Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 13:07

  ΔΕΗ: Δυναµικό turnaround µε κέρδη και "πράσινη" ανάπτυξη

  ΔΕΗ: Δυναµικό turnaround µε κέρδη και "πράσινη" ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο µετασχηµατισµός του µοντέλου παραγωγής και λειτουργίας της ΔΕΗ

  Τροχιά κερδοφορίας έχει πάρει πια η ΔΕΗ, ενώ ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο µετασχηµατισµός του µοντέλου παραγωγής και λειτουργίας της, ακολουθώντας τις επιταγές του Green Deal και της ψηφιοποίησης.

  Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση πέτυχε αφενός να φρενάρει την κατολίσθηση της µεγαλύτερης δηµόσιας επιχείρησης προς την οικονοµική καταστροφή, αφετέρου να παρουσιάσει στο πρώτο τρίµηνο του έτους επαναλαµβανόµενα EBITDA 182 εκατ. ευρώ, από ζηµίες 66,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστηµα.

  Το πακέτο των µέτρων που εφάρµοσε από τον περασµένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε το τιµόνι, καθώς και η προσήλωση στους στόχους του επιχειρησιακού σχεδίου –κόντρα στο αρνητικό περιβάλλον που έχει δηµιουργήσει η κρίση της πανδηµίας– χτίζουν τις βάσεις για µια υγιή και βιώσιµη οικονοµικά εταιρεία και πρωταγωνίστρια στην εποχή της ενεργειακής µετάβασης. Και ήδη για φέτος ο στόχος που έχει θέσει η διοίκηση της εταιρείας για EBITDA στα 720 εκατ. ευρώ θα είναι επιτεύξιµος.

  Τρεις είναι οι κύριοι πυλώνες στρατηγικής της ΔΕΗ:

  01. Η εφαρµογή του προγράµµατος απολιγνιτοποίησης µε το κλείσιµο της συντριπτικής πλειονότητας των λιγνιτικών σταθµών έως το 2023, µε ταυτόχρονη επένδυση στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας.
  02. Ο εκσυγχρονισµός της εµπορίας µε επίκεντρο τον πελάτη και η διάθεση προς αυτόν νέων ευέλικτων υπηρεσιών.
  03. Η ψηφιοποίηση του επιχειρηµατικού µοντέλου σε όλα τα επίπεδα της παραγωγής και διανοµής ηλεκτρισµού.

  Επενδύσεις σε ΑΠΕ

  Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων, ήδη από φέτος αναµένεται να σταµατήσει η λειτουργία του ΑΗΣ Αµυνταίου, ενώ η Εταιρεία έχει περιορίσει δραστικά την παραγωγή τους. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, τον Απρίλιο µειώθηκε κατά 62,7% σε σχέση µε τον αντίστοιχο περσινό µήνα, µε αποτέλεσµα να περικόψει σηµαντικές δαπάνες για αγορές δικαιωµάτων CO2. Ταυτόχρονα προχώρησε και στο πρώτο πρόγραµµα εθελουσίας 900 εργαζοµένων στις λιγνιτικές µονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, µε την απόσβεση του κόστους να ολοκληρώνεται σε διάστηµα έξι µηνών.

  Παράλληλα, η ΔΕΗ τρέχει το επενδυτικό της πρόγραµµα σε ΑΠΕ, κατασκευάζοντας έργα ισχύος 100 MW, τα οποία θα προστεθούν στα 160 MW που ήδη λειτουργούν. Πολύ σύντοµα ξεκινά έργα για επιπλέον ισχύ 280 MW και σε φάση ωρίµανσης βρίσκονται έργα 120 MW. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο και CEO, Γιώργο Στάσση, η Εταιρεία σε 12 έως 18 µήνες θα έχει σε λειτουργία 650 MW, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει κι ένα pipeline έργων 6 GW.

  Ο πρόεδρος και CEO της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

  Ευέλικτες υπηρεσίες

  Ο δεύτερος πυλώνας στρατηγικής της Εταιρείας, που είναι ο εκσυγχρονισµός της εµπορίας, έτρεξε θεαµατικά γρήγορα στην περίοδο του lockdown. Η ΔΕΗ ενίσχυσε το αναβαθµισµένο τηλεφωνικό κέντρο 11770, παρείχε την υπηρεσία e-bill µε την ηλεκτρονική έκδοση και αποστολή των λογαριασµών ρεύµατος, έδωσε τη δυνατότητα σύναψης συµβάσεων προµήθειας ρεύµατος µέσα από την υπηρεσία "e-contract", ενώ παράλληλα έθεσε σε πιλοτική εφαρµογή και το διευρυµένο και συνεχές ωράριο λειτουργίας (7.30-20.00) σε τρία καταστήµατα: Αριστείδου, Οµόνοια και Τσιµισκή (Θεσσαλονίκη). Στα συγκεκριµένα καταστήµατα, οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα πλέον να κλείνουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους και να εξυπηρετούνται στον χρόνο που επιθυµούν χωρίς αναµονή.

  Ηλεκτροκίνηση και ψηφιοποίηση

  Η ΔΕΗ µπαίνει πια δυναµικά και στην ηλεκτροκίνηση. Ανακοίνωσε τη σύναψη συµφωνιών συνεργασίας µε την αλυσίδα σούπερ-µάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, την εταιρεία Beat και τη Fraport Greece (περιφερειακά αεροδρόµια). Στόχος της είναι η εγκατάσταση σε δύο µε τρία χρόνια 1.000 φορτιστών και µεσοπρόθεσµα 10.000 φορτιστών ηλεκτρικών Ι.Χ.

  Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ψηφιοποίηση της εταιρείας. Ήδη στην εµπορία, όπως προαναφέρθηκε, τρέχουν οι σχετικές διαδικασίες µε την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Παράλληλα, η ΔΕΗ προχωρά και σε αντίστοιχο επενδυτικό πρόγραµµα στο δίκτυο διανοµής για την εγκατάσταση έξυπνων µετρητών κατανάλωσης, συστηµάτων GIS και αυτόµατων κέντρων ελέγχου.

  Συνολικά η ΔΕΗ εξελίσσεται σε µια ευέλικτη και µε υψηλές οικονοµικές επιδόσεις εταιρεία, έτοιµη να παίξει κυρίαρχο ρόλο στη νέα εποχή των καθαρών µορφών ενέργειας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ