Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιουλ-2020 16:50

  Σπύρος Ρόζης: Η αιολική βιοµηχανία µοχλός ανάπτυξης τη µετά COVID-19 εποχή

  Ρόζης: Η αιολική βιομηχανία μοχλός ανάπτυξης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συνέντευξη στον Χάρη Φλουδόπουλο 

  Σηµαντική αναµένεται να είναι η ανάπτυξη της αιολικής αγοράς παρά την κρίση του κορονοϊού, εκτιµά ο Διευθύνων Σύµβουλος Ελλάδας-Κύπρου της Siemens Gamesa, Σπύρος Ρόζης. Ο κ. Ρόζης παρουσιάζει τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς στον κλάδο των ανεµογεννητριών και υπογραµµίζει ότι στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει την παρουσία της στην ελληνική αγορά.

  - Ως µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής ανεµογεννητριών στον κόσµο, ποιες είναι οι εκτιµήσεις σας για την πορεία ανάπτυξης της αγοράς διεθνώς; Ποιες περιοχές περιµένετε να πρωταγωνιστήσουν και ποιοι κλάδοι θα εµφανίσουν τη µεγαλύτερη ανάπτυξη;

  Οι προοπτικές για την αιολική βιοµηχανία παραµένουν θετικές, παρά την κρίση που προκλήθηκε από τον κορονοϊό. Σύµφωνα µε εκτιµήσεις, πάνω από 355 GW νέας ισχύος θα προστεθούν µέχρι το 2024 ή, αλλιώς, 71 GW ετησίως. Ο τοµέας της αιολικής ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους µοχλούς για να ξεπεραστεί η κρίση, ειδικά στην Ευρώπη. Ο κλάδος της παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών ανεµογεννητριών υποστηρίζει πάνω από 260.000 ποιοτικές, υψηλής εξειδίκευσης, θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

  Ανάπτυξη αναµένεται σε όλους τους επιµέρους τοµείς της αιολικής βιοµηχανίας, ενώ θετικές εξελίξεις αναµένονται στις υβριδικές τεχνολογίες, αλλά και στο πράσινο υδρογόνο. Ως προς τη γεωγραφική κατανοµή της ανάπτυξης, στα χερσαία αιολικά οι αναδυόµενες αγορές αναµένεται να είναι το Βιετνάµ, η Ταϊλάνδη, η Χιλή και η Κολοµβία, ενώ στην Αφρική η Νότιος Αφρική, η Αιθιοπία, η Κένυα, το Μαρόκο και η Αίγυπτος. Στον κλάδο των υπεράκτιων αιολικών σηµαντική ανάπτυξη αναµένεται στις Ηνωµένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ιαπωνία.

  - Πώς επηρεάστηκε ο κλάδος της αιολικής βιοµηχανίας από την πανδηµία της COVID-19; Ανησυχείτε για το ενδεχόµενο επιβράδυνσης της ανάπτυξης της βιοµηχανίας το επόµενο διάστηµα;

  Η βιοµηχανία επηρεάστηκε µερικώς από κάποια προβλήµατα στην αλυσίδα προµήθειας, ωστόσο εργαζόµαστε συνεχώς για τη βελτίωση της λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Επίσης, το γεγονός ότι έχουµε µια εφοδιαστική αλυσίδα καλά εδραιωµένη και µε θετικό ιστορικό λειτουργίας αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα για να ξεπεράσουµε τα προβλήµατα από την COVID-19. Σε κάποιες χώρες έχουν επηρεαστεί τα εργοστάσια παραγωγής, ωστόσο οι µονάδες που έκλεισαν προσωρινά ήταν περιορισµένες.

  Σε ό,τι αφορά τη Siemens Gamesa, καταφέραµε να διατηρήσουµε σταθερή τη δραστηριότητα των πωλήσεων, υπογράφοντας νέα συµβόλαια για χερσαίες ανεµογεννήτριες 6 MW σε Σουηδία και Βραζιλία. Επίσης, στον τοµέα των υπεράκτιων µόλις υπογράψαµε νέες συµφωνίες για την εγκατάσταση των νέων ανεµογεννητριών που πρόσφατα λανσάραµε και είναι οι µεγαλύτερες στην αγορά, µε ισχύ έως 15 MW.

  - Ποιες είναι οι νέες τάσεις για τον εξοπλισµό των χερσαίων αιολικών πάρκων; Ποια είναι τα νέα προϊόντα που λανσάρατε και σε ποιες αγορές απευθύνονται; Ποια προϊόντα εκτιµάτε ότι ταιριάζουν καλύτερα στο προφίλ της ελληνικής αγοράς;

  Η τάση διεθνώς είναι για υψηλότερης ισχύος µηχανές και ρότορες, για τις µηχανές µεταξύ 4 και 6 MW και για τους ρότορες στα 140 µέτρα. Αυτό είναι το "κλειδί" για να συνεχιστεί περαιτέρω η µείωση του κόστους της αιολικής ενέργειας. Αυτόν τον δρόµο ακολουθούµε και εµείς µε τις µηχανές 4.Χ και 5.Χ. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο µοντέλο µας, το 5.Χ, είναι το πιο ισχυρό στην αγορά και διαθέτει τον µεγαλύτερο ρότορα. Προσαρµόζεται εύκολα στις συνθήκες και µπορεί να δουλέψει µε χαµηλό, µεσαίο, αλλά και υψηλό αιολικό δυναµικό. 

  Και οι δύο ανεµογεννήτριες λειτουργούν καλά σε όλες τις αγορές, καθώς έχουν σχεδιαστεί ως παγκόσµια προϊόντα. Αυτό ισχύει και για την ελληνική αγορά, όπου έχουµε ήδη το πρώτο project που χρησιµοποιεί την ανεµογεννήτρια 4.Χ και βρίσκεται στη φάση της κατασκευής. Και τα δύο προϊόντα µάς κάνουν πολύ ανταγωνιστικούς στην ελληνική αγορά και πιστεύουµε ότι θα µας δώσουν την ευκαιρία να ενισχύσουµε σηµαντικά την παρουσία µας.

  - Οι στόχοι του νέου ελληνικού ΕΣΕΚ έχουν χαρακτηριστεί ως φιλόδοξοι και προβλέπουν για την επόµενη δεκαετία σηµαντικές επενδύσεις. Ποιες είναι οι δικές σας προσδοκίες για την ελληνική αγορά; Ποιος είναι ο στόχος σας;

  Το ΕΣΕΚ περιλαµβάνει φιλόδοξους και σηµαντικούς στόχους για το 2030, όπως η µείωση των εκποµπών αερίων θερµοκηπίου κατά 42% και η πλήρης αποανθρακοποίηση του συστήµατος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση πραγµατοποιεί τα αναγκαία βήµατα µέτρα για την επίτευξη αυτών των στόχων.

  Ως Siemens Gamesa, έχουµε αυτήν τη στιγµή µερίδιο αγοράς κοντά στο 20%, που αντιστοιχεί σε συνολική ισχύ 700 MW. Είµαστε βέβαιοι ότι τα επόµενα χρόνια το µερίδιό µας θα αυξηθεί, καθώς τα νέα µοντέλα θα µας βοηθήσουν να έχουµε επιτυχία στις επόµενες δηµοπρασίες ισχύος. Έχουµε ήδη υπογράψει το πρώτο συµβόλαιο για έργο που θα είναι εξοπλισµένο µε τη νέα ανεµογεννήτρια SG 5.0-145, για συνολικά 33 MW. Είµαι βέβαιος ότι αυτό είναι το πρώτο συµβόλαιο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν το επόµενο διάστηµα.

  - Η ενεργειακή µετάβαση δίνει νέα ώθηση και σε νέες τεχνολογίες, όπως τα υβριδικά πάρκα. Ποια είναι η δική σας εµπειρία από υβριδικά έργα και ποια είναι η δική σας πρόταση για την ελληνική αγορά;

  Είµαστε πρωτοπόροι στις υβριδικές τεχνολογίες. Το πρώτο υβριδικό έργο εγκαταστάθηκε το 2007 στα νησιά Γκαλαπάγκος. Τώρα αναπτύσσουµε στο νησί Mindoro, στις Φιλιππίνες, µια νέα υβριδική µονάδα, η οποία θα συνδυάζει αιολικό πάρκο µε µια εγκατάσταση αποθήκευσης και θα µειώσει ουσιαστικά την εξάρτηση του νησιού από το ντίζελ και, συνακόλουθα, θα µειώσει και τις εκποµπές ρύπων. Επίσης είµαστε πρωτοπόροι και στην ελληνική αγορά, καθώς θα υλοποιήσουµε την πρώτη εγκατάσταση υβριδικού αιολικού πάρκου µεγέθους MW σε ελληνικό νησί χρησιµοποιώντας ανεµογεννήτριες και µπαταρίες για αποθήκευση. Το έργο θα εγκατασταθεί αµέσως µόλις εγκριθεί το νοµικό πλαίσιο για το καθεστώς στήριξης των υβριδικών έργων.

  - Η αποθήκευση ενέργειας είναι µια από τις κύριες προκλήσεις των ΑΠΕ. Συµµετέχετε σε κάποιο project που δίνει απάντηση στην πρόκληση της αποθήκευσης;

  Έχουµε αναπτύξει ένα σύστηµα αποθήκευσης ενέργειας, το οποίο πιστεύω ότι θα έχει µεγάλη επιτυχία τα επόµενα χρόνια. Είναι το σύστηµα αποθήκευσης ηλεκτρικής θερµικής ενέργειας ETES. Το πειραµατικό σύστηµα ETES περιλαµβάνει ως µέσο αποθήκευσης ένα ηφαιστειακό πέτρωµα. Τροφοδοτείται µε ηλεκτρική ενέργεια που µετατρέπεται σε θερµό αέρα ο οποίος µε τη σειρά του θερµαίνει το πέτρωµα στους 750ºC. Η πειραµατική µονάδα µπορεί να ηλεκτροδοτήσει περίπου 6.000 νοικοκυριά την ηµέρα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να µπορεί στο κοντινό µέλλον να αποθηκεύσει πολλές γιγαβατώρες ενέργειας.

  Ωστόσο, η δυναµική του συστήµατος ETES υπερβαίνει τα αυτόνοµα συστήµατα ενεργειακής αποθήκευσης. Αποτελεί, επίσης, µια πολύ καλή λύση για τη µετατροπή µονάδων ηλεκτροπαραγωγής, από ορυκτά καύσιµα, σε συστήµατα αποθήκευσης χωρίς καθόλου εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα, ούτως ώστε οι υπάρχουσες υποδοµές να αποκτήσουν νέα χρήση, διατηρώντας τις θέσεις απασχόλησης. Αυτή η λύση θα µπορούσε να αποτελέσει µια καλή επιλογή και για τα ελληνικά λιγνιτικά εργοστάσια που θα πρέπει να κλείσουν τα επόµενα χρόνια.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ