Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Ιουλ-2022 00:03

  Πώς θα διατηρηθεί η υποστήριξη των Ευρωπαίων για την Ουκρανία

  Πώς θα διατηρηθεί η υποστήριξη των Ευρωπαίων για την Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Pawel Zerka

  Οι Ευρωπαίοι πολίτες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλίσουν ότι οι κυβερνήσεις τους βοηθούν την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης.

  Οι ηγέτες της Γερμανίας συχνά εμφανιζόταν πιο φοβισμένοι από ό,τι ο λαός. Ωστόσο, υπό την πίεση των πολιτών, έχουν αρχίσει αργά και καθυστερημένα, να αντιστέκονται στη Ρωσία. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτή την τάση. Για παράδειγμα, οι Ιταλοί γενικώς ήταν πιο ήπιοι από ό,τι οι ηγέτες τους. Αλλά ακόμη και στην Ιταλία, η πίεση για βοήθεια προς την Ουκρανία, από τουλάχιστον ορισμένους ψηφοφόρους, φαίνεται να έχει διαμορφώσει τη δράση της κυβέρνησης -ενώ οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να το έχουν αποδεχθεί.

  Στις αρχές Μαρτίου, λίγο αφότου η Ρωσία άρχισε την ολοκληρωτική εισβολή της στην Ουκρανία, ο αρθρογράφος προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία θα μπορούσε να υποχωρήσει όταν οι πολίτες αρχίσουν να αισθάνονται τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου. Εξάλλου, όπως παρατήρησε ο Albert Hirschman, οι ψηφοφόροι είναι επίσης και πελάτες -και πάντα χρειάζεται να ισορροπούν τις "μεταβαλλόμενες εμπλοκές” τους μεταξύ ιδιωτικού συμφέροντος και της δημόσιας δράσης.

  Κρίνοντας από μια πρόσφατη δημοσκόπηση του ECFR, η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει περισσότερους Ευρωπαίους να πιστέψουν λανθασμένα ότι το να κάνουν παραχωρήσεις στον Πούτιν θα μπορούσε να σημαίνει μια πιο γρήγορη λήξη του πολέμου.

  Η μείωση της δημόσιας πίεσης στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση της στρατιωτικής και πολιτικής στήριξης που παρέχουν στο Κιέβο. Παρόμοιο αποτέλεσμα θα μπορούσε να έρθει με δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης για την Ουκρανία, δεδομένου ότι οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες πιθανότατα θα πάνε διακοπές επίσης -και ότι, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, υπάρχουν σχετικά λίγες διεθνείς συναντήσεις στις οποίες γίνονται τέτοιες δηλώσεις.

  Το χειρότερο σενάριο είναι ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί το καλοκαίρι για να ξεκινήσει μια καθοριστική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Εάν πετύχει, οι Ευρωπαίοι επιστρέφοντας από τις διακοπές τους -έχοντας φορτίσει τις μπαταρίες τους με ήλιο και με τις καλύτερες προθέσεις να υποστηρίξουν τον αγώνα της Ουκρανίας- θα μπορούσαν να διαπιστώσουν ότι είναι πολύ αργά για να απαντήσουν.

  Επομένως, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων δεν πρέπει να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να χαλαρώσουν πολύ αυτό το καλοκαίρι. Αντιθέτως, θα πρέπει να διατηρήσουν τις πιέσεις στη Ρωσία και να παράσχουν άμεση υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι πολίτες μπορεί να αποδειχθούν καθοριστικοί στο να διασφαλιστεί ότι αυτό θα συμβεί. Θα μπορούσαν να δοκιμάσουν πολλές επιλογές για να διατηρήσουν τη στήριξη για την Ουκρανία μακροπρόθεσμα. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι πώς να συνεχίσουν να βοηθούν τους Ουκρανούς και την ίδια στιγμή, να αξιοποιήσουν το καλοκαίρι για να ξεκουραστούν και να ανακάμψουν.

  Όσοι ενδιαφέρονται και για τους δύο στόχους θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθορίσουν όρια στον βαθμό στον οποίο η Ουκρανία είναι το επίκεντρο των καθημερινών σκέψεων και δραστηριοτήτων τους. Διαφορετικά, κινδυνεύουν να νιώσουν ένοχοι που αποκόπτονται από το θέμα τόσο πολύ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να ελέγχουν τις ειδήσεις μια φορά το πρωί και μία το βράδυ χωρίς να θυσιάζουν πολύ από τον χρόνο τους που αφιερώνουν στην οικογένεια και στους φίλους. Από την άνεση των ξαπλωστρών, θα μπορούσαν επίσης να συμμετέχουν σε εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων για να προμηθεύσουν με drones Bayraktar την Ουκρανία -ή να συντονιστούν απομακρυσμένα με οικογένεια και φίλους για να βοηθήσουν τους Ουκρανούς πρόσφυγες να βρουν σπίτι και δουλειά στις κοινότητές τους. Στον τόπο που περνούν τις διακοπές τους, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν πολιτικές συναντήσεις για να συζητήσουν πώς η χώρα τους θα πρέπει να βοηθήσει την Ουκρανία.

  Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν διάλειμμα από αυτόν τον πόλεμο. Πολλοί Ουκρανοί πολεμούν, εκατομμύρια αναζητούν καταφύγιο. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι δεν χρειάζεται να παρακολουθούν ασταμάτητα ειδήσεις για να μπορούν να είναι σε θέση να βοηθήσουν. Στην πραγματικότητα, μάλλον δεν θα έπρεπε να το κάνουν. Εάν οι Ευρωπαίοι θέλουν να διατηρήσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία σε όλη τη διάρκεια της παρατεταμένη ης σύγκρουσης, θα πρέπει να προσέξουν για να μην επέλθει κόπωση. Διαφορετικά, το γνήσιο ενδιαφέρον για την καταστροφή μπορεί να δώσει τη θέση του στην κούραση, και μετά στην αδιαφορία -περίπου με τον τρόπο που συνέβη με τον κορονοϊό.

  Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την πολυτέλεια να ξεχάσουν την Ουκρανία. Πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και δραστήριοι. Ακόμη και όταν κάθονται στον ήλιο.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/article/summer-resolution-how-to-sustain-public-support-for-ukraine/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ