Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Δεκ-2022 07:31

  Η αξία του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ

  Η αξία του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Julian Ringhof 

  Στις 5 Δεκεμβρίου, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματούχοι του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον για την τρίτη υπουργική σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΕΕ-ΗΠΑ (TTC). Η πρωτοβουλία TTC, η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, έχει ως στόχο τη διευκόλυνση της συνεχούς διατλαντικής συνεργασίας σε βασικά θέματα τεχνολογίας και εμπορίου. Προσφάτως, ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών επισκίασαν αυτή τη συνεργασία - απειλώντας μάλιστα να επιφέρουν διαταραχές και στη σύνοδο κορυφής.

  Οι διατάξεις υπό τον τίτλο "Αγοράστε Αμερικανικά" στον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) έχουν απογοητεύσει τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι φοβούνται ότι οι τεράστιες επιδοτήσεις προς την αμερικανική βιομηχανία θα οδηγήσουν εταιρείες να εγκαταλείψουν την Ευρώπη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, έχει δυσαρεστηθεί από το ότι η ΕΕ διστάζει να εκμεταλλευτεί το TTC με πιο επιθετικό τρόπο εναντίον της Κίνας. Αυτές οι διαφωνίες, η προφανής έλλειψη συγκεκριμένων νέων αποτελεσμάτων και το γεγονός πως από τις διαπραγματεύσεις για το TTC αποκλείστηκαν ορισμένα από τα μεγαλύτερα διατλαντικά θέματα τεχνολογίας και εμπορίου - όπως ο IRA ή το νομικό αίνιγμα των διατλαντικών ροών δεδομένων - οδήγησαν πολλούς παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι το TTC μετράει μέρες μέχρι τη διάλυσή του.

  Όμως, ακριβώς όπως η σύνοδος κορυφής του TTC τον Μάιο περιελάμβανε κάποια υπερβολή ως προς τα success stories του, έτσι και οι Κασσάνδρες φαίνεται πως είναι επίσης παραπλανητικές. Αυτές οι "μαύρες" προβλέψεις προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από μη ρεαλιστικές προσδοκίες, καθώς και από ελλιπή κατανόηση του πεδίου εφαρμογής του TTC και της λειτουργίας της ΕΕ, πράγματα που συνδέονται στενά.

  Κατανόηση του TTC

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση Μπάιντεν καθιέρωσαν το TTC ως μη δεσμευτικό όργανο. Με αυτό το βήμα έδειξαν ότι πήραν μαθήματα από την αποτυχημένη πρωτοβουλία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Σύμπραξης και τη ζημιά που προκάλεσε η εποχή Τραμπ στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ. Η μη δεσμευτική σύνθεση του TTC τοποθετεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη θέση, με περιορισμένους ρόλους για τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό απλοποιεί τις διαπραγματεύσεις και διευκολύνει μια ευέλικτη προσέγγιση για την αντιμετώπιση προκλήσεων. Ωστόσο, σημαίνει επίσης ότι το πεδίο εφαρμογής και η δυνατότητα εφαρμογής των αποφάσεων του TTC είναι εγγενώς περιορισμένα.

  Στην εναρκτήρια σύνοδο κορυφής του TTC, η ΕΕ και οι ΗΠΑ ανέλαβαν τη μέτρια δέσμευση να "συντονίσουν τις προσεγγίσεις σε βασικά παγκόσμια τεχνολογικά, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα … και να βασίσουν τις πολιτικές τους σε κοινές δημοκρατικές αξίες". Κυρίως, και οι δύο πλευρές τόνισαν ότι η συνεργασία μέσω του TTC δεν θα παρέμβει στη ρυθμιστική αυτονομία της ΕΕ και των ΗΠΑ. Έτσι, οι μεγάλες προσδοκίες ότι το TTC θα επέτρεπε την ταχεία ρυθμιστική ευθυγράμμιση, για παράδειγμα στη διακυβέρνηση ψηφιακών πλατφορμών, ήταν στην καλύτερη περίπτωση αφελείς.

  Ομοίως, η επιθυμία των ΗΠΑ να διαμορφώσουν το TTC σε ένα γεωπολιτικό όχημα με στόχο την Κίνα είναι ως επί το πλείστον ασυμβίβαστη με την πραγματικότητα επί της ΕΕ. Η "γεωπολιτική επιτροπή" της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μπορεί, τουλάχιστον εν μέρει, να συμμερίζεται τις φιλοδοξίες των Ηνωμένων Πολιτειών και να έχει μια κάπως στέρεη θέση για την Κίνα. Αλλά αυτό δεν ισχύει για τα 27 κράτη μέλη και για την ένωση εν συνόλω. Η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας συνεχίζει να διαμορφώνεται κυρίως στις πρωτεύουσες της ΕΕ - όχι στις Βρυξέλλες - και συχνά δεν ευθυγραμμίζεται επαρκώς μεταξύ των κρατών μελών.

  Το θέμα των ελέγχων εξαγωγών στο πλαίσιο της TTC το καταδεικνύει αυτό. Στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού, οι ηγέτες - και κατά συνέπεια τα μέσα ενημέρωσης - χαιρέτησαν τους συντονισμένους και άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας της ΕΕ και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ως ένα από τα μεγαλύτερα success stories του TTC. Ασφαλώς, η δέσμευση του TTC μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου έπαιξε ρόλο στη διευκόλυνση του γρήγορου συντονισμού αυτών των ελέγχων. Όμως, τελικά, τα κράτη μέλη ήταν αυτά που διαπραγματεύτηκαν και αποφάσισαν τα μέτρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, εκτός της αιγίδας του TTC. Είναι σημαντικό ότι αυτό που ανάγκασε τα κράτη-μέλη να ευθυγραμμιστούν τάχιστα ήταν η επικείμενη απειλή για την ασφάλεια, από έναν πόλεμο στη γειτονιά της ΕΕ.

  Αυτό διαφέρει θεμελιωδώς από την προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το TTC για να ευθυγραμμίσει την ΕΕ με τη νέα προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα των ελέγχων εξαγωγών τεχνολογίας κατά της Κίνας, μέσω της οποίας στοχεύουν στο να περιορίσουν τη στρατιωτική και τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. Αν και η ΕΕ αναγνώρισε τη γεωστρατηγική σημασία των ευρύτερων συμμαχικών ελέγχων στις εξαγωγές, κατά την εναρκτήρια σύνοδο κορυφής του TTC, η πραγματικότητα εντός του μπλοκ μεταφράζεται στο ότι η εξουσία για την εφαρμογή τέτοιων ελέγχων ανήκει σε μεγάλο βαθμό στα κράτη μέλη και όχι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και, πολύ σημαντικό, το αν η Κίνα συνιστά απειλή ή αν υπάρχουν οικονομικές εξαρτήσεις χωρών από την Κίνα διαφέρουν μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς και μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ.

  Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν ακόμη να πείσουν τα βασικά κράτη-μέλη να ακολουθήσουν τη θέση τους για επιβολή ελέγχου εξαγωγών προς την Κίνα. Και θα ήταν παράλογο να περιμένουμε από το TTC, μια πρωτοβουλία τεχνολογίας και εμπορίου υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής, να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα της πολιτικής ασφάλειας. Η διαμόρφωση του TTC και οι πραγματικότητες της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σημαίνουν ότι η πρωτοβουλία απλά δεν μπορεί να μετατραπεί στο άμεσο γεωπολιτικό εργαλείο που οραματίζονται οι ΗΠΑ.

  Η αξία του TTC

  Ωστόσο, το TTC μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση της γεωπολιτικής ατζέντας· μπορεί να διευκολύνει τον συντονισμό, να προωθήσει την αμοιβαία κατανόηση, να κατοχυρώσει κοινές αρχές πολιτικής και να βοηθήσει στην ανάπτυξη συναρπαστικών αφηγημάτων - θέτοντας έτσι τον τόνο και τη βάση για περαιτέρω ενέργειες. Αλλά αυτά τα μικρά βήματα είναι δύσκολο να παρουσιαστούν σαν τα μεγάλα ορόσημα που επιθυμούν να δουν διακαώς οι πολιτικοί ηγέτες και τα μέσα ενημέρωσης.

  Ένα τέτοιο μικρό βήμα είναι η ανακοίνωση που έγινε πριν λίγες μέρες, και αφορά δύο πρωτοβουλίες του TTC για ασφαλή έργα ψηφιακής υποδομής στην Τζαμάικα και την Κένυα. Τα ίδια τα έργα θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο και δύσκολα θα είναι στα πρωτοσέλιδα. Αλλά αποτελούν μια ξεκάθαρη απάντηση των ΕΕ-ΗΠΑ στις διεκδικητικές παγκόσμιες επενδύσεις της Κίνας σε υποδομές. Αυτή η νέα διατλαντική συνεργασία για επενδύσεις συνδεσιμότητας σε τρίτες χώρες, με τη συμμετοχή διαφόρων σημαντικών ενδιαφερομένων - μεταξύ των οποίων ιδρύματα ανάπτυξης και χρηματοδότησης - μπορεί να έχει διαρκή και ουσιαστικά αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, ένα προτεινόμενο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της US Development Finance Corporation και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την ενίσχυση της συνεργασίας στη χρηματοδότηση συνδεσιμότητας, εάν υλοποιηθεί, θα έχει γεωπολιτική σημασία.

  Επιπλέον, αν και το TTC δεν μπορεί να διευκολύνει την πλήρη ρυθμιστική ευθυγράμμιση της τεχνολογικής πολιτικής μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ, η πρωτοβουλία μπορεί να συμβάλει στην προώθηση μιας κοινής κατανόησης σχετικά με τις βασικές αρχές - που μπορεί να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις. Η έκδοση κοινού οδικού χάρτη προς κοινές ορολογίες και μετρήσεις για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας και του κινδύνου της τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μια συμφωνία για μια κοινή ταξινόμηση και προσέγγιση στη διαχείριση κινδύνου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για κοινά πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενίσχυε τη θέση της ΕΕ και των ΗΠΑ στους διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης και θα βοηθούσε στη διάδοση των διατλαντικών προτύπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, όπως ένα μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία για την ψηφιακή ανάπτυξη, ένα κοινό χαρτί για τη μέτρηση της αξιοπιστίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι απίθανο να γίνει είδηση.

  Η σύγκλιση που διευκολύνεται από το TTC σε αυτούς και σε άλλους τομείς μπορεί να υπολείπεται της πλήρους ρυθμιστικής ευθυγράμμισης, αλλά μπορεί να προωθήσει κοινές αρχές και να μειώσει τα εμπόδια στην εμπορική και ερευνητική συνεργασία - με μικρά βήματα προς την κατεύθυνση ευρύτερων, μακροπρόθεσμων στόχων.

  Περιθώριο βελτίωσης

  Αυτό δεν σημαίνει ότι το TTC συνιστά απόλυτη επιτυχία. Πράγματι, είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι η διατλαντικές προστριβές φέρνουν ως απότοκο την παραμέληση ορισμένων τομέων στους οποίους απαιτείται επειγόντως περισσότερη συνεργασία. Για παράδειγμα, εάν η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν βρουν τρόπο να συνεργαστούν στενότερα για την ανάπτυξη του 6G, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κινεζική Huawei να κυριαρχήσει στις παγκόσμιες αγορές. Το θέμα κατέλαβε εξέχουσα θέση σε προηγούμενες συνόδους κορυφής, αλλά τώρα φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από την ατζέντα του TTC. Αυτό είναι πιθανό να έγινε επειδή η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπό την πίεση από τους λομπίστες της αμερικανικής βιομηχανίας, συνεχίζει να επιδιώκει πρόωρες υποσχέσεις για Open RAN ως τρόπο διαφοροποίησης της αγοράς υπέρ νέων Αμερικανών ανταγωνιστών. Αλλά αυτό επιφέρει ένα κόστος στη συνεργασία με την ΕΕ για την οικοδόμηση πρωταθλητών τεχνολογίας 6G της Δύσης που να μπορούν να ανταγωνιστούν Κινέζους γίγαντες.

  Τέτοιες διαφωνίες, παράλληλα με τις εντάσεις για το "Αγοράστε Αμερικανικά" και τη γεωπολιτική ανωριμότητα της ΕΕ, θέτουν σε κίνδυνο τη συνεχιζόμενη συνεργασία στο TTC. Ωστόσο, η πρωτοβουλία δεν έχει επιδεινώσει αυτά τα ζητήματα. Αντίθετα, παρέχει πρόσθετα κίνητρα για την επίλυσή τους. Είναι ζωτικής σημασίας για τους αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ - παρά τις εσφαλμένες αντιλήψεις και την απογοήτευση για το TTC - να υπερασπιστούν και να προωθήσουν την πρωτοβουλία, η οποία παραμένει πολύτιμο όχημα για την επίτευξη θετικού μακροπρόθεσμου αντίκτυπου.

  Φαίνεται ότι είναι απαραίτητη μια υπενθύμιση ότι το TTC είναι πρωτίστως ένας μηχανισμός "για τον συντονισμό των προσεγγίσεων σε βασικά παγκόσμια τεχνολογικά, οικονομικά και εμπορικά ζητήματα… και για τη βάση των πολιτικών σε κοινές δημοκρατικές αξίες". Το TTC δεν θα επιλύσει όλα τα διατλαντικά εμπορικά και τεχνολογικά ζητήματα. Η ΕΕ δεν θα γίνει εν μία νυκτί μια γεωστρατηγική δύναμη παρόμοια με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν πρωτοπόροι ψηφιακών κανονισμών σαν την ΕΕ σύντομα. Και οι σύνοδοι κορυφής του TTC δεν θα φιγουράρουν στα πρωτοσέλιδα. Μόλις αυτό καταστεί σαφές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, το TTC μπορεί να συνεχίσει να συνεισφέρει σημαντικά προς μια διατλαντική αγορά για αναδυόμενες τεχνολογίες και ψηφιακό μετασχηματισμό που θα βασίζεται σε κοινές αξίες.

  Διαβάστε τη δημοσίευση του πρωτότυπου άρθρου εδώ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ