Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 19:34

  Δράσεις Εξοικονόµησης Ενέργειας από την ΕΥΔΑΠ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Εταιρεία ερευνά τις δυνατότητες εγκατάστασης σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

  Η ΕΥΔΑΠ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ των ανανεώσιµων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας και µε στόχο τη βελτιστοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου της, έχει αναπτύξει εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από µικρά υδροηλεκτρικά έργα εγκατεστηµένα στα υδραγωγεία της, καθώς και εγκαταστάσεις συµπαραγωγής θερµικής και ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας το βιοαέριο που παράγεται από την επεξεργασία της ιλύος στις µονάδες επεξεργασίας αστικών λυµάτων. Επίσης, πραγµατοποιούνται δράσεις εξοικονόµησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις και στα κτίρια της Εταιρείας, µε στόχο τη µείωση της καταναλισκόµενης ενέργειας. Επιπλέον, η ΕΥΔΑΠ διερευνά τις δυνατότητες εγκατάστασης Φ/Β σταθµών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, µε το σύστηµα net metering, σε εγκαταστάσεις της Εταιρείας, µε στόχο την επίτευξη σηµαντικής ενεργειακής εξοικονόµησης. Η Εταιρεία διαθέτει ήδη άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκό σταθµό, ισχύος 1,971 ΜW, στις εγκαταστάσεις της στον Δήµο Αχαρνών.

  Υδροηλεκτρικά έργα

  Η ΕΥΔΑΠ έχει αξιοποιήσει τα εξωτερικά υδραγωγεία Ευήνου, Μόρνου, Υλίκης και Μαραθώνα, κατασκευάζοντας και θέτοντας σε λειτουργία Μικρά Υδροηλεκτρικά Έργα κατά µήκος τους. Συγκεκριµένα, το νερό των υδραγωγείων εκτρέπεται σε παράπλευρο κανάλι, όπου µε τη λειτουργία υδροστροβίλου η υδραυλική ενέργεια µετατρέπεται σε µηχανική και, κατόπιν, µέσω γεννήτριας σε ηλεκτρική. Στη συνέχεια το νερό διοχετεύεται ξανά στο κεντρικό υδραγωγείο, συνεχίζοντας τη ροή του.

  Η ΕΥΔΑΠ έχει κατασκευάσει 6 υδροηλεκτρικά κατά µήκος των υδραγωγείων της, στις θέσεις:
  • Κίρφη (760 KW)
  • Ελικώνας (650 KW)
  • Καρτάλα Κιθαιρώνα (1.200 KW)
  • Μάνδρα (630 KW)
  • Φράγµα Ευήνου (820 KW)
  • Κλειδί (590 KW)
  Έργα συµπαραγωγής ενέργειας

  Στο κέντρο επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας τα εισερχόµενα λύµατα (της τάξης των 730.000 κ.µ. ανά µέρα) όχι µόνο υφίστανται επεξεργασία, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα πηγή ενέργειας. Συγκεκριµένα, κατά τη διεργασία της χώνευσης της µικτής ιλύος παράγεται βιοαέριο που χρησιµοποιείται ως καύσιµο στις δύο µονάδες συµπαραγωγής ηλεκτρικής και θερµικής ενέργειας, µε συνολική ηλεκτρική ισχύ 11,4 ΜWe και θερµική ισχύ 17,3 ΜWth.  

  Ψυττάλεια


  Τα οφέλη από τη λειτουργία της Μονάδας Συµπαραγωγής Θερµικής και Ηλεκτρικής Ενέργειας είναι τόσο οικονοµικά, καθώς επιτυγχάνεται εξοικονόµηση λειτουργικού κόστους και πρόσοδος από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας στον ΛΑΓΗΕ, όσο και περιβαλλοντικά. Πιο συγκεκριµένα:

  Το βιοαέριο είναι ανανεώσιµη πηγή ενέργειας που αντικαθιστά τα συµβατικά καύσιµα. Η ελεγχόµενη καύση του βιοαερίου σε παλινδροµικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης έχει ως αποτέλεσµα να εκλύονται στην ατµόσφαιρα σηµαντικά µειωµένοι αέριοι ρύποι σε σύγκριση µε την καύση του βιοαερίου σε δαυλούς, που πραγµατοποιούνταν πριν από την κατασκευή των µονάδων.

  Με τη νέα νοµοθεσία για τα δικαιώµατα εκποµπών αέριων ρύπων θερµοκηπίου, η ύπαρξη των δύο µονάδων βιοαερίου στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυµάτων Ψυττάλειας δίνει το δικαίωµα να λάβει η ΕΥΔΑΠ περισσότερα δωρεάν δικαιώµατα εκποµπών αέριων ρύπων θερµοκηπίου από ό,τι αν δεν υπήρχαν, ενώ η λειτουργία τους δεν µειώνει τα ανωτέρω δικαιώµατα, αφού πρόκειται για εκποµπές ανανεώσιµης πηγής ενέργειας.

  Επιπλέον, η λειτουργία των µονάδων συµβάλλει στην αυτοδυναµία της εγκατάστασης του κέντρου της Ψυττάλειας, καθώς µπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τη διαθεσιµότητα ηλεκτρικής ενέργειας του δικτύου της ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας, έτσι, την αποδοτική και αδιάλειπτη λειτουργία των εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων