Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Δεκ-2017 09:00

  Η αλήθεια για τις εξαγωγές

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ​Tης Μαρίνας Οφλούδη-Γιαβρόγλου

  Για να μπορέσει η χώρα μας να πάει μπροστά πρέπει να γίνουμε εξωστρεφείς και να κάνουμε εξαγωγές!!!

  Εγώ δεν θα καθίσω σε λεπτομέρειες αν μπορεί να ανέβηκαν οι εξαγωγές λίγο το 2016 ή λίγο το 2017.

  Σύμφωνα όμως με τα στοιχεία που πήρα από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, είδα ότι το 2016 οι εξαγωγές μας ήταν 25,1 δισ. ενώ οι εισαγωγές 43 δισ. ευρώ και λόγω του επαγγέλματος, παρατήρησα τους πίνακες που αφορούσαν στα αγροτικά προϊόντα.

  Από την μία μεριά κάνουμε εξαγωγές 5,6 δισ. ευρώ σε αγροτικά προϊόντα και από την άλλη κάνουμε εισαγωγές 5,080 δισ. ευρώ. Η χώρα μας εισάγει 5 δισ. τρόφιμα και ζωντανά ζώα, γιατί άραγε;

  Από τις αρχές του 2000 η Ελλάδα έχει πάρει 110 δισ. επιδοτήσεις για την αναδιάρθρωση της Γεωργίας και της Κτηνοτροφίας, αλλά δυστυχώς η χώρα μας δεν κατάφερε να γίνει ανταγωνιστική, με αποτέλεσμα να εισάγουμε λεμόνια από την Αργεντινή, και όχι μόνο, όπως επίσης εισάγουμε και 5 δισ. κρέατα, δηλ. κοτόπουλα, χοιρινά κλπ, γιατί δυστυχώς οι μονάδες της χώρας έχουν μείνει πίσω και δεν είναι πλέον ανταγωνιστικές, με αποτέλεσμα να έρχεται φτηνό και ποιοτικό κρέας από το εξωτερικό.

  Είναι τόσο δύσκολο άραγε η χώρα να εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο που θα βοηθήσει τους Νέους παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την παραγωγή κρέατος;

  Άλλωστε η πρωτογενής παραγωγή δεν χρειάζεται και ιδιαίτερο marketing, γιατί βασικά θα καλύπτει την εγχώρια κατανάλωση.

  Η Ελλάδα παράγει περίπου 300.000 ΜΤ Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο που είναι και από τα πιο σημαντικά εξαγώγιμα προϊόντα της χώρας μας. 

  Από αυτά πέρυσι εξαγάγαμε 137.000 τόνους εκ των οποίων οι 110.000 τόνοι έφυγαν χύμα σε βυτία και μόνο 30.000 τόνοι έφυγαν σε συσκευασμένη μορφή.
  Και ξέρετε που τελικά πήγε αυτό το χύμα λάδι...;

  Πήγε στην Ιταλία το περισσότερο όπου συσκευάστηκε και επανεξήχθη σαν Ιταλικό. 

  Δεν είναι κρίμα όλη αυτή την υπεραξία του ποιοτικού μας ελαιολάδου να την απολαμβάνουν άλλοι...;

  Και γιατί αυτό...; Γιατί εμείς ποτέ δεν κάναμε σωστό marketing στα προϊόντα μας... Δεν είχαμε ποτέ σωστή και σταθερή στρατηγική...

  Ας δούμε τώρα την Ολλανδία, η οποία είναι μία χώρα στο μέγεθος το δικό μας και είναι βέβαια  κατά βάση χώρα γεωργική.

  Τον τελευταίο χρόνο η Ολλανδία έκανε εξαγωγές στα αγροδιατροφικά προϊόντα αξίας 94 δισ. ευρώ, καταλαμβάνοντας εκ νέου την 2η θέση παγκοσμίως. 

  Το 55% του Ολλανδικού εμπορικού πλεονάσματος προέρχεται από το εμπόριο στα γεωργικά προϊόντα.

  Φυσικά, η χώρα δεν παράγει όλα αυτά τα προϊόντα, αλλά λόγω των υψηλών logistics  στο λιμάνι του Ρότερνταμ τα αποθηκεύει και τα επανεξάγει. 

  Άραγε δεν θα μπορούσε και η χώρα μας να κάνει το ίδιο...; δηλαδή να συλλέγει τα δικά της αγροτικά προϊόντα, αλλά και τα προϊόντα των Βαλκανίων, της Ν. Ευρώπης και της Β. Αφρικής και να τα επανεξάγει...;

  Μελετώντας την οικονομική κατάσταση της χώρας, είδα ότι τα έσοδα του κράτους από φόρους το 2016 ήταν 53,1 δισ. ευρώ.

  Απ’ αυτά οι επιχειρήσεις πλήρωσαν 2 δισ. ευρώ με κέρδη 2,9 δισ. ευρώ, διότι δυστυχώς τα κέρδη και ο τζίρος των επιχειρήσεων έχουν ελαχιστοποιηθεί, λόγω κρίσης.

  Στην Ολλανδία οι επιχειρήσεις που κάνουν εξαγωγές πληρώνουν χαμηλότερους φόρους.

  Μήπως θα έπρεπε κι εμείς να αντιγράψουμε αυτό το μοντέλο και να βοηθήσουμε φορολογικά τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις για να κάνουν νέες επενδύσεις;

  Άλλωστε αν ο κύκλος εργασιών των εξωστρεφών επιχειρήσεων ανέβει, θα έχει άμεσο όφελος η ελληνική οικονομία και μόνο από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν.

  Και βέβαια, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτές οι εταιρίες είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.

  Κάνοντας ένα μικρό απολογισμό, θα δούμε ότι το ΑΕΠ της χώρας πέρυσι ήταν 185 δίσ. Οι εξαγωγές μας ήταν 25 δισ. και οι εισαγωγές μας 43 δισ. ευρώ. 

  Βλέπουμε λοιπόν δυστυχώς, ότι εισάγουμε 18 δισ. περισσότερα απ’ ό,τι εξάγουμε και που αν δεν ήταν η Ναυτιλία και ο Τουρισμός να ισοσκελίζουν κάπως το Ισοζύγιο, η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση.

  Η χώρα μας παράγει:

  1. Μαγνήσιο
  2. Βωξίτες: η Ελλάδα είναι η 1η  χώρα σε Βωξιτοπαραγωγή.
  3. Αλουμίνιο: που κι εδώ είναι 1η στην Ευρώπη
  4. Νικέλιο είναι η μοναδική χώρα της ευρωπαϊκής ένωσης με σημαντικά κοιτάσματα 
  5. Σπαράγγια: είμαστε 5η στις εξαγωγές σπαραγγιών. 

  Και βέβαια είμαστε 1η στην Εμπορική Ναυτιλία, 3η στην Παγκόσμια Παραγωγή ελιάς και ελαιολάδου και τέλος 14 θέση σε αφίξεις τουριστών.

  Όλα αυτά λοιπόν είναι καλά, αλλά είναι τα προϊόντα που παράγει η χώρα μας επειδή είναι προικισμένη από τον Θεό, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

  Για να μπορέσουμε όμως να ισοσκελίσουμε το εμπορικό μας ισοζύγιο, θα πρέπει κι εμείς οι πολίτες της Ελλάδας να βοηθήσουμε και να προσπαθήσουμε για να αναπτυχθεί η χώρα μας, να κάνουμε δυνατό marketing στα προϊόντα μας, αλλά και στις υπηρεσίες, ούτως ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις, να γίνουμε ανταγωνιστικοί και να μειώσουμε την φορολογία και την γραφειοκρατία, καθιστώντας την χώρα μας έναν οικονομικό παράδεισο ευημερίας...!

  Όμως αυτός ο παράδεισος η Ελλάδα, δυστυχώς δεν μπορεί να προσελκύσει επενδυτές ακόμη και τώρα που οι αξίες της χώρας έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, γιατί υπάρχει το μόνιμο πρόβλημα, το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δαιμονοποιήσει το κέρδος, τις επιχειρήσεις  και τους επιχειρηματίες.

  Αν δεν αποδαιμονοποιήσουμε τον Ιδιωτικό τομέα,  η χώρα μας θα είναι πάντα μέσα σ’ ένα τέλμα. 

  Πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους στα σχολεία και στα πανεπιστήμια να βγουν στην ελεύθερη αγορά εργασίας ή να δημιουργήσουν δικές τους επιχειρήσεις και όχι όπως κάναμε μέχρι τώρα να τους εκπαιδεύουμε να γίνουν καλοί δημόσιοι υπάλληλοι.

  Και τι σημαίνει καλός και σωστός επιχειρηματίας...; 

  Είναι αυτός που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, οργανώνει τους συνανθρώπους του και τους μαθαίνει να παράγουν πλούτο προς όφελος της εξέλιξης της ζωής.

  Είναι μονόδρομος να πάει η χώρα μας μπροστά.

  Πρέπει με συνέργιες όλοι μαζί, να αυξήσουμε το ΑΕΠ της πατρίδας μας.

  Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα μια ασφαλή και οικονομικά εύρωστη χώρα, όπου ο κάθε πολίτης του κόσμου θα ήθελε να δημιουργεί και να ζει…!!! 

  * H κα Μαρίνα Οφλούδη- Γιαβρόγλου είναι Αντιπρόεδρος, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Πρόεδρος, Soya Mills Group. Υποψήφια στις επικείμενες εκλογές του ΕΒΕΑ στο Εξαγωγικό Τμήμα.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ