Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 11:43

  Να μπει τέλος στη μάστιγα της χαμηλότερης τιμής

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Ανδρέα Μπεκυρά 

  Απογοητευμένες είναι οι εταιρείες του κλάδου των ορθοπεδικών εμφυτευόμενων υλικών μετά και την επιπλέον μείωση στη χρηματοδότηση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων κατά 350 εκατ. ευρώ για το 2018, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός του Κράτους, σε σχέση με το ήδη ελλειμματικό 2017.

  Την ώρα που ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων ξεπερνιέται από την εξέλιξη της Ιατροτεχνολογίας αλλά και την υπερβολική και πολυετή χρήση, νέες αυξημένες ανησυχίες πυροδοτούν οι εξαγγελίες για επιπλέον μείωση της χρηματοδότησης.

  Φαίνεται πως το επίπεδο των υπηρεσιών υγείας θα υποστεί νέο σοκ καθόσον η νέα μείωση στη χρηματοδότηση υποβιβάζει ακόμα περισσότερο κάτω από 5% το όριο ασφαλείας 6,5% του ΑΕΠ που προτείνει ο ΟΟΣΑ.

  Το ζήτημα των μη τακτικών και μη προβλέψιμων χρονικά πληρωμών από τα Νοσοκομεία, παραμένει μείζον για τις αποδεκατισμένες εταιρείες του κλάδου.

  Το PSI με κούρεμα κατά 53,5% επί πωλήσεων που αντί μετρητών πληρώθηκαν με Ομόλογα εξαΰλωσε κάθε ίχνος ρευστότητας στον κλάδο από το 2012 και χάθηκαν έτσι 185,0 εκατ. ευρώ . Δημιούργησε αγεφύρωτα κενά στην Τραπεζική συνεργασία των εταιρειών αφού τους άφησε δάνεια που χωρίς το PSI δεν θα υπήρχαν και τα οποία σήμερα είναι απαιτητά από τις Τράπεζες. Οδήγησε αρκετές εταιρείες στα κόκκινα δάνεια και αρκετές από αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα το φάσμα του οριστικού κλεισίματος!

  Το βαρύ κλίμα σε αυτή την ούτως ή άλλως προβληματική  αγορά, χειροτέρεψε με τη βίαιη πτώση των τιμών μέχρι και 65% σε όλα τα είδη αλλά και ο περιορισμός κατά 30% των πωλούμενων ποσοτήτων στα κύρια είδη τα τελευταία 8 χρόνια.

  Ο κλάδος που το 2009 αριθμούσε πανελλαδικά 80 εταιρείες και απασχολούσε 1.500 άτομα και κυρίως ειδικευμένο προσωπικό, τώρα αριθμεί μόνο 40 εταιρείες, οι περισσότερες στα όρια της κατάρρευσης και με τζίρο που δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. Ευρώ στα Δημόσια Νοσοκομεία από 180 εκατ. Ευρώ το 2009. Ο συνολικός  τζίρος του κλάδου σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές και στρατιωτικά Νοσοκομεία δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. Ευρώ.

  Ως κεντρικά θέματα που το σύνολο τους σείει συθέμελα τον κλάδο, πέραν των πολυειπωμένων, καθοριστικών όμως για την επιβίωσή τους, όπως είναι η ρευστότητα, οι πληρωμές από τα νοσοκομεία και η απουσία τραπεζικής χρηματοδότησης, μπορούμε να καταμετρήσουμε τα ακόλουθα:

  * Η καθυστερημένη έκδοση "εντολών τιμολόγησης" από νοσοκομεία προκαλεί την διολίσθηση του χρόνου των πληρωμών προς τις εταιρείες για μήνες αργότερα, γεγονός που τις αναγκάζει να αθετούν συμφωνίες με τις "αδιάφορες" συνήθως τράπεζες.

  * Η υποχρέωση για καταβολή υπερημεριών, άνευ οχλήσεως μάλιστα, για καθυστερήσεις στις πληρωμές άνω των 60 ημερών, παρά το Ν.4152/2013 δεν τηρείται από τα νοσοκομεία και έτσι χάνεται  ένα ετήσιο ποσοστό εσόδου 8% από τις εταιρείες επί των καθυστερημένων πληρωμών που θα αντιστάθμιζε κάπως τους τραπεζικούς τόκους. Μόνη επιλογή γίνεται η πολυετής δικαστική διεκδίκηση.

  Οι ιδιωτικές κλινικές, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, πληρώνουν τις δικές τους υποχρεώσεις προς τις εταιρείες – προμηθευτές τους, σε ένα ή και δύο έτη.

  * Το υπέρ ΕΟΦ τέλος ετοιμότητας, μη ανταποδοτικό για το αντικείμενο εργασιών του κλάδου (Ν.3370 ΦΕΚ 176Α/ 11-07-2005 αρ. 48), παρά τις υποσχέσεις περί κατάργησής του  εξακολουθεί να απομυζά πόρους.

  Ομοίως και ο φόρος – τέλος υπέρ τρίτων 2% επί των πωλήσεων στα νοσοκομεία για την "ψυχική υγεία".

  * Οι ΔΟΥ δεν τηρούν τις ρυθμισμένες δόσεις πληρωμών, αλλά επισπεύδουν σε βάρος των εταιρειών τις εισπράξεις των ρυθμισμένων οφειλομένων αφού για κάθε είσπραξη από τα δημόσια νοσοκομείο απαιτείται ξεχωριστή φορολογική ενημερότητα. Από το μέτρο αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι τακτικές δόσεις που ορίζει ο νόμος για το φόρο εισοδήματος.

  Τα capital controls θυμίζουν διαρκώς στους προμηθευτές μας εκ του εξωτερικού, πως πρέπει να απαιτούν προπληρωμές. Γίνεται έτσι απαγορευτικό η ενίσχυση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου των εταιρειών ή να προστεθούν νέες σειρές εμφυτευμάτων – σύγχρονα δημιουργήματα της Ιατροτεχνολογίας που εξελίσσει ραγδαία τις λύσεις υπέρ της Υγείας των ασθενών.

  Η αποεπένδυση και η μειωμένη απασχόληση τον κλάδο είναι το αναπόφευκτο επακόλουθο.

  * Η διατήρηση απαραίτητα πολύ υψηλού stock εργαλείων και υλικών και για λογαριασμό των Νοσοκομείων, αφού αυτά διαθέτουν μόνο βασικά εργαλεία.

  Έξοδα αποστολής ειδικών σετ εργαλείων και υλικών προς και από τα Νοσοκομεία , φθορές από τις συχνές αποστειρώσεις στους κλιβάνους, λήξεις αποστειρώσεων και απόσυρση προς καταστροφή,  βαρύνουν αποκλειστικά τις εταιρείες.

  * Απουσία ποιοτικών κριτηρίων από τα Νοσοκομεία για την προμήθεια των υλικών οδηγεί στον ισοπεδωτισμό πως "όλα τα υλικά είναι ίδια"! άρα και η τιμή τους πρέπει να είναι ίδια ! Έχουν όμως τα ομοειδή εμφυτεύματα, σύμφωνα με τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά, την ίδια επίδραση στην υγεία των ασθενών; ή μήπως έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα σύμφωνα με την προσδοκία κατά την τοποθέτησή τους στον ασθενή; Είναι όλα το ίδιο αβλαβή;

  Ουσιαστικά έχει απαγορευτεί στις εταιρείες να έχουν τιμοκατάλογο για τα είδη τους, αφού οφείλουν να ακολουθούν τις επιβαλλόμενες κρατικές τιμές ή τις τιμές της κάθε άλλης εταιρείας που προσέφερε σε χαμηλότερη τιμή και τα είδη της δεν αξιολογήθηκαν σύμφωνα με ποιοτικά κριτήρια ή και δεν ταυτοποιήθηκαν κατά την παραλαβή από το Νοσοκομείο.

  * Ας μπει τέλος στη μάστιγα της χαμηλότερης τιμής. Η εμμονή στη "χαμηλότερη τιμή" είναι συνταγή καταστροφής και για τις εταιρείες και για τα συστήματα της υγείας.

  * Για επιπλέον εξοικονόμηση πόρων θα πρέπει να επισπευτεί η λειτουργία του "φακέλου υγείας". Η καταχώρηση των συμβάντων, εξετάσεων και θεραπειών για την υγεία θα επιτρέψει να αναδειχθούν στοιχεία για τυχόν επαναλαμβανόμενες ατυχείς θεραπείες , αστοχίες υλικών, συστημάτων και ιατρικών μεθόδων, διακομιδές ασθενών για ασήμαντους λόγους, ή ιατρικά λάθη.

  Η υψηλή φορολογία, ο αυξημένος Φ.Π.Α. κατά 37,5% (από το 9% στο 14%) από τις αψυχολόγητα υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, οι απειλές για κλείδωμα τραπεζικών λογαριασμών και τα κόκκινα δάνεια - κατάσταση απελπιστική για πολλές από τις εταιρείες, κάνουν τη λύση στο πρόβλημα αδύνατη.

  Επείγει η επικαιροποίηση του "Παρατηρητηρίου Τιμών" και η αξιολόγηση χιλιάδων αιτημάτων για νέα είδη που λιμνάζουν προς αξιολόγηση.

  * Ο κ. Ανδρέας Μπεκυράς είναι είναι Οικονομολόγος, μέλος στο Δ.Σ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (Ε.Β.Ε.Α.), Πρόεδρος στον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.)

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων