Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 23-Ιουν-2022 08:21

  Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία

  Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Των Ivan Krastev και Mark Leonard

  Στις εβδομάδες και μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι είχαν εκπλήξει τόσο τον Πούτιν όσο και τον εαυτό τους, με την ενότητα και την αποφασιστικότητα τους. 

  Οι μετά-ηρωικές ευρωπαϊκές κοινωνίες εξοργισμένες από την επιθετικότητα της Ρωσίας και γοητευμένες από την ανδρεία των Ουκρανών, παρείχαν την κινητήρια δύναμη για την απροσδόκητη στροφή της Ευρώπης. Ενέπνευσαν τις κυβερνήσεις τους να υιοθετήσουν τις αλλαγές σε ιστορική κλίμακα. 

  Άνοιξαν τα σπίτια τους σε εκατομμύρια πρόσφυγες. Απαίτησαν σκληρές οικονομικές συνθήκες. Και υποχρέωσαν τις δυτικές επιχειρήσεις να εγκαταλείψουν τη Ρωσία το συντομότερο δυνατό. 

  Ενώ οι προηγούμενες "ευρωπαϊκές στιγμές” σηματοδοτηθήκαν από την Ευρωπαϊκή σημαία που κινητοποιούσε ανθρώπους έξω από τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας), αυτή τη φορά η ουκρανική σημαία κινητοποίησε ανθρώπους εντός της ΕΕ.

  Οι Ευρωπαίοι ανακάλυψαν ότι είναι μια πιο σοβαρή δύναμη από ό,τι νόμιζαν προηγουμένως. Ο διακεκριμένος σχολιαστής Moises Naim έχει υποστηρίξει ότι "η Ευρώπη ανακάλυψε ότι είναι μια υπερδύναμη”. Αλλά καθώς ο πόλεμος πλησιάζει στον πέμπτο μήνα του, θα διαρκέσει η ευρωπαϊκή ενότητα; ή θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνιση τους ρωγμές μεταξύ και εντός των χωρών της ΕΕ;

  Το ECFR διεξήγε μια πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση σε 10 χώρες για να βρει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Η δημοσκόπηση διεξήχθη στα μέσα Μαΐου -μια περίοδο που οι πολίτες είχαν την ευκαιρία τους να απορροφήσουν το σοκ της εισβολής.

  Ο δημόσιος διάλογος απομακρύνθηκε από τα γεγονότα στο πεδίο της μάχη και στράφηκε σε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα τερματιστεί η σύγκρουση, καθώς και την επίπτωση της στις ζωές των ανθρώπων, στις χώρες τους και στην ΕΕ.

  Ήταν επίσης μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι συνειδητοποιούσαν πολύ περισσότερο τις παγκόσμιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου: υψηλός πληθωρισμός, κρίση ενεργειακή και τρόφιμων. Αυτή η δημοσκόπηση καταγράφει την ανθεκτικότητα των Ευρωπαίων πολιτών και όχι απλώς την οργή τους για τον πόλεμο του Πούτιν.

  Οι περίπου 8.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, προήλθαν από όλη την Ευρώπη. Οι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν η Πολωνία και η Ρουμανία -κράτη στην πρώτη γραμμή, στην Κεντρική Ευρώπη, παραδοσιακά επιφυλακτικά απέναντι στη Ρωσία.

  Επίσης, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία -μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά κράτη που προηγουμένως είχαν κερδίσει τη φήμη των Russlandverstehers (αυτοί που κατανοούν τη Ρωσία). Η Πορτογαλία και η Ισπανία -νοτιοευρωπαϊκά κράτη που είχαν στο παρελθόν γενικώς μικρότερη συμμετοχή στην πολιτική για τη Ρωσία. Η Φινλανδία και η Σουηδία -βορειοευρωπαϊκά κράτη που αιτήθηκαν ένταξη στο ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Και η Μεγάλη Βρετανία.

  Τα ευρήματα της δημοσκόπησης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αλλάζει, και ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών δημοκρατιών θα εξαρτηθεί ως επί το πλείστον από την ικανότητα των κυβερνήσεων να διατηρήσουν τη δημόσια υποστήριξη για πολιτικές που τελικά θα προκαλέσουν πόνο σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.

  Αυτό θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ισορροπήσουν την επιδίωξη της ευρωπαϊκής ενότητας πίσω από την πίεση στη Μόσχα, με απόψεις που διίστανται τόσο εντός όσο και μεταξύ των κρατών-μελών. Η έρευνα αποκαλύπτει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των δηλωμένων θέσεων πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της δημόσιας διάθεσης στις χώρες τους.

  Το μεγάλο χάσμα που διαφαίνεται είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να τερματίσουν τον πόλεμο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και εκείνων που θέλουν να συνεχίσουν οι μάχες μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://ecfr.eu/publication/peace-versus-justice-the-coming-european-split-over-the-war-in-ukraine/

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ