Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Νοε-2022 07:48

  Θα έχουμε πάντα το Παρίσι (για το κλίμα)

  24899535
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Anthony Dworkin και Mats Engstrom

  Η πολυμερής συνεργασία για το κλίμα καθυστερεί εν όψει της COP27 -της ετήσιας διάσκεψης των μερών της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), που θα λάβει χώρα στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες.

  Οι εντάσεις πληθαίνουν καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες γεωπολιτικές προστριβές έχουν καταστήσει δυσκολότερο για τις αντίπαλες δυνάμεις να διαπραγματεύονται με επιτυχία για οποιοδήποτε θέμα.

  Οι κρίσεις στις αγορές ενέργειας και τροφίμων παγκοσμίως και τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους στις αναπτυσσόμενες αγορές, καθιστούν το κόστος των βημάτων για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, μη ελκυστικό για πολλούς.

  Η εμπιστοσύνη διαβρώνεται από την αυξανόμενη αίσθηση στον παγκόσμιο νότο ότι ο αναπτυγμένος κόσμος αδυνατεί να τηρήσει τις υποσχέσεις του ή να ενεργήσει δίκαια στις συναλλαγές του με χώρες με χαμηλότερο εισόδημα.

  Εν μέσω αυτών των διχασμών, οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα εισέρχονται σε νέα και δύσκολη φάση. Πολλές χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για να διατηρήσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού του 2015.

  Στην COP26 στη Γλασκώβη πέρυσι, οι χώρες που συμμετείχαν συμφώνησαν να επισπεύσουν τις δεσμεύσεις τους για τη δράση για το κλίμα (εθνικά καθορισμένες συνεισφορές ή NDCs) πριν από τη COP27.

  Λίγοι το έχουν κάνει. Οι χώρες έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν στενότερο έλεγχο των εθνικών μέτρων για την εφαρμογή μειώσεων, αλλά η συμφωνία για το πώς, είναι πιθανό να αποδειχθεί αμφιλεγόμενη.

  Οι διαφωνίες γίνονται ολοένα και πιο έντονες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να πληρώσουν για τις ζημιές που έχει υποστεί ο αναπτυσσόμενος κόσμος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

  Σε αυτό το πλαίσιο, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το εάν η πολυμερής τροχιά για το κλίμα μπορεί να αποδώσει στην απαιτούμενη κλίμακα. Ορισμένοι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αμφιβάλλουν ότι η συμφωνία του Παρισιού θα μπορούσε να υπογραφεί σήμερα, και αναρωτιούνται εάν η προσέγγιση της πρέπει να αναθεωρηθεί σε έναν κόσμο πιο ανταγωνιστικό και με δυσπιστία.

  Οι Ευρωπαίοι φορείς χάραξης πολιτικής όλο και περισσότερο προσπαθούν να συμπληρώσουν τη συλλογική προσέγγιση της UNFCCC με περαιτέρω πρωτοβουλίες που αναπτύχθηκαν μεταξύ μικρότερων ομάδων ομοϊδεατών κρατών, όπως το Breakthrough Agenda (μια πρωτοβουλία του Ηνωμένου Βασιλείου για την καθαρή τεχνολογία που υπέγραψαν η ΕΕ και 41 χώρες) και το "κλαμπ για το κλίμα” που έχει προτείνει η Γερμανία στη διάρκεια της προεδρίας της στη G7.

  Αναμιγνύοντας συλλογικές και πρωτοβουλίες κοινές για το κλίμα, οι Ευρωπαίοι υιοθετούν τη διττή στρατηγική για την πολυμερή συνεργασία που είχε συστήσει το ECFR σε προηγούμενες δημοσιεύσεις.

  Μια τέτοια στρατηγική, θα πρέπει να έχει στόχο τη διατήρηση του χώρου για συλλογικές διαδικασίες, όσο το δυνατό περισσότερο, δεδομένης της εμβέλειας και της νομιμότητας τους, αλλά να επιδιώκει να τις συμπληρώσει με πιο εκτεταμένες πρωτοβουλίες από μικρότερες ομάδες κρατών.

  Για να συμβάλουν στις παγκόσμιες λύσεις, οι πρωτοβουλίες δεν θα πρέπει να υπονομεύουν ευρύτερους θεσμούς και θα πρέπει να είναι ανοιχτές σε κάθε χώρα που αποδέχεται τους βασικούς κανόνες τους, ανεξάρτητα από την ευρύτερη ιδεολογία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώhttps://ecfr.eu/publication/well-always-have-paris-how-to-adapt-multilateral-climate-cooperation-to-new-realities/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ