Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 13:07

  Η ΔΕΠΑ Εµπορίας κερδίζει το στοίχηµα της ανάπτυξης

  Η ΔΕΠΑ Εµπορίας κερδίζει το στοίχηµα της ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ετοιμη να πρωταγωνιστήσει στα ενεργειακά πράγματα της Ελλάδας η ΔΕΠΑ. 

  ΛΕΖΑΝΤΑ: Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύµβουλος της ΔΕΠΑ.

  Μια νέα εποχή ξεκινά για τη ΔΕΠΑ µετά τον µετασχηµατισµό του Οµίλου σε τρεις διακριτές εταιρείες − ΔΕΠΑ Υποδοµών, ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και ΔΕΠΑ Εµπορίας. Η τελευταία, µάλιστα, διατηρεί το σύνολο των δραστηριοτήτων προµήθειας και εµπορίας φυσικού αερίου, στις οποίες περιλαµβάνονται:

  Η συµµετοχή στην ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.
  Η εισαγωγή φυσικού αερίου στη χώρα (είτε µέσω αγωγών είτε ΥΦΑ) µέσω των µακροπρόθεσµων συµβάσεων προµήθειας της ΔΕΠΑ Α.Ε., είτε από οποιαδήποτε άλλη πηγή.
  Η προµήθεια φυσικού αερίου µέσω ή εκτός Συστηµάτων Μεταφοράς Φυσικού Αερίου ή Δικτύων Διανοµής Φυσικού Αερίου.
  Η εισαγωγή, προµήθεια και εµπορία ηλεκτρικής ενέργειας.
  Ο ανεφοδιασµός οχηµάτων µε συµπιεσµένο φυσικό αέριο (CNG) µέσω ιδιόκτητων πρατηρίων ή µέσω συνεργαζόµενων δικτύων πρατηρίων, συµπεριλαµβανοµένων όλων των σχετικών συµβάσεων, και η χρήση του εµπορικού σήµατος "FISIKON".
  Η προµήθεια τελικών πελατών, µη συνδεδεµένων σε Δίκτυο Διανοµής Φυσικού Αερίου ή στο Εθνικό Σύστηµα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) ή σε Ανεξάρτητο Σύστηµα Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ), µε συµπιεσµένο φυσικό αέριο (CNG) ή ΥΦΑ (LNG), µεταξύ άλλων και για χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίµου σε κινητήρες µέσων θαλάσσιας και χερσαίας µεταφοράς.
  Η προµήθεια αποµακρυσµένων Δικτύων Διανοµής Φυσικού Αερίου, καθώς και των συνδεδεµένων σε αυτά πελατών.
  Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα σχετίζεται µε την προµήθεια φυσικού αερίου,  συµπεριλαµβανοµένων των δικαιωµάτων και υποχρεώσεων της ΔΕΠΑ Α.Ε. σε διεθνή έργα, όπως δεσµεύσεις ποσοτήτων στον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας- Βουλγαρίας (IGB) ή στο πλωτό τερµατικό αεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.
  Τα δικαιώµατα και υποχρεώσεις που απορρέουν από µνηµόνια συνεργασίας ή συµφωνίες αναφορικά µε τη συµµετοχή της ΔΕΠΑ Α.Ε. στην εταιρεία που έχει ως σκοπό την κατασκευή, ανάπτυξη και διαχείριση του νέου πλωτού τερµατικού αεριοποίησης υγροποιηµένου φυσικού αερίου (Floating Storage Regasification Unit - FSRU) στην Αλεξανδρούπολη.

  Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η ΔΕΠΑ Εµπορίας είναι έτοιµη να πρωταγωνιστήσει στα ενεργειακά πράγµατα της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά την προµήθεια και εµπορία του φυσικού αερίου. Αυτό, άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από µια σειρά στρατηγικές κινήσεις στις οποίες προχωρά η εταιρεία το τελευταίο διάστηµα, µε στόχο να διαφοροποιήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της, αλλά και να κατοχυρώσει τη θέση της στην ελληνική αγορά ενέργειας, εν µέσω αυξανόµενου ανταγωνισµού.

  Συγκεκριµένα, η ΔΕΠΑ Εµπορίας επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους τοµείς µε πολύ µεγάλη οικονοµική και κοινωνική αξία. Με στοχευµένες επενδύσεις και την αξιοποίηση έξυπνων τεχνολογιών αιχµής, όπως το small scale LNG (µικρής κλίµακας Υγροποιηµένο Φυσικό Αέριο) και το CNG (Πεπιεσµένο Φυσικό Αέριο), η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα να επεκταθεί σταδιακά η χρήση του φυσικού αερίου σε όλη την Ελλάδα, ακόµα και στις πιο αποµακρυσµένες περιοχές.

  Παράλληλα, η εταιρεία µεριµνά για την εξάπλωση της αεριοκίνησης σε κάθε γωνιά της χώρας, αναπτύσσοντας µεθοδικά ένα εκτεταµένο δίκτυο πρατηρίων πεπιεσµένου φυσικού αερίου (FISIKON). Το φυσικό αέριο –ένα ιδιαίτερα οικονοµικό και συνάµα πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιµο− έχει µπει για τα καλά στη ζωή των οδηγών (επαγγελµατιών και µη), καθώς όλο και περισσότεροι το επιλέγουν για να κινήσουν τα αυτοκίνητά τους. 

  Ενώ, ως συντονιστής του µεγάλου ευρωπαϊκού προγράµµατος Poseidon Med II, η ΔΕΠΑ Εµπορίας εισάγει τη ναυτιλία της Ανατολικής Μεσογείου και τα µεγάλα λιµάνια της περιοχής (Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Ηγουµενίτσα, Λεµεσός, Βενετία) στην εποχή του υγροποιηµένου φυσικού αερίου. Για τον σκοπό αυτό, προχωρά στην κατασκευή ενός νέου καινοτόµου πλοίου ανεφοδιασµού µε LNG και στην απόκτηση δύο βυτιοφόρων φορτηγών µεταφοράς και ανεφοδιασµού µε LNG που θα εξυπηρετούν το λιµάνι του Πειραιά.

  Ακόµα, η ΔΕΠΑ συµµετέχει µε 20% στην GASTRADE, την κοινοπραξία που υλοποιεί τον νέο Τερµατικό Σταθµό LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Ο σταθµός αναµένεται να συµβάλει καταλυτικά στη διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προµήθειας, αλλά και στην ασφάλεια ανεφοδιασµού των Βαλκανίων, µετατρέποντας τη Βόρεια Ελλάδα σε ενεργειακό hub της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

  Ταυτόχρονα, µέσα από την επιτυχή επαναδιαπραγµάτευση των µακροχρόνιων συµβάσεων προµήθειας που έχει συνάψει µε ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού, η εταιρεία κατάφερε να µειώσει σηµαντικά το κόστος του φυσικού αερίου αγωγού για τη χώρα µας και να επιστρέψει δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ στους πελάτες της, ενισχύοντας τη ρευστότητα της ελληνικής οικονοµίας µέσα στη δύσκολη συγκυρία της πανδηµίας. 

  Επιπλέον, και µε το βλέµµα στραµµένο στο µέλλον και την "καθαρή" ενέργεια, η ΔΕΠΑ δροµολογεί από σήµερα την είσοδό της στις ΑΠΕ, αλλά και σε αξιόπιστες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως το υδρογόνο και το βιοµεθάνιο –δύο καύσιµα µε ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωµα−, προετοιµάζοντας κατάλληλα τα δίκτυά της για την υποδοχή τους.

  Σε µια εποχή, λοιπόν, που το φυσικό αέριο αναδεικνύεται στο καύσιµο-"κλειδί" για την ενεργειακή µετάβαση και την επίτευξη των στόχων της χώρας για τη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου, η ΔΕΠΑ Εµπορίας εργάζεται συστηµατικά ώστε να φτάσει το οικολογικό αυτό καύσιµο σε κάθε γωνιά της χώρας και σε κάθε σπίτι και επιχείρηση, µε ασφάλεια και οικονοµία, συµβάλλοντας, έτσι, στην προστασία του περιβάλλοντος, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονοµίας, αλλά και στην καταπολέµηση της ενεργειακής φτώχειας. 

  Κατόπιν αυτών, δεν είναι τυχαίο ότι η εξελισσόµενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κορυφαίων ενεργειακών οµίλων του εξωτερικού και του εσωτερικού και, όταν ολοκληρωθεί, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει άρδην τους συσχετισµούς στο ελληνικό ενεργειακό τοπίο, φέρνοντας νέες µεγάλες επενδύσεις και αύξηση του ανταγωνισµού, προς όφελος των καταναλωτών και της χώρας.

  Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύµβουλος της ΔΕΠΑ

  Αναλύοντας τους στόχους της νέας εταιρείας, ο Διευθύνων Σύµβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, επεσήµανε:

  "Η ΔΕΠΑ Εµπορίας αναλαµβάνει όλες τις δραστηριότητες προµήθειας και εµπορίας φυσικού αερίου του Οµίλου ΔΕΠΑ. Στόχος µας είναι η νέα εταιρεία να εδραιώσει τη θέση της ως ηγέτιδας δύναµης στην ενεργειακή αγορά της Ελλάδας και για αυτόν τον σκοπό υλοποιούµε ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα ανάπτυξης που στοχεύει να καταστήσει προσιτό το φυσικό αέριο σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας. 

  Τους τελευταίους µήνες η ΔΕΠΑ Εµπορίας διαφοροποιεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της και επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέους, πετυχαίνοντας, παράλληλα, σηµαντικές µειώσεις κόστους για τους πελάτες της. Επιπλέον, διευρύνοντας συνεχώς τις χρήσεις και την προσφορά του φυσικού αερίου, η εταιρεία είναι παραπάνω από έτοιµη να καλύψει το κενό στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα δηµιουργήσει η δροµολογηµένη απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων, καθώς και να συνεισφέρει στην προσπάθεια της Ελλάδας να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους που θέτουν το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίµα και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συµφωνία, για τη µείωση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου. 

  Κρίσιµη, επίσης, είναι η συµβολή της εταιρείας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας, µέσα από τις µακροχρόνιες συµβάσεις προµήθειας που συνάπτει µε ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραµατίζει στη διαφοροποίηση των πηγών ανεφοδιασµού της χώρας. 

  Αυτοί είναι και οι λόγοι που µεγάλες ενεργειακές εταιρείες του εσωτερικού και του εξωτερικού διεκδικούν την εταιρεία, στο πλαίσιο της εξελισσόµενης αποκρατικοποίησης, αφού είναι βέβαιο ότι η απόκτησή της συνεπάγεται και την κατάκτηση της ηγετικής θέσης στην αγορά ενέργειας, όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ