Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 13-Μαϊ-2019 19:36

  Mytilineos: Ισχυρά θεµέλια, επενδύσεις και ανάπτυξη

  Mytilineos: Ισχυρά θεµέλια, επενδύσεις και ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η θετική πορεία του 2018 και ο στόχος των 2 δισ. ευρώ για το 2019

   

  Με αιχμή του δόρατος την καθοριστική συµβολή του τοµέα µεταλλουργίας και µε κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές χρηµατοροές και τη µείωση του καθαρού δανεισµού, η MYTILINEOS συνέχισε τη θετική της πορεία και το 2018, θέτοντας παράλληλα τα θεµέλια ώστε οι άλλοι δύο τοµείς δραστηριότητας, της ενέργειας και των κατασκευών, να αποδώσουν τα µέγιστα από το 2019 και στη συνέχεια. Η περασµένη χρήση σηµατοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενοποίησης, ενώ τα θετικά αποτελέσµατα ανοίγουν τον δρόµο για τα επόµενα βήµατα. Τα αποτελέσµατα της MYTILINEOS ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από την καθετοποίηση της παραγωγής του αλουµινίου σε µια περίοδο που οι εταιρείες παραγωγής δέχτηκαν πιέσεις. Η MYTILINEOS, ωστόσο, κατάφερε να καταγράψει για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά νέα ιστορική υψηλή επίδοση λειτουργικής κερδοφορίας.

  Πιο αναλυτικά, ο κύκλος εργασιών το 2018 παρέµεινε σταθερός στα 1.526,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη µετά από φόρους και προσαρµογές διαµορφώθηκαν σε 144,2 εκατ. ευρώ. Τα προσαρµοσµένα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαµορφώθηκαν σε 290,0 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά µετοχή (EPS) σε 1,009 ευρώ. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισµός µειώθηκε κατά 177,7 εκατ. ευρώ, στα 390,4 εκατ. ευρώ. Ως προς τις επόµενες κινήσεις, αυτές περιλαµβάνουν σηµαντικές επενδύσεις και επιχειρηµατικές κινήσεις στους τοµείς της µεταλλουργίας, της ενέργειας και των κατασκευών. 

  • Καταρχάς, στον τοµέα της ενέργειας έχει ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση και αναµένεται η έναρξη κατασκευής το φθινόπωρο της νέας µονάδας φυσικού αερίου CCGT. Το νέο εργοστάσιο, ισχύος 650 MW, αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2021. Συγκριτικό πλεονέκτηµα για τη MYTILINEOS σε σχέση µε άλλους παραγωγούς αποτελεί το γεγονός ότι ο εταιρικός µετασχηµατισµός διευκολύνει τις συνέργειες των δραστηριοτήτων που επιτρέπουν να περικόπτονται σηµαντικά κόστη κατασκευής.

  • Δεύτερον, προχωρούν οι κινήσεις διασφάλισης πιο ισορροπηµένου και διαφοροποιηµένου χαρτοφυλακίου προµήθειας φυσικού αερίου. Ήδη έχουν γίνει πολλά βήµατα, όπως η εισαγωγή LNG από τις ΗΠΑ, η συµφωνία προµήθειας µε την Qatar Gas και οι εισαγωγές µέσω αγωγού από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Το διευρυµένο χαρτοφυλάκιο διασφαλίζει χαµηλότερο κόστος ενέργειας τόσο για το εργοστάσιο παραγωγής αλουµινίου όσο και για τις µονάδες παραγωγής ενέργειας. Επιπλεόν, στην περίπτωση της ηλεκτροπαραγωγής, η µέγιστη αξιοποίηση της λειτουργίας των µονάδων διασφαλίζει ότι µπαίνουν στο σύστηµα ενέργειας κατά προτεραιότητα.

  • Τρίτον, η απόκτηση της ΕΠΑΛΜΕ αυξάνει την παραγωγή της Αλουµίνιον και καθιστά τη MYTILINEOS από τους µεγαλύτερους παραγωγούς στην Ευρώπη.

  • Τέταρτον, συνεχίζεται η επέκταση του τοµέα των φωτοβολταϊκών, που εκτείνεται πλέον σε 5 ηπείρους, µε διαρκώς διευρυνόµενη παρουσία και στα οικονοµικά µεγέθη.

  • Πέµπτον, στις αρχές του επόµενου έτους θα ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για τη µεγάλη επένδυση κατασκευής νέας µονάδας παραγωγής αλουµίνας. Αυτήν τη στιγµή βρίσκεται σε εξέλιξη η µηχανολογική µελέτη και, εφόσον η απόφαση είναι θετική, τότε η µονάδα θα είναι έτοιµη σε διάστηµα τριών ετών, αλλάζοντας πλήρως τα δεδοµένα για τον τοµέα µεταλλουργίας της MYTILINEOS.

  Όσο για το 2019, όπως τονίστηκε από τη διοίκηση κατά την παρουσίαση των αποτελεσµάτων του 2018, η δυναµική της εταιρείας κατευθύνεται ώστε να φτάσει ακόµα και κύκλο εργασιών πάνω από 2 δισ. ευρώ και EBITDA 400 εκατ. ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων