Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Ιουλ-2022 00:04

  Είναι οι υποσχέσεις της ΕΕ για διεύρυνση αξιόπιστες;

  Είναι οι υποσχέσεις της ΕΕ για διεύρυνση αξιόπιστες;
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Dimitar Bechev, επισκέπτης ομιλητής στο Carnegie Europe

  Η υπόσχεση της ΕΕ για διεύρυνση κάθε άλλο παρά αξιόπιστη είναι. Η τελευταία φορά που η Ένωση υποδέχθηκε ένα νέο μέλος ήταν σχεδόν πριν από μία δεκαετία, το 2013, όταν εντάχθηκε η Κροατία. Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα Δυτικά Βαλκάνια, τα κύρια κράτη-μέλη της ΕΕ, ιδιαίτερα η Γαλλία αλλά όχι μόνο αυτή, είναι δύσπιστα σχετικά με την πολιτική σοφία αναφορικά με τη διεύρυνση.

  Πόσες άλλες Ουγγαρίες ή Πολωνίες μπορεί να αντέξει η ΕΕ, ρωτούν οι σκεπτικιστές. Οι ενστάσεις της Βουλγαρίας στην πολιτική διεύρυνσης αναφορικά με την μακροχρόνια διαφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία, δεν προμηνύεται κάτι θετικό για το μέλλον επίσης. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την παρέμβαση της Κροατιας στην εσωτερική πολιτική της Βοσνία, η οποία ενισχύει τις φυγόκεντρες τάσεις.

  Στην ίδια την περιοχή, έχει αναλάβει μια γενιά ηγετών που σε αντίθεση με την "σοδειά” της δεκαετίας του 1990, ξέρουν πώς να μιλάνε στους πολίτες για την ΕΕ αλλά δεν τηρούν πραγματικά τους όρους των Βρυξελλών για να γίνει η κυβέρνηση διαφανής και απαλλαγμένη από τη διαφθορά.

  Και έπειτα, υπάρχει το θέμα του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποκλείει την ένταξη της Σερβίας εκτός κι αν ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς αποφασίσει να όψει τον γόρδιο δεσμό και να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

  Αλλά δεν έχει σχεδόν κανένα κίνητρο για να το κάνει, αφού οι λύτες της ΕΕ είναι στην καλύτερη μισάνοιχτες και στη χειρότερη ερμητικά κλειστές. Σε αυτό το επίπεδο, το Μαυροβούνιο είναι ο μόνος αξιόπιστος μελλοντικός νέος υποψήφιος -πιθανώς πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας- αλλά αυτό απλώς δείχνει πόσο περιορισμένη είναι η διάθεση της Ένωσης για τη διεύρυνση.

  Αυτό δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες μόλις έχουν λάβει το καθεστώς υποψήφιας χώρας. Το να είσαι γείτονας της Ρωσίας και/ή να πολεμάς για την εθνική σου επιβίωση, έχει μια μεγάλη διαφορά. Η διεύρυνση μπορεί να έχει μετατραπεί σε παρωδία αλλά εάν είσαι Ουκρανός, έχεις λόγους να παίξεις το παιχνίδι.

  Alba Cela, εκτελεστικός διευθυντής στο Αλβανικό Ινστιτούτο για Διεθνείς Μελέτες

  Αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο να πεις ναι. Μετά την τελευταία εβδομάδα, όταν οι προσδοκίες χάθηκαν ξανά, το αίσθημα της παραίτησης είναι έκδηλο. Γίνεται τόσο δύσκολο για όλους εμάς που θέλουμε να υπερασπιστούμε αυτό το μονοπάτι, τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης με όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα κανονικά βήματα, να εξηγήσουμε την τρέχουσα δυναμική σε άλλους.

  Αυτό θα τροφοδοτήσει ακόμη μεγαλύτερη μετανάστευση από την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε στην ΕΕ αντί να την περιμένουν στο σπίτι.

  Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η διεύρυνση δεν εμποδίζεται μόνο από εμπόδια όπως το βέτο της Βουλγαρίας αυτή τη φορά, αλλά από ολόκληρο το πνεύμα εναντίον της, ιδίως από τη Γαλλία. Κάθε δύο χρόνια περίπου, υπάρχει μια νέα ιδέα από τη Γαλλία, αλλά πρακτικά το μόνο που κάνει είναι να αγοράζει χρόνο: η νέα μεθοδολογία, "η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα”… είμαι σίγουρος ότι σε δύο χρόνια κάτι άλλο θα προκύψει.

  Η υπόσχεση του 2003 στη Θεσσαλονίκη, όταν οι ηγέτες της ΕΕ υποσχέθηκαν να φέρουν την περιοχή στην Ένωση, έχει απόλυτη ανάγκη από μια σοβαρή ανανέωση.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/87423

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ