Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 19:29

  Η ΔΕΠΑ εγγυάται την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασµού στη χώρα

  Η ΔΕΠΑ εγγυάται την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασµού στη χώρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ιστορική πρόκληση του µετασχηµατισµού και η επόµενη ηµέρα στο νέο τοπίο της ελεύθερης αγοράς

   

  Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, στο νέο απελευθερωµένο τοπίο της εγχώριας αγοράς, βρίσκεται αντιµέτωπη µε την ιστορική πρόκληση του µετασχηµατισµού της. Κατά τα τελευταία χρόνια της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών αερίου, η Δηµόσια Επιχείρηση Αερίου απαντά στις νέες προκλήσεις µε νέες επενδύσεις και δραστηριότητες και ταυτόχρονα ενισχύοντας τον στρατηγικό της προσανατολισµό και την παρουσία της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. 

  Διεθνοποίηση

  Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η ΔΕΠΑ, για πρώτη φορά στην ιστορία της, προχώρησε στη διεθνοποίηση των εµπορικών της δραστηριοτήτων, καθώς συµµετείχε µε επιτυχία σε διαγωνισµό που προκήρυξε η βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και θα προµηθεύσει τη βουλγαρική αγορά µε 1,5 εκατ. MWh φυσικού αερίου. Μάλιστα, η ΔΕΠΑ πέτυχε να κερδίσει τον διαγωνισµό έχοντας απέναντί της εταιρείες από την Κεντρική Ευρώπη αλλά και τη Βουλγαρία. 
  Όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύµβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Δηµήτρης Τζώρτζης, στο κοµµάτι της εµπορίας και της προµήθειας στόχος είναι η σύναψη ισχυρών συµµαχιών, η υπογραφή διεθνών συµβάσεων προµήθειας αερίου, το διεθνές εµπόριο, αλλά και η αξιοποίηση εργαλείων όπως το hedging, που θα ισχυροποιήσουν την παρουσία της εταιρείας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα και θα ενισχύσουν την κερδοφορία της. Μόνο µε αυτήν τη στρατηγική η εταιρεία µπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα ανταγωνιστικό και απελευθερωµένο περιβάλλον ενέργειας. 

  Υποδοµές

  Αντίστοιχη στρατηγική ακολουθεί η ΔΕΠΑ στον σχεδιασµό της δραστηριότητας των υποδοµών, όπου κεντρική επιδίωξή της είναι να ενισχύσει τη διείσδυση του καυσίµου, τροφοδοτώντας τις περισσότερες περιοχές της χώρας µε φυσικό αέριο, ακόµα και όσες σήµερα παραµένουν εκτός δικτύου, αξιοποιώντας τεχνολογικές καινοτοµίες όπως το Remote CNG και το Small Scale LNG. Παράλληλα, η εταιρεία προωθεί την ψηφιοποίηση των δικτύων (έξυπνο δίκτυο, έξυπνοι µετρητές).

  Διεθνή έργα

  Στον τομέα των διεθνών έργων, οι µεγάλες διεθνείς υποδοµές στις οποίες συµµετέχει η ΔΕΠΑ ενισχύουν τη στρατηγική της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων και, µε την καθοριστική συµβολή της Δηµόσιας Επιχείρησης Αερίου, αναδεικνύουν τον ρόλο της χώρας ως ενεργειακού κόµβου (hub). Τέτοια έργα είναι ο αγωγός EastMed, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, του οποίου η κατασκευή ξεκινά το καλοκαίρι, το FSRU της Αλεξανδρούπολης και ο αγωγός IGI Poseidon.

  Προµήθεια

  Παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την είσοδο νέων προµηθευτών, η ΔΕΠΑ κατάφερε, διαφοροποιούµενη από τον ανταγωνισµό, ακόµα και σε δύσκολες περιόδους να µη χάσει ούτε µία KWh σε παραδόσεις προς τους πελάτες της, ενώ είναι η µόνη εταιρεία που προσφέρει ευελιξία και εγγυηµένες ποσότητες.

  Αποκρατικοποίηση 

  Στο πλαίσιο της διαδικασίας της αποκρατικοποίησης, η εταιρεία προετοιµάζεται και υλοποιεί τον σχεδιασµό για τη δηµιουργία δύο νέων εταιρειών, για την εµπορία και τις υποδοµές. Παράλληλα, λαµβάνονται τα απαραίτητα µέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιµότητας των νέων σχηµάτων, ώστε να µπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσµατικά και µε αξιοπιστία στις προκλήσεις του ενεργειακού τοµέα, και ιδίως στον κλάδο του φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΠΑ ανέθεσε την εκπόνηση του νέου στρατηγικού πλάνου στον κορυφαίο διεθνή συµβουλευτικό οίκο Bain & Company.
   
  H ΔΕΠΑ εδώ και 30 χρόνια διαδραµατίζει κρίσιµο ρόλο για την ελληνική οικονοµία και τα νοικοκυριά και θα συνεχίσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασµού αλλά και το ανταγωνιστικό κόστος για όλες τις χρήσεις φυσικού αερίου. Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ, η εταιρεία αποτελεί τον κινητήριο µοχλό για την ανάπτυξη της αγοράς αερίου στη χώρα µας.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων