

  Η προµήθεια ρεύµατος 

  Η τράπουλα ανακατεύεται, όµως, και στην προµήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. 

  Τα στοιχεία του Ελληνικού Χρηµατιστηρίου Ενέργειας για τον Μάιο δείχνουν το µερίδιο της ΔΕΗ να υποχωρεί κι άλλο. 

  Πιο συγκεκριµένα, ο κυρίαρχος "παίκτης" βρίσκεται στο 66,27%, από 67,25% τον περασµένο Απρίλιο, ενώ οι ανεξάρτητοι προµηθευτές αυξάνουν τα ποσοστά τους. Μήνα µε τον µήνα οι ιδιώτες προµηθευτές, και πιο συγκεκριµένα οι µεγαλύτεροι, κερδίζουν µερίδια, σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας. 

  Ειδικότερα, η Mytilineos (Protergia) σηµείωσε θεαµατική άνοδο, φτάνοντας στο 7,31%, έναντι 6,84% τον προηγούµενο µήνα. Ανάλογη ανοδική τάση χαρακτηρίζει τα µερίδια των Ήρων, NRG, Watt & Volt και Volterra, ενώ µείωση γνώρισε το µερίδιο της Elpedison, υποχωρώντας στο 4,97%, από 5,06%. Να σηµειωθεί ότι η Elpedison κατείχε το ίδιο µερίδιο και τον Μάρτιο.

  Η µέση τάση

  Σε πεδίο µάχης, όµως, έχει µετατραπεί η µέση τάση, όπου ο ανταγωνισµός ανάµεσα στους προµηθευτές είναι οξύς. 

  Οι "παίκτες" τούς πρώτους πέντε µήνες της χρονιάς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα διεκδίκησης πελατολογίου και είναι ενδεικτικό ότι πια οι ανεξάρτητοι προµηθευτές έχουν συγκεντρωτικά υψηλότερο µερίδιο συµµετοχής σε σχέση µε τη δηµόσια επιχείρηση. 

  Πιο συγκεκριµένα, το µερίδιο της ΔΕΗ περιορίζεται στο 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% διαµοιράζεται ανάµεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, οι οποίοι έχουν αυξήσει σηµαντικά τα ποσοστά τους, τόσο συνολικά όσο και από τον Ιανουάριο µέχρι σήµερα.

  Η µέση τάση είναι τελικά η αγορά όπου έχει µεταφερθεί ο σκληρός ανταγωνισµός ο οποίος προκαλείται από τη θεαµατική µείωση του κόστους του ρεύµατος στη χονδρεµπορική αγορά και, συνεπώς, τα αυξηµένα περιθώρια που έχουν οι προµηθευτές.

  Παρά τα ειδικά εκπτωτικά πακέτα προς τους οικιακούς και επαγγελµατικούς καταναλωτές από την έναρξη της υγειονοµικής κρίσης –που συνεχίζονται µέχρι και σήµερα–, ο ανταγωνισµός σε αυτές τις κατηγορίες δεν έχει "φουντώσει". Για την ακρίβεια, η ΔΕΗ χάνει µερίδια αλλά µε αργούς ρυθµούς, καθώς τα νοικοκυριά µε δυσκολία εγκαταλείπουν τη δηµόσια εταιρεία. 

  Αντιθέτως, στη µέση τάση φαίνεται ότι έχει αναπτυχθεί πλέον έντονος ανταγωνισµός και οι εταιρείες "χτυπάνε" τις τιµές που προσφέρουν στους παλιούς και υποψήφιους πελάτες.

  Η εικόνα, σύµφωνα µε τα διαθέσιµα στοιχεία του Χρηµατιστηρίου Ενέργειας, είναι αποκαλυπτική αν εξετάσει κανείς τα µερίδια των κυριότερων προµηθευτών στη µέση τάση κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου. 

  pin

  Πτώση ζήτησης και τιµών

  Ο Μάιος ήταν ο µήνας ο οποίος επισκιάστηκε από το lockdown της οικονοµίας και οι παραγωγοί και προµηθευτές ηλεκτρικού ρεύµατος είδαν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας να υποχωρεί κατά 9% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα. 

  Η πτώση αυτή επηρέασε τους παραγωγούς ρεύµατος, αφού η µέση Οριακή Τιµή Συστήµατος βρέθηκε στα 34,27 ευρώ ανά MWh, όταν πέρυσι τον ίδιο µήνα ήταν στα 65,91 ευρώ. Δηλαδή βούτηξε κατά 31,64 ευρώ ανά MWh. Βέβαια, σε σχέση µε τον Απρίλιο, ήταν υψηλότερη κατά 5,76 ευρώ ανά MWh. 

  Η συνολική αξία της αγοράς βούλιαξε στα 120,8 εκατ. ευρώ, όταν τον Μάιο του 2019 ήταν στα 262,6 εκατ. ευρώ. 

  Από αυτή την εικόνα κερδισµένοι είναι οι προµηθευτές, οι οποίοι αγοράζουν φθηνότερα την ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να σχεδιάζουν και να προγραµµατίζουν ανταγωνιστικά πακέτα ρεύµατος προς τους καταναλωτές. 

  Τάση που αναµένεται να τη δούµε τις προσεχείς εβδοµάδες. 

  Η µάχη για τη ΔΕΠΑ

  Η αγορά ρεύµατος, όµως, δεν είναι το µόνο πεδίο όπου οι µεγάλοι παίκτες διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

  Το επόµενο πεδίο είναι το φυσικό αέριο, και συγκεκριµένα η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εµπορίας. Πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει και ως τη "µητέρα των µαχών".

  Κι αυτό καθώς πρόκειται για το τελευταίο κρατικό µονοπώλιο, µε assets που όποιος τα αποκτήσει θα του δώσουν την πρωτιά στην αγορά του φυσικού αερίου.
  Επίσης για πρώτη φορά οι έξι µεγάλοι ενεργειακοί παίκτες θα κονταροχτυπηθούν για τη διεκδίκηση δηµόσιας επιχείρησης. Η Mytilineos, η ΓΕΚ Τέρνα, η κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και Edison (ήδη δραστηριοποιούνται µέσω της Elpedison στην αγορά ηλεκτρισµού και φυσικού αερίου), το σχήµα Motor Oil - ΔΕΗ και ο όµιλος Κοπελούζου, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισµού του ΤΑΙΠΕΔ, έχουν κάθε λόγο να διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εµπορίας.

  ΔΕΠΑ

  Εκτός της Mytilineos, η οποία ήδη έχει ηγετικό µερίδιο 45% στις εισαγωγές αερίου, έναντι 30% της ΔΕΠΑ (στοιχεία Μαρτίου), και 49% στο LNG, οι υπόλοιποι ελληνικοί ενεργειακοί όµιλοι αποσκοπούν στους τζίρους της χονδρεµπορίας της δηµόσιας επιχείρησης. Η επόµενη δεκαετία είναι του φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι το κυρίαρχο καύσιµο στη µετάβαση προς τις καθαρότερες µορφές ενέργειας.

  Επίσης οι Έλληνες "παίκτες" θέλουν να δυναµώσουν και τις θέσεις τους στη λιανική αγορά φυσικού αερίου. Το χαρτοφυλάκιο των 350.000 καταναλωτών της "Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας", θυγατρικής της ΔΕΠΑ Εµπορίας, θα στείλει τον νέο ιδιοκτήτη στην κορυφή της σχετικής αγοράς.

  Η ΔΕΠΑ Εµπορίας, µε πωλήσεις της τάξης των 950 εκατ. ευρώ, συγκεντρώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ασχέτως µε το αν στελέχη των διεκδικητών κρατούν τον πήχη χαµηλά.

  Η απολιγνιτοποίηση θα δώσει µεγάλο χώρο στην ηλεκτροπαραγωγή µε καύσιµο το φυσικό αέριο, ενώ οι νέοι αγωγοί TAP και IGB, το FSRU Αλεξανδρούπολης και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Ν. Καβάλας θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές µε ανταγωνιστικό κόστος καύσιµο. Αξίζει, δε, να σηµειωθεί ότι στη ΔΕΠΑ Εµπορίας έχουν µεταφερθεί τα δικαιώµατα στον IGB αλλά και το µερίδιο στο FSRU, οπότε ο νέος ιδιοκτήτης θα έχει απευθείας πρόσβαση στις νέες προµήθειες. Επιπλέον, οι συµβάσεις της ΔΕΠΑ µε την Gazprom και τη Sonatrach αποτελούν ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

  Πέρα, όµως, από τους Έλληνες παίκτες που θα δώσουν τη µητέρα... των µαχών, αντίστοιχες θέσεις παίρνουν και οι δύο ξένοι διεκδικητές που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισµού του ΤΑΙΠΕΔ. Η Shell, η οποία είχε πριν από τη διάσπαση της ΔΕΠΑ τα µειοψηφικά πακέτα µετοχών και το µάνατζµεντ στις θυγατρικές της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής και γνωρίζει πολύ καλά τα δυνατά και αδύνατα σηµεία της δηµόσιας επιχείρησης αερίου.

  Η δεύτερη ξένη εταιρεία είναι η MET Group, µε έδρα την Ελβετία και ισχυρή παρουσία σε αγορές λιανικής της Ευρώπης, και συγκεκριµένα στην Ιταλία, την Κροατία, τη Ρουµανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ισπανία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ